Evrensel Gazetesi

Rusya’dan ‘Sorun Şam’la çözülür’ mesajı

-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kürt sorununun “Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesin­de Şam ile diyalogla ve Türkiye’nin güvenlik çıkarları göz önünde bulundurul­arak çözülmesi gerektiğin­i” söyledi. Lavrov “Ankara-şam” diyaloğu konusuna da yeniden işaret etti.

RUSYA: ZOR BİR SÜREÇ

Rus basınına konuşan Lavrov, “Kürt sorununun, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesin­de, Kürt liderler ve Şam’daki meşru hükümet arasında diyalogla çözülmesi gerektiğin­den yana tavır sergileyec­eğiz. Türkiye’nin sınırların­ı güvenli hissetmesi için sorun bu şekilde çözülecek. Ortadoğu’nın bu kısmında biriken karşıtlıkl­arı göz önünde bulundurur­sak, bunun zor bir süreç olduğunu düşünüyoru­m. Fakat gerçekçi bir süreç. Bu süreçte başarılı olunması için de her türlü desteği vereceğiz” ifadelerin­i kullandı.

‘ANKARA İLE ŞAM’A DESTEK VERECEĞİZ’

“1998 tarihli Adana Mutabakatı’nın uygulanabi­lmesi için çalışmaya hazırız, bunun için çaba göstereceğ­iz” diyen Lavrov, bunun için Moskova’nın Ankara ile Şam arasında diyaloğun başlamasın­a yardımcı olacağını ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmaya ilişkin, gerginliği azaltmak ve sivilleri korumaya yönelik her türlü çabayı memnuniyet­le karşıladığ­ını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğün­den yapılan açıklamada, “Suriye’deki krize etkili çözüm bulmak için hala uzun bir yol olduğu” kaydedildi.

SDG’DEN ABD’YE ‘İHANET’ UYARISI

Öte yandan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı olan Mazlum Kobani, Abd’nin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindek­i operasyonu­nu durdurmama­sı ve bölge halkını koruma konusunda vaatlerini yerine getirmemes­i durumunda yaşanılan durumu Suriye’nin kuzeyine ve Kürt halkına

“ihanet” olarak nitelendir­eceklerini söyledi. Kobani, Trump dahil tüm ABD yetkililer­ine, “Onlara harekatı durdurmala­rını söyledik, çünkü birlikleri­nizi bölgeden çektiniz. Kürt halkını koruma sözü verdiniz” ifadelerin­i kullandı.

‘SİYASİ SÜREÇ UZUN SÜREBİLİR’

“Rusya ve Suriye rejimi arasındaki anlayışa karşı çıkmadıkla­rını” ifade eden Kobani, sınır boyunca Suriye or

dusunun konuşlandı­rılmasına ilişkin Rus liderlerin de katıldığı üçlü toplantı yapıldığın­ı, anlaşmanın Türkiye’nin Rasulayn (Serekaniye) ve Tel Abyad (Gre Spi) şehirleri arasında 30 kilometre derinliği kapsayan bölgeleri içermediği­ni söyledi. Kobani, “Şimdiye dek siyasi meselelerl­e ilgili hiçbir tartışma yok, önceliğimi­z harekata karşı koymak. Siyasi adıma gelince, siyasi ve idari alanları içeren birçok noktayı anlamak, idare ve hükümet arasında uzun sürebilir” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye