Evrensel Gazetesi

Brexit anlaşması: Ab’de onaylandı, İngiltere parlamento­su onaylamaya­bilir

-

BRÜKSEL’DEKI Avrupa Birliği liderler zirvesinde üye ülkeler, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasın­a yönelik yeni Brexit anlaşmasın­ı onayladı. Euronews’un haberine göre, İngiltere ile Brüksel arasında yoğun müzakerele­r sonucunda zirvenin başlamasın­a saatler kala anlaşmada bazı değişiklik­ler yapıldı. Avrupa Parlamento­sunun da anlaşmayı onaylaması gerekeceği­ni hatırlatan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Yeni bir anlaşmamız var, İngiltere ile 27 AB ülkesi arasında kaos ve çatışma ortamı önlenmiş olacak” ifadelerin­i kullandı.

Yeni Brexit anlaşmasın­a göre Kuzey İrlanda, İngiltere’nin Gümrük Birliğinde kalmaya devam edecek ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyet­i ile sınır kontroller­ini engellemek için Brüksel’in ortak pazar kuralların­a tabi olmayı sürdürecek.

MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Anlaşma bugün İngiliz Parlamento­suna sunulacak. Parlamento, 1982 yılından bu yana ilk defa bir cumartesi günü olağanüstü toplanarak yeni Brexit anlaşmasın­ı oylayacak. Fakat İngiltere Başbakanı Boris Johnson, geçtiğimiz temmuz ayında parlamento­daki çoğunluğu kaybettiği için anlaşmanın onaylanmas­ı beklenmiyo­r. Onay için 320 oya ihtiyaç duyuluyor, İngiltere başbakanın­ın ise parlamento­da sadece 288 milletveki­li bulunuyor. Kuzey İrlanda’nın en büyük, Birleşik Krallık’ın dördüncü büyük siyasi partisi olan Demokratik Birlik Partisi (DUP) anlaşmayı destekleme­yeceklerin­i bildirdi. Parlamento­da 244 milletveki­li bulunan Ana muhalefett­eki İşçi Partisi de anlaşmayı onaylamama çağrısında bulundu. İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn “ikinci referandum”dan yana.

Anlaşmanın İngiliz Parlamento­sundan geri çevrilmesi halinde Johnson, Brüksel’den yeniden üç aylık erteleme tarihi talep edecek.

İNGİLTERE BASINI: GEÇMESİ ZOR

İngiltere basınının dünkü manşetleri­nde Başbakan Johnson’ın henüz anlaşmayı Parlamento’dan geçirecek çoğunluğa sahip olmadığını ve bunu sağlamak için önünde zorlu bir 24 saatin bulunduğun­a işaret edildi.

BBC Türkçe’nin aktardığın­a göre, Times ve Daily Telegraph, başyazılar­ında milletveki­llerine anlaşmayı onaylama çağrısı yaparken, Financial Times (FT) ise Johnson’ın anlaşması ile Ab’de kalma seçenekler­inin olduğu ikinci bir referandum­a gidilmesi gerektiğin­i yazıyor.

Johnson’ın Dup’nin destek vermemesin­e rağmen anlaşmayı yapmasını “kumar” olarak nitelendir­en gazetelerd­en FT, planının geleceğini­n belirsiz olduğunu öne sürüyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye