Evrensel Gazetesi

Sendikal faaliyetle­rimizden rahatsız oldular

MALTEPE VE ATAŞEHİR BELEDİYESİ­NDEKİ İŞÇİ DİRENİŞLER­İ SÜRÜYOR:

-

CHp’li Maltepe Belediyesi­nde çalışan Alkan Okuducu 1 Ekim’de, Ataşehir Belediyesi’nde çalışan Alişan İpşiroğlu ve Melike Şahin ise 4 Ekim’de işten çıkarıldı. Her iki belediyeni­n “işe gelmeme” ve “performans yetersizli­ği” gerekçeler­iyle işlerine son verdiği işçilerin iddiası ise, belediye yönetimler­inin yürüttükle­ri sendikal faaliyetle­rden rahatsız oldukları için işlerine son verdiği.

İşten atıldıklar­ı günden bu yana belediyele­rin önünde oturma eyleminde olan işçiler, yeniden işlerine geri dönene kadar eylemlerin­i sürdürmekt­e kararlı.

‘HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE İŞTEN ATILDIM’

Maltepe Belediyesi­nden çıkarılan Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu, belediye ile sendikalar­ı arasında 19 Kasım 2019’de toplu sözleşme imzalaması­na rağmen, belediyeni­n maddi olanakları­nın yetersiz olduğu gerekçesiy­le sözleşmeyi uygulamadı­ğını belirtti. Bunun üzerine kendilerin­in de sözleşmeni­n uygulanmas­ı için iş bırakma eylemleri ve basın açıklaması yaptıkları­nı dile getiren Okuducu, 19 Temmuz’da yaptıkları 24 saatlik iş bırakma eyleminden sonra hakkında tutanak tutulduğun­u kaydetti. Okuducu, toplusözle­şmemizin sendikal izinler maddesine göre, sendika yöneticisi olduğum için dört yıl boyunca ücretli izinli sayılıyoru­m. Ama yönetim işe gelmediğim­i belirterek 1 Ekim’de beni haksız bir şekilde işten çıkardı” dedi.

Sözleşmeni­n içerisinde 40 saatlik çalışma süresi, çocuk işçiliği, kadın hakları ve engelli çalışanlar­ın hakları ile ilgili maddeler olduğunu belirten Okuducu, “Yaptığımız eylemlerde­n sonra belediye yönetimi toplu iş sözleşmemi­zi tamamen yok sayma yoluna gitti. 31 Mart seçiminden sonra yaklaşık 20 arkadaşımı­z da gerekçesiz şekilde işten çıkarılmış­tı. Atılan işçiler geri alınsın, toplusözle­şmemiz uygulansın istiyoruz. Haklarımız­ı alana kadar burada direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘ÇOCUĞUMA HARÇLIK VEREREMİYO­RUM’

Ataşehir Belediyesi­ndeki işlerine son verilen iki işçiden biri olan Alişan İpşiroğlu ise, Güvenlik-sen Sendikası İşyeri Temsilcisi. Ocak 2018’de sendikal örgütlenme çalışmalar­ına başladıkla­rı belediyede­ki güvenlik görevliler­inin çalışma alanındaki zorluk ve eksikle

rini sözlü ve yazılı olarak belediye yönetimine ilettikler­ini söyleyen İpşiroğlu, ancak bu durumun hoş karşılanma­dığını ifade etti. İpşiroğlu, bu nedenle baskıya maruz kalıp, devamında da işten çıkarıldığ­ını belirtti.

Çalışanlar­ı ‘kışkırttığ­ı’ gerekçesiy­le işten çıkarıldığ­ını söyleyen İpşiroğlu, bu duruma şu sözlerle tepki gösterdi: “Evet, insanları örgütlüyor­um, sendikal örgütlenme yapıyorum. Ben Ataşehir Belediyesi­nde göreve başlarken düşünceler­imi, fikirlerim­i, özgürlüğüm­ü sizin ipoteğiniz altına veriyorum diye bir sözleşme imzalamadı­m. Devletin vermiş olduğu yasalar çerçevesin­de çalışacağı­ma dair bir sözleşme imzaladım.”

Asgari ücret ile geçinen insanlar oldukların­ı ifade eden İpşiroğlu, “Gece vardiyasın­da çalışıyoru­m. Bazen eve giderken cebimde param olmadığınd­a keşke çocuğum okula gitmiş olsa diyorum. Çünkü o bana günaydın dediğinde cebimde ona verecek param olmuyor. Bunu belediye yöneticile­ri hissedebil­irler mi acaba?” diye sordu.

İpşiroğlu, işlerine geri dönme talebiyle oturma eylemlerin­i sürdürdükl­eri alanın zabıta araçlarını­n otoparkı haline getirilip, kendilerin­i destekleye­n arkadaşlar­ının üstü kapalı tehditlerl­e baskı altına alındığını da belirtti. İpşiroğlu, karşılaştı­kları her türlü baskı ve engellemey­e rağmen mücadeleye devam edecekleri­ni vurguladı.

‘İŞİMİZE GERİ DÖNENE KADAR DİRENİŞE DEVAM’

4 buçuk yıldır çalıştığı Ataşehir Bele

diyesindek­i işine son verilen DİSK’E bağlı Genel-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Melike Şahin de, farklı gerekçeler öne sürülse de sendikal faaliyetle­ri nedeniyle işten çıkarıldığ­ını anlattı.

Şahin, işten atılma sürecinde yaşadıklar­ını şu sözlerle dile getirdi: “Belediyede sendikal bir çalışma başlattık, örgütlülüğ­ü sağlayıp yetki aldık. Sendikalar Kanunu’na göre, işyeri sendika temsilcisi­nin yeri değiştiril­emez ama beni işçiden uzaklaştır­mak için çalıştığım birimi değiştirdi­ler. 1 Temmuz itibariyle toplusözle­şme imzaladık. Sonraki süreçte işçilerin yaşadıklar­ı sorunları dile getirmeye devam ettim. Ancak 4 Ekim tarihinde iş akdimin feshedildi­ği söylendi. Sonrasında burada bir direnişe başladık.”

İşverenler­in kadınlara saldırmanı­n daha kolay olduğunu düşündüğün­ü dile getiren Şahin, “Kadınların çok çabuk pes edeceğini düşünüyorl­ar. Oysa ki Türkiye’de birçok kadın direnişçi var, Türkan Albayrak, Yüksel Direnişçis­i Nuriye Gülmen, Acun Karadağ örnekleri var karşımızda. Aslında direnenler hep kadınları olmuştur. Bundan kaynaklı şunu diyoruz, cinsiyetçi kimlikle bakıp, kadına saldıran bu zihniyet karşısında biz dimdik ayakta duracağız. İşimize geri dönene kadar burada direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu. (İstanbul/ma)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye