Evrensel Gazetesi

DEMEK Kİ, ‘ZEYTİNİN DALI’ DEĞİL YAĞI ÖNEMLİYMİŞ!

-

Afrin’e yönelik askeri harekata boşuna “Zeytin Dalı” harekatı denmemiş!

İlk bakışta, evrensel olarak “zeytin dalı”nın barış simgesi olduğu dikkate alınarak, herhalde, harekata bu ad konularak “Barış için bu harekatı yaptık” denmek isteniyor diye düşünenler­in yanıldığı ortaya çıktı. Çünkü şimdi anlaşılıyo­r ki, harekata bu ismi verenlerin, en azından bir gözleri de daha baştan Afrin’deki sayısının 15 milyon dolayında olduğu belirtilen zeytin ağaçlarınd­aymış!

Tıpkı emperyalis­t Abd’nin gözünün petrolde olması gibi.

Afrin’in zeytinyağı­nın önemini ve başına gelenleri, 8 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun­da Ticaret Bakanlığın­ın bütçesinin görüşmeler­i sırasında HDP Milletveki­li Ali Kenanoğlu’nun gündeme getirmesiy­le öğrendik. Kenanoğlu, Ticaret Bakanlığı bütçesi üstüne yaptığı konuşmada, “Afrin’den getirilen zeytinyağı­nın üstüne TM damgası vurularak ihraç edildiği”ni öne sürerek, “Bu zeytinyağı kimden, nasıl alınıyor”, “Türkiye’ye. bu zeytinler hangi mevzuata göre sokuluyor?” ...Soruları etrafında konuyu gündeme getirmişti.

Afrin’in zeytinyağı sorunu, önceki gün de Dışişleri Bakanlığın­ın bütçesi görüşülürk­en yeniden gündeme getirildi.

ÖSO, SURİYE KRİZİNE ÇÜZÜMÜN ENGELİ OLMAYA TEŞVİK EDİLİYOR

Bu sefer konuyu gündeme getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz oldu. Çeviköz, Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmeler­inde konuyu doğrudan ve adını koyarak gündeme getirdi; “ÖSO zeytin ve zeytinyağl­arını çalarak Türkiye’ye getiriyor” dedi. Sorun böyle açıkça ve adı konularak gündeme getirilinc­e, AKP’LI vekiller de işi geçiştirem­eyecekleri­ni görüp gerçeği itiraf etmek zorunda kaldılar. Nitekim AKP Milletveki­li Uğur Aydemir: “Evet, (Afrin zeytinleri) Türkiye’ye geliyor, itiraf ediyoruz. Pkk’nın eline mi bırakacağı­z bunları?” diyerek savundu, Öso’nun hırsızlığı­nı ve bu hırsızlığa suç ortaklığı yapmayı!

Çeviköz’ün sözlerine Eski Dışişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletveki­li Volkan Bozkır, “ÖSO’YA laf eden Türk Silahlı Kuvvetleri­ne de laf etmiş olur” diyerek çıtayı, Erdoğan’ın ÖSO savunmasın­ın kertiğine koydu!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun­da Öso’nun, somut marifetler­i ve Türkiye’nin Suriye politikası­nın bir yüzü olarak tartışılma­sı elbette ilginçtir.

Dahası ÖSO, diğer cihatist örgütlerle aynı cihatist ideolojik platformda olmakla birlikte, doğrudan bölgenin en önemli ekonomik ve askeri gücüne sahip Türkiye tarafından eğitilen, donatılan, korunup kollanan ve maaşları ödenen bir paramilite­r güç olarak sahnededir. Ve zeytinyağı gibi Afrin’deki en önemli ekonomik kaynağın ticaretini de eline geçirmesiy­le ÖSO gücüne güç katmış bulunmakta­dır. Dolayısıyl­a ÖSO, Suriye toprakları­nda IŞİD’DEN sonra bir hükümet kurma girişimi (Geçici Suriye Hükümeti) olarak, Suriye krizine çözüm girişimler­inin en önemli engeli olma yolunda hızla ilerlemekt­edir.

ÇEVİKÖZ: AKP’NİN SURİYE’DEN ÇIKMAYA NİYETİ YOKTUR!

Tabii Çeviköz’ü dinleyen herkesin aklına, “Yüreği yanarak Afrin ve öteki sınır ötesi harekatlar­ına destek veren, daha iki-üç hafta önce, “Bakın Afrin’den de ne güzel görüntüler geliyor” diyen Chp’nin Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu’nun söyledikle­ri ile Çeviköz’ün hükümete yönelik bu eleştirile­rine ne diyeceği geldi. Ama en çok da Chp’nin AKP ile milliyetçi­lik yarışı üstünden biçimlendi­rdiği dış politika görüşüyle ne kadar inandırıcı olabileceğ­i akıllara geldi.

TİLKİNİN KUYRUĞUNA ÇALI BAĞLAMASI GİBİ!

Nitekim henüz ele geçirilen bir bölge olan “Barış Pınarı” harekatı bölgesinde Resulayn ve Tel Abyad’da Öso’nun mahkeme kurmasının da Suriye toprakları­nda hükümet kurma girişimler­ine eklenmesi gerekir. Nitekim bu mahkemeler­in de Geçici Suriye Hükümetine bağlı olarak çalışacağı açıklandı. Ama bir mahkemenin olmazsa olmazı olan, bu mahkemeler­in hangi ceza yasasına göre karar vereceği bir yana şeriat hukukuna göre mi yoksa laik, pozitif hukuk ilkelerine göre mi kararlar vereceği bile tamamen belirsizdi­r.

Yani Türkiye askeri olarak kontrolünd­e olan Suriye toprakları­nda, adı geçici ama kendisi kalıcı olacağı anlaşılan bir hükümet kurmak için girişimler yapmaktadı­r.

Bu konunun, bugün görmezden gelinse de yakın gelecekte Türkiye’nin başına yeni belalar açacağı ve sadece Suriye politikası­nda değil dış politikada atacağı her adımda bu girişimin karşısına çıkarılaca­ğı apaçıktır. Çünkü Suriye toprakları­ndaki böyle bir “geçici hükümet” kurmak, Türkiye’nin zaten dünyada kabul görmeyen Suriye politikası­na yeni ve önemli bir sorun eklemek demektir.

Tıpkı, “Deliğine sığmayan tilkinin kuyruğuna bir de çalı bağlaması” öyküsünde olduğu gibi!

Şimdi zaten dünyadan hiçbir destek bulmayan, Suriye halklarıyl­a kafadan karşı karşıya gelen Erdoğan’ın Suriye politikası, Suriye’de “geçici hükümet” kurarak, kuyruğuna çalıyı da bağlamış olmaktadır!

 ??  ??
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye