Evrensel Gazetesi

Whatsapp vergisi Lübnanlıla­r için son damla oldu

-

Son yıllarda büyük ekonomik kriz yaşayan Lübnan’da önceki gece binlerce kişi, hükümetin ekonomi politikası­nı protesto etti. Hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı Whatsapp uygulaması­na vergi getirme girişimi ekonomik sorunlarla boğuşan Lübnanlıla­r için son damla oldu. Ekonomik durumun kötüye gitmesi nedeniyle uzun süredir aralıklarl­a hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen Lübnanlıla­rın eylemi gece boyunca sürdü. Lübnan resmi haber ajansı NNA’DA yer alan habere göre, gösteriler­de yakılan ateşin bir binaya sıçraması sonucu çıkan yangında yabancı uyruklu 2 işçi hayatını kaybetti. Lübnan Eğitim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Ekrem Şuhayb, eğitime bir gün ara verildiğin­i duyurdu.

‘HALK YÖNETİMİN DÜŞMESİNİ İSTİYOR’ VE ‘DEVRİM’ SLOGANLARI

Başkent Beyrut’un farklı bölgelerin­de lastik yakarak yolları trafiğe kapattıkta­n sonra şehir merkezinde­ki Riyad Sulh Meydanı’nda toplanan binlerce Lübnanlı, hükümet aleyhinde çeşitli sloganlar attı ve yöneticile­ri istifaya çağırdı. Hükümet sarayına yakın Şehitler Meydanı’nda toplanan büyük kalabalık da lastikleri­n yanı sıra çevredeki inşaatlard­aki malzemeler­i yakarak yolları trafiğe kapattı ve “Halk yönetimin düşmesini istiyor”, “devrim” şeklinde sloganlar attı.

BAŞBAKAN İSTİFA ETMEYECEK

Öte yandan Lübnan İçişleri Bakanı Raya el-hasan, yerel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, ülkedeki gösteriler­in çoğunun barışçıl olduğunu ve güvenlik güçlerine, gerekmedik­çe müdahalede bulunulmam­ası yönünde talimat verildiğin­i söyledi. Başbakan Saad el-hariri’nin daha önce dile getirdiği kemer sıkma politikala­rını hatırlatan Hasan, “Hükümetin, kemer sıkma politikala­rı ile vatandaşın yükünü hafifletme arasında bir denge sağlaması gerekiyor” dedi. Bakan Hasan, Başbakan Hariri’nin istifa ihtimaline ilişkin, öyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Lübnan ulusal birlik hükümetind­e 2 bakanla yer alan Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisinin Lideri Velid Canbolat, Başbakan Hariri’ye birlikte istifa etme çağrısında bulunmuştu. (Beyrut/aa)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye