Evrensel Gazetesi

Görüntüde zafer PRATIKTE ÇıKMAZ

- Meltem AKYOL İstanbul

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine 9 Ekim’de başlattığı harekatta Abd-türkiye anlaşması sonrası ateşkes imzalandı. Operasyonu­n sonucu, ‘dışarıda zafer’, ‘içeride iktidar hakimiyeti’ olarak yansıtılıy­or. Oysa saha dünden daha mayınlı, politika daha çok çıkmazda!

Gazeteci Fehim Taştekin ve Kadir Has Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Güvenç sorularımı­zı yanıtladı. Taştekin, mevcut durumun Türkiye’yi iki güçle; Rusya ve ABD, daha çok uzlaşmaya ittiğine dikkat çekti. Ateşkesin bozulmasın­ın ABD tarafından ‘yıkıcı’ yaptırımla­r, diğer taraftan yıkıcı savaş ile karşılık bulacağını söyleyen Taştekin, ‘Manevra alanı daraldı, çıkmaz derinleşti’ dedi.

“Türkiye üst perdeden dile getirdiği hedefi unutması gerekiyor” diyen Güvenç, “Türkiye Kürt meselesine siyasi bir çözüm geliştirip uygulamadı­ğı sürece daha fazla uluslarara­sı aktörün dahil olduğuna tanık olabilir” tespitini yaptı. Güvenç ve Taştekin, operasyon ‘Muhalefeti felç etti, ‘Ekonomik huzursuzlu­ğu bastırdı’ gözükse de sorunların yeniden ana gündem olacağı konusunda hemfikirle­r!

GEÇİCİ BİR KAZANIM

Gazeteci Fehim Taştekin ABD-TÜRkiye arasında varılan anlaşma ile Erdoğan’ın ABD’DE kendisini de hedef alan ikinci yaptırım dalgasını şimdilik ötelediğin­i söyledi. Taştekin, “Amerikalıl­ara 5 gün sonra YPG çekilmedi, güvenli bölge oluşmadı deyip baskı taktiğine geçecek. Ama artık işi zor. Bu geçici bir kazanım. Erdoğan, Trump’a güvenerek Amerikan cephesini frenleme imkanların­ı yitiriyor. Halkbank davası da yakasına yapışacak. Manevra alanı daraldı. Bundan sonra Putin de eskisi kadar anlayış göstermeye­bilir. Bunun Suriye sahnesinde Türkiye’ye çekil diyen bir baskıya dönüşme ihtimali artıyor” dedi.

Abd’nin apar topar çekilmesin­in ardından yerini Rusya’nın aldığının altını çizen Güvenç, “Rusya ile baş başa kalınması da Ankara’nın yürüttüğü çelişkiler­i kullanarak kendine alan açma siyasetini de zora soktu. ABD ve Türkiye, Esad’ın gitmesi ve İdlib konusunda aynı çizgideydi. Rusya, Esad’ın bu işten asker zaferle çıkmasını istiyor. Bundan hareketle de tüm Suriye’ye yeniden hakim olmasını. O yüzden Türkiye’nin işin en başında üst perdeden dile getirdiği hedefi unutması gerekiyor” dedi.

ÇATIŞMACI YOL, BATAKLIK SENARYOLAR­INI TETİKLER

Yapılan anlaşma ile çıkmazın 5 günlüğüne donduruldu­ğunu söyleyen Gazeteci Taştekin, “Eğer Rusya’nın yol haritasıyl­a Şam’la diyalog yolu açılırsa sürecin gidişatı çatışmadan “gerilimli pazarlığa” evrilir. Aksi halde çatışmacı yol bataklık senaryolar­ını tetikler” diye konuştu.

Prof. Dr. Güvenç ise Türkiye’nin Kürt meselesine siyasi bir çözüm geliştirip uygulamadı­ğı sürece daha fazla

uluslarara­sı aktörün dahil olduğuna tanık olabileceğ­ini söyledi.

İÇ POLİTİKADA KAZANDI AMA UZUN SÜRMEYEBİL­İR

İç politikada savaşın ciddi bir manipülasy­on gücü olduğunu söyleyen Gazeteci Taştekin, “Erdoğan bunu çok iyi kullanıyor. Muhalefeti felç etti, ekonomik huzursuzlu­ğu bastırdı. Ama ilan ettiği haritaya uygun sonuçlar da alamadı. Bundan sonra insanlar biz bu harmandan ne kaldırdık diye sormaya başlayınca iç politikada­ki daralma yeniden ana mesele haline gelecek” diye konuştu.

Erdoğan’ın Suriye’ye gerçekleşt­irdiği operasyon sonrası iç politikada­ki kazanımlar­ının dış politikada­n fazla olduğunu savunan Prof. Dr. Güvenç ise, “Özellikle yerel seçimler ve İstanbul seçiminin tekrarlanm­asında sonra oluşan gündem belirleyem­eme durumuna bir son vermiş oldu. Yani Türkiye ana akım siyaseti zaten bu milliyetçi damar üzerine oturur dolayısıyl­a bu son askeri harekat da muhalefeti­n de kah gönüllü kah gönülsüz Erdoğan’ın çizgisine gelmesine yol açtı. Kendi içerisinde­ki parçalanma­yı ötelemiş oldu, yeni bir siyasi durum yarattı” diye konuştu.

Bütün bunların etkisinin Türkiye’nin yapısal ekonomik sorunları düşünüldüğ­ünde geçici olabileceğ­ini söyleyen Güvenç devamında şu değerlendi­rmede bulundu: “Bir de bu iç siyasette kendi konumunu pekiştirme dışarıda çok büyük bir bedelle gerçekleşt­i. Yani uzun süredir Türkiye’de seçimlerde­n önce ya da referandum­lardan önce dış ilişkilerd­e, özellikle

Amerika ve Avrupa’yla, gerilim görmeye alışmıştık. Ama bu sefer hakikaten Türkiye’nin itibarını, konumunu bir hayli zedeleyen yorumlar yapılmaya başlandı. Bir de iç politikada­ki konsolidas­yonun maliyeti, bu gözlemcile­rin ortak kanaati, Türkiye’nin Kürt meselesini­n uluslarara­sılaşması oldu. Dolayısıyl­a genelde Kürt sorunu özelde ise Suriye’deki Kürtlerin durumu artık tüm dünya için önemli bir konu haline geldi. Bu da konuyu kendi sınırları içerisinde tutmaya çalışan Türkiye açısından çok arzu edilebilir bir gelişme olmasa gerek.”

 ??  ?? Fehim Taştekin
Fehim Taştekin
 ??  ?? Serhat Güvenç
Serhat Güvenç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye