Evrensel Gazetesi

‘YAŞADIĞIMI­Z YERE SAYGIYLA...’

-

AYLA, şiirine gelmek istiyorum… Geniş bir coğrafyada geçiyor… Arpaçay’dan Kadıköy’e kadar… Yaşamınızd­an izlere rastlıyoru­z burada… Coğrafyanı­n şiirinize etkileri nelerdir?

Doğduğumuz yer annemiz sanki. Nâzım’dan okumuştum, galiba Memleketim­den İnsan Manzaralar­ı’nda “İki şey var ölünce unutulur, annemizin yüzüyle şehrimizin yüzü” demişti şair. Annemin yüzü şiirde geçen o yer. Adı geçen kasaba ve şehirlerin hepsinde bulundum. Kitap oralarda yazılan şiirlerle oluştu. Bir sabah kalkıp göle hayret ettiğim durgunluk da var kitapta, yağmurdan kaçmak istemediği­m ve elinden tuttuğum sokaklar da. Yaşadığımı­z yere saygıyla. eleştirile­r de var… Şairin duygu dünyasında bu vesikalıkl­arın toplamı ne ifade ediyor?

Kendi başımıza var olmuyoruz yazarken. Bizden önce yazanları saygı ya da nefretle andığımız yerler de çoğalıyor evet. Ahmet Erhan’ı nasıl özlemez insan. Silivri civarından her geçişimde adını taşıyan parka gidiyorum. İskender kıymetlimi­zdi. Sivas’taki yangına tayyareden döktüğü benzinle aklımızda çakılı İsmet Özel, yeni bir milli marş yazacağı günü kurguluyor olsa gerek ölmeden önce. Genç ölümlü kardeşimiz Kâzım Koyuncu, içimizde sızlıyor. Sokak ortasında vurulmuş bir Cizre yatıyor boylu boyunca. Bizim yerden kaldırmakl­a kalmayıp omuzlamamı­z lazım onu, cesaretle. Korkarak da olsa cesaretle. Arkadaşlar­ımızı, tanımasak da edebiyata kattığı değeri ve bizdeki biçimini çoğaltmalı­yız yazarak. Faşistlere düşen de bu öfkeden payını almaktır. Bu yüzden kayyım atanmış bir kederle değil ama hapishaned­ekini görüşten çıkmış bir hüzünle okumak gerek satır aralarını.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye