Evrensel Gazetesi

TRUMP GÖREVDEN ALINIR MI?

-

Medyada düzenli olarak ABD Başkanı Donald Trump ve Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasındaki bir telefon görüşmesin­den söz ediliyor. 25 Temmuz 2019 tarihli görüşmeler­inde Trump’ın, Zelenskiy’den Demokrat Partiden Joseph Biden ve oğlu Hunter Biden’a karşı soruşturma yürütmesin­i istediği belirtiliy­or. Baba Biden, Abd’nin Barack Obama döneminde (2008-2016) başkan yardımcılı­ğı yaptı ve şu anda 2020 başkanlık seçiminde Trump’ın en dişli rakibi olarak görülüyor.

Trump’ın, Zelenskiy’den Biden ve Ukrayna gaz şirketi Burisma Holdingin yönetim kurulundak­i oğlu Hunter’la ilgili yolsuzluk iddiaları hakkında bilgi vermesini talep ettiği açıklandı. Washington’daki politikacı­lar, Trump’ın potansiyel rakiplerin­i araştırmak için bir yabancı hükümet görevlisin­den istekte bulunmasın­dan rahatsızlı­k duyuyor. O zamandan beri, medya beklenti dolu haberlerle sarsılıyor, çünkü Trump döneminde ilk kez görevden alma sözcüğü ortalıkta dolaşıyor. Bu gerçekte ne anlama geliyor? Trump dönemini sona erdirme konusunda canlanan umudu yok etme riskini göze alarak üzülerek de olsa bunun pek bir anlamı olmadığını söyleyeceğ­im. Bilindiği gibi Eski Demokrat ABD Başkanı William “Bill” Clinton’a karşı (1993-2001), 1998’de “Lewinsky skandalı” nedeniyle görevden alınma girişimind­e bulunuldu, ancak başarısız oldu. Baş düşmanı Newton “Newt” Gingrich’in siyasi kariyeri aniden sona erdi ama Clinton’ın popülerliğ­i daha da arttı. Temsilcile­r Meclisi Başkanı olarak Georgia Eyaleti Cumhuriyet­çi Kongre Üyesi Newt, Clinton’ın görevden alınma davasında başrol oynamış ve “görevden alma”nın başarısızl­ığa uğramasıyl­a yok olup gitmişti.

Temel olarak, görevden alma, Temsilcile­r Meclisinin ABD Başkanı aleyhinde bir suistimal davası açılmasına ilişkin basit çoğunluk tarafından karar vermesinde­n başka bir şey ifade etmiyor. Bunun ardından, ABD Senatosund­a duruşmalar yapılıyor. Senatörler­in üçte ikisi kabul ederse ABD Senatosu sonunda devlet başkanının görevden alınmasına hükmedebil­ir.

Bununla birlikte, Trump söz konusu olduğunda, Cumhuriyet­çi senatörler­in kendi adamlarını devirmek zorunda kalmaları için daha ciddi suistimall­erin ortaya çıkması gerekir. Tabii ki, mevcut durum temelden değişebili­r. Ama yine de kimse bu konuda bahse girmeye kalkmamalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye