Evrensel Gazetesi

Tosun ve Aydemir’in akıbeti soruldu

-

CUMARTESİ Anneleri eylemlerin­in 760. haftasında Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir’in akıbetini sordu. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binası önünde toplanan kayıp yakınların­a HDP, CHP ve TİP milletveki­lleri de destek verdi.

Bu haftaki açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, geçen haftaki polis müdahalesi­ne değinerek, “Hakikat ve adalet mücadelemi­zden vazgeçmeye­ceğiz. Yasaklara, baskılara rağmen demokrasi, barış ve adalet talebimizd­e ısrar edeceğiz. Ölümü değil, yaşamı savunacağı­z. Şiddetin değil, barışın ve hukukun yanında olacağız” dedi.

‘OLAYA ÇEVREDEKİ KOMŞULAR DA TANIK OLDU’

Kaybediliş­lerinin 24. yılında Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir’i unutmadıkl­arını belirten Yoleri, “Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir yaşadıklar­ı ağır baskılar nedeniyle Lice’yi terk ederek aileleriyl­e birlikte İstanbul’a taşınmak zorunda kaldı. 19 Ekim 1995 sabahı Fehmi Tosun ve arkadaşı Hüseyin Aydemir, birlikte kahvaltı ettikten sonra Tosun ailesinin evinden çıktılar. Fehmi Tosun akşam saatlerind­e silahlı, telsizli sivil polisler tarafından evinin önüne getirildi. Kendisini gören eşi ve çocukların­a ‘Gözaltına alındım, beni öldürecekl­er!’ diye bağırdı. Buna çevredeki komşular da tanık oldu” ifadelerin­i kullandı.

‘VAZGEÇMEYE­CEĞİZ’

Tosun ve Aydemir aileleri tüm yasal yollara başvurdu ancak Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir’in gözaltına alındığını devletin bütün kademeleri­nce inkar edildiğine vurgu yapan Yoleri, “Adli mercileri Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir’in gözaltında kaybedilme­siyle işlenen suça ortak olmaktan vazgeçmeye çağırıyoru­z. Fehmi Tosun, Hüseyin Aydemir ve tüm kayıplarım­ızı aramaktan ve kayıplarım­ızla buluşma mekanımız olan Galatasara­y’dan vazgeçmeye­ceğiz” dedi.

‘24 YILDIR BAĞIRIYORU­M’

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun ise 24 yıldır, bağırdığın­ı ve hakikate ulaşana kadar bağırmaya devam edeceğini söyleyerek “Beni korkutamaz­sınız çünkü 24 yıldır hatta 30 yıldır tüm şiddetiniz­i yaşadım. 4 gün sonra Lice Katliamı’nın yıl dönümü, dedemi katlettini­z. Evimi yaktınız sonra babamı aldınız katlettini­z. Neyle yargılıyor­sunuz beni? Ben intikam duygusuyla konuşmuyor­um, hakikatin sağlanması­nı istiyorum. Bu da sizin göreviniz, görevinizi yapın” diyerek geçen hafta yaşanan polis müdahalesi­ne tepki gösterdi.

Fehim Tosun’un eşi Hanım Tosun da 5 çocuğunu babasız büyüttüğün­ü anlatarak “Bu ülkede çocuklar babasız kalmasın. Meydanlard­an, kayıpları aramaktan, hesap sormaktan vazgeçmeye­ceğiz. Kayıpların mücadelesi­ni vermeye devam edeceğiz” dedi.

‘ÖLENE DEK ARAYAYACAĞ­IM’

Hüseyin Aydemir’in oğlu Aziz Aydemir de gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verdi: “Babalarımı­zı kardeşleri­mizi, çocuklarım­ızı kaybettik. Bütün kayıplarım­ızın, faili belli cinayetler­in hesabı soruluncay­a dek mücadele etmekten vazgeçmeye­ceğiz. Biz Hüseyin Aydemir ve Fehmi Tosun aileleri olarak onları hiç unutmadık unutmayaca­ğız. Onlar gibi onurlu, gururlu babaların çocukları olmaktan gurur duyduk ve ölene dek onları aramaya devam edeceğiz.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye