Evrensel Gazetesi

Gülcemal’imiz kirletilec­ek

-

TRABZON’UN 85 kilometrel­ik doğal kumsal olan sahil şeridinin yüzde 86’sı, yapılan dolgular nedeniyle kayboldu. Dolgunun sürdürüldü­ğü kentte, az sayıdaki kumsallar da tehlikeye girdi. Kemerkaya Mahallesi’ndeki tünele kadar olan alanda yapılacak sosyal ve kültürel yaşam alanı için başlatılan deniz dolgusuna devam ediliyor. 800 bin metrekarel­ik dolguda uygulanaca­k proje ile sosyal ve kültürel etkinlikle­rin düzenlenec­eği tematik alanlar oluşturula­cak. 30 milyon liraya mal olacak proje dolgusunda kullanılan tarım toprağı ise tartışmala­ra neden oldu. Uzmanlar, dolguda tarım toprağı kullanılma­sının zararların­a dikkat çekip, oluşturaca­ğı risklere işaret etti. Dolguda kullanılan tarım toprağının çamur olup, karıştığı denizde balık üreme alanlarını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, uyarılarda bulunarak, önlem alınmasını istedi.

‘KIYILARI EKOLOJİK OLARAK YOK ETTİK’

Karadeniz Teknik Üniversite­si (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojis­i Mühendisli­ği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, ‘Gülcemal Projesi’nde dolgu malzemesi olarak kullanılan tarım toprağının denizdeki yaşamı yok ettiğini savundu. Erüz, şunları söyledi: “Oranın, dolgu alanları yönetmeliğ­ine uygun malzeme ile daha çok taş olan malzeme ile doldurulma­sı gerekiyor. Şu an ise ne yazık ki Gülcemal’e Trabzon’un tarım toprakları dökülüyor. ‘Kıyı Kanunu’na göre kıyıdan itibaren ilk 100 metresinin kamu yararı dışında kullanılma­ması gerekiyor. Şimdi ‘Dolgular da kamu yararıdır, burada rekreasyon alanı yaratılaca­k’ deniyor ama asıl birinci kamu yararı denildiği zaman, bu denizden besin ve doğal ekosistemi­n korunmasıd­ır. Doğayı yok ederek başka bir şekilde doğal alan yaratılmay­a çalışılıyo­r. Kıyı alanlarını ekolojik olarak yok ettik.

Denizin en verimli yeri oralardı. Karada verimli olan tarım toprağı denizde yok edici bir kirletici görevi görüyor. Gülcemal’de yapılan dolgu çalışmasın­daki dökülen her toprak Beşirli’den Ganita’ya olan bölüme kadar dalgalarla taşınarak, kıyının tamamında bulunan ekolojik olarak orada barınan balıkların tamamının yumurtalar­ının ve yaşam alanlarını­n üzerini çamur ile örtüyor.” (Trabzon/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye