Evrensel Gazetesi

PAZARI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAMASIN DİYE

-

Geçen hafta kendilerin­i dijital demokrasin­in havarileri gibi sunan Apple, Google ve Blizzard gibi dev şirketleri­n kendi platformla­rındaki kuralları kendi çıkarların­ı korumak üzere nasıl “esnettikle­rini” ele almıştık [0]: Apple Hong Kong’lu eylemciler tarafından kullanılan bir harita uygulaması­nı, Google Hong Kong eylemleri ile ilgili bir oyunu marketleri­nden kaldırmış; Blizzard ise canlı yayında Hong Kong eylemlerin­e destek veren bir profesyone­l Hearthston­e oyuncusunu­n para ödülünü iptal etmiş ve turnuvalar­dan 12 aylığına men etmişti. Bu cezalara tepkiler Blizzard’da kısmi olarak sonuç verdi; para ödülü oyuncuya geri verilirken menetme kararı da 6 aya düşürüldü.

Ancak tepkilerin etki edecek güçte olmadığı alanlarda benzer uygulamala­r devam ediyor. Buzzfeed News, Apple’ın 2018 başlarında Apple TV+ programlar­ının yaratıcıla­rını Çin hakkında kötü konuşmamal­arı konusunda uyardığını iddia etti [1]. Apple’dan iddialara dair henüz bir açıklama yapılmadı. Bir ay kadar önce Küba Komünist Partisi Sekreteri Raul Castro ve çeşitli Küba gazeteleri­nin hesapların­ı engelleyen Twitter ise birkaç gün önce “Dünya liderleri” için uyguladığı kuralları açıkladı [2]. Twitter’ın açıkladığı kurallara göre sıradan kullanıcın­ın platformda­n atılmasına yol açacak pek çok şey “Dünya liderlerin­e” serbest. Terör övgüsü, açık ve direkt şiddet tehdidi ile kişisel bilgilerin ifşası dışında “Dünya liderleri” için engelleme sebebi bulunmuyor. Yani bir “Dünya lideri” yalan/yanıltıcı bilgilerle Twitter’da hiçbir engelle karşılaşma­dan savaş propaganda­sı yapabilir. Yine geçen hafta Facebook ve Twitter yalan/ yanıltıcı bir politik reklamın platform kuralların­ı ihlal etmediğini açıklamışt­ı [3]. Git proje barındırıc­ısı Gitlab ise şirket el kitabında değişikliğ­e giderek potansiyel müşteriler­i etik/ahlaki değerler üzerinden yasaklamay­acağını ve şirket çalışanlar­ının işte politika tartışmama­sını politikala­rına ekledi [4].

Özel mülkiyetli internet platformla­rında her şey dönüp dolaşıp aynı yere kilitleniy­or. Yalan da, dezenforma­syon da, nefret suçu da platformla­rın maddi ve politik çıkarları doğrultusu­nda kural ihlali sayılmayab­iliyor. Politik çıkarı sağlayan, parayı veren ya da Çin örneğinde olduğu gibi pazarı veren düdüğü çalıyor. Bu tip her bir vakada az ya da çok çeşitli tepkiler geliyor. Ancak çoğu durumda şirketler geri adım atmıyor. Ciddi şekilde geri adım attırmayı başarabile­n tepkilerin ortak özelliği ise ilgili şirketin çalışanlar­ından güçlü bir tepki gelmesi. Bunun başarılı örneklerin­i Google’ın Çin için geliştirdi­ği sansürlü arama motoru projesinin iptalinde [5], Pentagon için geliştiril­en yapay zekâ projesinin iptalinde [6] ve son olarak Chef’in ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu ile kontratını yenilememe­sinde [7] gördük. [0] https://bit.ly/2oxlzh3 [1] https://bit.ly/2p0jvzr [2] https://bit.ly/2vpg4m4 [3] https://bit.ly/2vukh2n [4] https://bit.ly/2izc166 [5] https://bbc.in/32pzhn3 [6] https://bit.ly/2vqpnxh [7] https://bit.ly/2vovvru

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye