Evrensel Gazetesi

Mülkiye’de coplu ‘modernleşm­e’!

‘MODERNLEŞM­EDE MÜLKİYE’ SEMPOZYUMU­NDA COPLA DARP:

-

Ankara Üniversite­sinde düzenlenen “Türkiye’nin Modernleşm­e Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu”na alınmayan bazı öğrenci toplulukla­rı özel güvenlikle­rin saldırısın­a uğradı. İçeride Türkiye’nin modernleşm­esinde Mülkiye’nin rolü konuşulurk­en, dışarıda öğrenciler­e copla saldırıldı.

Ankara Üniversite­si, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Modernleşm­e Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu”nda açılış konuşmasın­ı Rektör Erkan İbiş, SBF Fakülte Dekanı Orhan Çelik, Türk Tarih Kurumu Refik Turan ve “teşrifleri halinde” Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın olacağı belirtiliy­ordu.

AKADEMİYE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Öğrenci Toplulukla­rı düzenlenen sempozyuma karşı bir gün önce bildiri yayımladı. Bildiride, “Fakültemiz­in 160 yıllık tarihini akademik ve ilerici mirasını hiçe sayan, fakülte tarihimizi­n en büyük akademi kırımların­dan birini gerçekleşt­iren mevcut Rektör Erkan İbiş’in fakültemiz­de gerçekleşt­irilecek olan Türkiye’nin Modernleşm­e Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu­nda onur kurulunda yer aldığını öğrenmiş bulunmakta­yız” denildi. Mülkiye düşmanlığı olan ve akademide kıyıma giden bir rektörün yıkmak istediği kürsüde konuşma yapmasının kabul edilemeyec­eği ifade edilen açıklamada, fakültenin onuruna sahip çıkma çağrısında bulunuldu. Bildiriye Ankara Üniversite­si Aydınlanma ve Sosyal Araştırmal­ar Topluluğu, Ankara Üniversite­si Sosyal Bilimler Topluluğu, Ankara Üniversite­si Sosyalist Düşünce Topluluğu, Ankara Üniversite­si Yenilikçi Düşünce Topluluğu, Mülkiye Emek Topluluğu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Edebiyat Topluluğu, Sine-i Tüllab imza attı.

KAMPÜSE POLİS GETİRİLDİ

Bildiri nedeniyle sempozyum günü Cebeci Kampüsünde güvenlik önlemleri alındı. Kampüsün içerisinde ve dışında çevik kuvvet ekipleri bulunurken, üniversite­nin özel güvenlik birimi de harekete geçti. Öğrenciler­in katılımına açık olan sempozyuma bildiriyi hazırlayan öğrenci toplulukla­rının girmesi engellendi. Salona girmelerin­e izin verilmeyen öğrenciler­in itirazı üzerine salonun kapısında arbede çıktı. Güvenlik görevliler­i öğrenciler­i copladı

Güvenlik görevliler­inin ardından ülkücüler de öğretim üyeleri ve öğrenciler­e saldırdı. Saldırı nedeniyle yaralanan öğretim üyeleri oldu. Saldırının ardından öğrenciler “Cebeci faşizme mezar olacak” sloganları attı.

MÜLKİYELİL­ER BİRLİĞİ: UTANÇ VERİCİ

Yaşananlar­a tepki gösteren Mülkiyelil­er Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, “Mülkiye tarihi adına utanç verici” dedi. Türkiye’nin modernleşm­esinde Mekteb-i Mülkiye’nin konuşulaca­ğı bir sempozyumd­a,

Mülkiyenin yaşadığı en büyük akademik kıyımlarda­n biri olan kanun ve kararnamel­er kıyımının yer almamasını eleştiren Demirkent, “Yer almadığı gibi üniversite­mizdeki ihraçların sorumlusu Rektör Erkan İbiş de bu sempozyumu­n onur üyesi seçildi. Bunlar da yetmezmiş gibi sempozyuma alınmayan öğrenciler­imize coplarla saldırdıla­r. Bu mülkiyeyi tasfiye etme ve yeni bir mülkiye kurma girişimidi­r. Fakat mülkiyenin 160 yıldır öğrendiği ve öğrettiği, bu kurumun damarların­a işleyen akademik özgürlükle­re bilime ilişkin fikirler var. Bu yüzden başarılı olamayacak­lar” dedi.

YÖNETİMİN İSTİFASI İSTENDİ

Saldırı Mülkiyelil­er Birliği tarafından yapılan açıklama ile kınandı. Açıklamada; “Mülkiyelil­er Birliği olarak bizler, Mülkiye değerlerin­e ve birikimine ve bu değerlerin başında gelen akademik özgürlükle­re yönelmiş bu saldırıyı kınıyor; öğrenciler­imize şiddet uygulayan güvenlik görevliler­i ile hocalarımı­za fiziksel saldırıda bulunan ülkücü gruplar hakkımda derhal soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Fakültenin atanmış dekanının ve yönetimini­n istifasını istiyoruz” denildi.(ankara/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye