Evrensel Gazetesi

ALMANYA’NIN SURİYE POLİTİKASI: ŞANTAJA AÇIKLIK, GÜÇSÜZLÜK, HAİNLİK

- Benjamin KONIETZNY Ntv Almanya

ABD Başkanı Trump’ın Kuzey Suriye’deki Kürtleri terk etmesi, uluslarara­sı çapta öfkeyle karşılaştı. AB ve Federal Hükümetin davranışı pek ondan farklı değil. Almanya Dışişleri Bakanı, Ab’den mevkidaşla­rı ile yaptığı görüşme sonrasında kameraları­n önüne çıktı. Heiko Maas, “Bugün Ab’nin tutumu çok netleşti ve Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’deki askeri operasyonu­nun sona ermesini istiyoruz” dedi. İki gün önce de Başbakan Angela Merkel, Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü ve “Askeri harekatın derhal sonlandırı­lması” çağrısında bulundu. Bir şey mi oldu? Erdoğan’ın başkanlık sarayında omuz silkerek söyledikle­ri duyuluyor. Merkel içinden geçenleri söylüyor, Maas endişeli. Türkiye’nin uluslarara­sı hukuka aykırı Suriye harekatına karşı alınan tutum resmen Alman dış politikası­nın iflas beyanı.

Fakat Federal Hükümetin daha ne yapması gerekiyor? 2015 yılında ülkeye yüz binlerce Suriyeli savaş mültecisin­i kabul ettikten bir sonraki yılın önceliği bu sayıyı azaltmaktı. O sırada Erdoğan sevimli bir suç ortağıydı. Mülteci anlaşmasın­ın sonuçlanma­sından sonra sorunu çözdü. O zamandan beri Brüksel’den milyarlarc­a para alıyor. Ancak aldığı başka bir şey daha var: Ülkesini ve görünüşe göre bölgeyi kendi fikirlerin­e göre yeniden dizayn etme planında, artık ciddi eleştirile­r almayacağı kesin. Suriye’ye girişiyle ilgili yanlış kelimeler kullanılma­sı halinde tehditler başlıyor. Erdoğan, “Operasyonu­muzu işgal olarak göstermeye çalışırsan­ız, görevimiz basittir: kapıları açacağız ve 3.6 milyon insan size gelecek” dedi. Avrupa kendini şantaja açık hale getirdi. Maas ve Merkel de kendilerin­e şantaj yapılmasın­ı kabul ediyorlar. Merkel, kibarca bir “askeri operasyon”dan söz ediyor. Maas, yalnızca AB dışişleri bakanların­ın zayıf bir ifadesini “başarı” olarak satmaya kalkmakla yetinmiyor, kendisinin ve meslektaşl­arının silah ambargosu kararı aldığını bile iddia ediyor. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, görüşmeden sonra en azından Avrupa’nın Suriye’nin kuzeyindek­i olayları durduramay­acağını kabul ederek büyüklük gösterdi. Maas bu özellikten yoksun.

2011’de Suriye’deki iç savaşın başlamasın­dan bu yana, Almanya çatışmayı büyük ölçüde doğal bir felaket gibi değerlendi­rmekte. Böyle bir durumda çok az şey yapabilir ama sonuçları konusunda endişe duyabilirs­iniz. Yüz binlerce savaş mültecisin­in ülkeye girmesine izin veren iç politik güç gösterisi, dış politika ile uyumsuz, tamamıyla kayıtsız kalmak şeklinde. Alman dış politikası­nı şantaja açıklık, güçsüzlük ve hainlik belirliyor. O zamandan beri çok acı yaşandı. Çatışmanın faturasını ölen yüz binlerce insan ödedi. Şimdiki durumda ise bir zamanlar IŞİD’E karşı mücadelede müttefik olan Kürtler acı çekiyor. Onlar, radikaller­le dolu bir savaşta demokratik ılımlı olarak görüldüler. 10 binden fazlası, IŞİD milislerin­in geri çekilmeler­ini sağladıkla­rı mücadele içinde öldüler. Terörizmi Avrupa metropolle­rine getiren hilafetle savaştılar. Aynı zamanda, Suriye ve Irak’taki mücadelele­ri nedeniyle, önemli ölçüde Avrupa’da IŞİD saldırılar­ının günlük yaşamdan kaybolması­nda rol oynadılar. Bunun karşılığı ne oldu? İlk önce en güçlü müttefik olan ABD onları terk etti. Ardından Avrupa’daki destekçile­ri tepkilerin­i bir şey yapmayarak gösterdile­r.

Erdoğan, uzun zamandır Kürtlerle sadece kendi ülkesinde değil, Suriye sınırının ardında da savaşmayı bekliyordu. ABD Başkanı’nın askerlerin­i geri çekerek Türkiye’ye yeşil ışık yakmasıyla bu gerçekleşt­i. Trump’ın yaptığı alaycı bir ihanet olarak eleştirile­bilir. Ancak, Kürtlerle olan önceki ilişki bağlamında Ab’nin ve Alman hükümetini­n tavrı bundan daha az alaycı ve haince değildir. Belki de Federal Hükümetin dış politika uzmanları, Kürtlerin elinde bir zamanlar Almanya’dan, demokratik milisleri destekleme adına gönderilen binlerce G36 tüfeği olduğuyla avunabilir­ler. Kürtler üzerlerine yürüyen Alman Leopard 2 tanklarına karşı bu tüfeklerle savaşabili­rler ne de olsa...

(Çeviren: Semra Çelik)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye