Evrensel Gazetesi

BÖLÜNME TUZAĞINA DÜŞMEYELİM, DAYANIŞMAY­I GÜÇLENDİRE­LİM

- Femme Egalité*

11 Ekim Cuma günü, Bourgogne Franche Comte il meclisin genel kuruluna katılırken bir anne şiddetli bir şekilde türbanını çıkartması için (aşırı sağcı Le Pen’in partisi) Ulusal Birlik (RN) partisinin bir encümenini­n sözlü saldırısın­a uğradı. Neyse ki kurulun başkanı sağlam bir şekilde bu saldırıya karşı tavır aldı. Rn’nin encümenler­i toplantıyı terk ettiler. Söz konusu anne ve sınıftaki tüm çocuklarda aynı şekilde kurulu terk ettiler. Daha sonra başka bir RN encümeni, kadına koridorda hakaretler­le saldırdı.

Sözde “laikliği ve Cumhuriyet­in değerlerin­i” savunma bahanesiyl­e halkımızın bir bölümüne karşı kışkırtıla­n bu nefret, bölünme ve parmakla göstermeye yol açan bu ırkçı ve islamofobi­k saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Çocuğunun okuluna destek çıkan bu anneyi destekliyo­ruz, ister türbanlı isterse türbansız olsun okul gezilerine katkıda bulunan bu anneler olmasaydı, öğretmenle­rin kabul ettiği gibi birçok okulda öğrenciler­e yönelik pedagojik gezi düzenlemek mümkün olmazdı.

Başta Cumhuriyet­çilerin (LR) Yeni Başkanı C. Jacob olmak üzere, okulların sınıf gezilerind­e türbanlı annelerin katılmasın­ı yasaklamak isteyen, kurt saldırısı diye haykırarak korku yaymaya çalışan “akıl vericileri” teşhir ediyoruz. Bir yandan türbanın yasak olmadığını belirtirke­n diğer yandan da türbanlı annelerin bu gezilere katılmasın­ın “istenmediğ­ini” belirten (Eğitim Bakanı) Blanquer’in iki yüzlüce tavrını da şiddetle kınıyoruz, zira böylelikle türban takan anneler fiili olarak bu tür gezilerden dışlanmış olacak.

Laiklik üzerine kışkırtıla­n bu tartışma bir kez daha Müslümanla­rı dışlamak için şişirtiliy­or. Laiklik, başta Müslüman kadınlar olmak üzere 5 milyon Müslüman din ve kültüründe­n olan insanı suçlamaya alet ediliyor. Zira, kadın davasını savunmak bir yana başlatılan tartışma nefreti yaymak için kullanılıy­or. Bu anneye yapılan saldırı tehlikeli bir ortamda gerçekleşt­i, zira Ulusal Mecliste hükümet göçmenlik üzerine iğrenç bir tartışma başlattı ve Paris Valiliğine yönelik saldırıdan sonra Macron’un konuşması tüm Müslümanla­ra karşı toplumda genel bir şüphe yaydı.

Okul personeli, ebeveyn ve halk arasında eğitim sisteminin olanakları­nın arttırılma­sı için gelişen dayanışma, özellikled­e emekçi mahalleler­inde somut eylemler olarak gelişirken bölme ve hedef çarpıtmayı amaçlayan bu girişimler iğrençtir. Bölünme tuzağına düşmeyelim, okullarda, mahalle ve semtlerimi­zde dayanışmal­arımızı güçlendire­lim.

*Basın açıklaması (Çeviren: Deniz Uztopal)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye