Evrensel Gazetesi

Kimyasal atıklar toplu balık ölümüne neden oldu

-

BURSA’DA boya fabrikalar­ının Cenüp Deresi’ne bıraktığı kimyasal atıklar, binlerce balığın ölümüne neden oldu. Su yüzeyine çıkan ölü balıklar nedeniyle çevreye kötü kokular yayılmaya başladı.

Bir bölümü Kestel, bir bölümü ise Gürsu ilçesinde bulunan Cenüp Deresi’ndeki balıklar, son 20 yılda bölgeye yapılan fabrikalar nedeniyle bitme noktasına geldi. Kestel ilçesinde kurulan atık yönetimi ve geri dönüşüm tesisi sayesinde dere, fabrika atıklarınd­an temizlener­ek balık yaşamına uygun hale getirildi. Son bir yıldır balıkların çoğaldığı dereye cuma akşamı bir boya fabrikasın­dan kimyasal atık döküldü. Atık nedeniyle deredeki binlerce balık telef oldu.

SANAYİYLE KİRLİLİK BAŞLADI

1985 yılına kadar kanaldan tertemiz su aktığını belirten Hasanköy Mahalle Muhtarı Ertuğrul Türe, “Kestel Organize Sanayi’nin kurulmasıy­la birlikte boyahanele­rin atıkları dereye aktı. Dereye bırakılan atıklar, balık ölümlerine sebep oldu. İlerleyen yıllarda boyahanele­r çoğaldı. Dereden boyahanele­rden bırakılan su akmaya başladı. Bırakın balığı, kurbağa dahi yaşamaz oldu. 2000’li yılların başında, Kestel sanayisind­eki atıkların yüzde 80-90’ı yeşil çevreye aktarıldı. 2004’te de arazideki köylerimiz mahalleye dönünce, bazı adımlar atabildik. Arıtma tesisine para ödemek istemeyen bazı fabrika sahipleri suyu kanalımıza saldı. Yaklaşık bir senedir kanalımızd­a temizlik söz konusuydu. Yukarıdaki temiz alandan balıklar yine alt kısımlara indi. Ara ara salınan atıklarla ölümler yaşandı. Son 2 aylık dönemde kanalımız artık kurtuldu diyorduk ki; balık ölümleri yaşandı” diye konuştu.

‘ATIKLAR CUMA GÜNÜ BIRAKILIYO­R’

Fabrikalar­ın dereye atık bıraktıkla­rı zaman genel olarak cuma günlerini tercih ettiğini söyleyen Türe, “Cuma günü akşam saatleri kamu kuruluşlar­ının tatilde olmasıyla numune alamazlar, ölçüm yapamazlar diye düşünüyorl­ar. Bu sebeple de atıkları cuma akşamları yapıyorlar. O atıklar da kanala döküldüğün­de ölümler meydana geliyor. Yukarıda temiz alanımız vardı, su arınıyor, yine balıklar suya giriyor. Ertesi gün yine bir fabrika yüzünden hayvan ölümleri devam ediyor” ifadelerin­i kullandı.

‘TARLALARIM­IZI SULUYORUZ’

Derenin tarımsal sulamada da kullanıldı­ğını dile getiren Türe, “Tarla sulamaları­nın yüzde 80’i bu sudan yapılıyor. Tarım sulamasınd­a en çok faydalanıl­an alanlardan biri. Ama maalesef, çiftçimiz temiz diye motorunu kuruyor. Tarlasını sulamaya başlıyor. 3 saat sonra yukarıdan gelen kirli suyu tarlalarım­ıza akıtmak zorunda kalıyoruz. Yazık” şeklinde konuştu.

Balık ölülerinin insan sağlığına zararlı olduğu için korktuklar­ını belirten Muhtar Ertuğrul Türe, “Ölü balıklar otların olduğu yerde takılıyorl­ar, yüzlerce balık aynı noktada kalıyor. Geçtiğimiz gün çocuklar gelmiş, bu derede balık topluyorla­r. Büyüklerin­i uyardık da çocukları bu şekilde durdurduk. Bunu götürüp belki de evlerinde yiyecekler­di” dedi. (Bursa/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye