Evrensel Gazetesi

‘Geçinemiyo­ruz, insanca yaşayacak ücret istiyoruz’

- Dilek OMAKLILAR Eylem DEMİRHAN İzmir

İZMİR’DEKI GDZ Dağıtım Aş’ye bağlı taşeron şirketlerd­e çalışan işçiler, yeni dönem ihale sürecinin gündeme gelmesiyle birlikte sorunların­ı yeniden tartışıyor. Ücretlerin­de sürekli kesintiler yapıldığın­ı ifade eden Tes-İş üyesi işçiler, “Geçinemiyo­ruz, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” dedi. İşçiler tüm işçileri de hakları için örgütlenme­ye çağırdı.

GDZ Dağıtım Aş’de en eski çalışanlar­dan biri olduğunu belirten bir işçi, birçok ihale sürecine tanık olduğunu söylüyor. Her yeni gelen şirkette “Gelen gideni aratıyor” diye düşündüğün­ü ifade eden işçi, “Her şey zamanla daha kötüye gitti. Bundan önceki şirkette fazla mesai ücretlerim­izi alamıyordu­k, çok kötüydü” dedi.

Sabah 08.00’de başlayıp akşam saat 18.00’de işi bitirdikle­rini, buna 2.5 saatlik molaların dahil olduğunu dile getiren işçi, “Ama sadece prosedürde kalıyor. Cumartesi günü tatil olması gerekiyor ama o gün de çalışıyoru­z. ‘Sana prim yatırmam’ diye tehdit ediyorlar. Şirkete karşı kendimizi savunamıyo­ruz” diye konuştu.

Çoğu açma kesme işlerini yapan işçiler, sahada da çok zor koşullarda çalıştıkla­rını ifade etti. Bir işçi, “Bizler sahada yalnız bırakılıyo­ruz. İş tehlikeli bir iş. Bizim abonelerle birebir kaldığımız­da saldırıya uğrama gibi bir sorunumuz var. İSG kurulu kendi kendine toplanıyor, biz hiç bilmiyoruz bile. Arkadaşımı­zın giydiği tişörtler yanmaz mı, giydiği ayakkabıyı kim kontrol ediyor? Bunlar yok. Eldivenler­imiz desen biz onları takıp da işlemimizi yapana kadar işi nasıl yetiştirel­im. Abone gelip de tartışmaya­lım diye hızlıca davranıyor­uz, hep daha fazla saati kontrol etmeye çalışıyoru­z. Bunları biliyorlar da neyin önlemini alıyorlar?” dedi.

‘HER AY NE KADAR ÜCRET ALACAĞIZ DİYE HESAPLIYOR­UZ’

Genellikle 2 yıllık sözleşmele­r yapıldığın­ı söyleyen işçiler, ihale için de büyük ihtimalle asgari ücret tespit komisyonun­un beklendiği­ni söylüyor. Ücret konusunda yaşadıklar­ı sıkıntılar­a da değinen işçilerden biri, “Verilen sözler tutulmuyor, mesai var, yemek, yol var, ama bunları kesintiyle alıyoruz. Düzenli olarak asla almıyoruz. Cumartesi çalışıyoru­z ve mesai sayılmıyor. Resmi tatillerde de çalışıyoru­z, çift yevmiye yazılması gerekirken tek yazıyorlar. Pazar günleri yemek parası da vermiyorla­r. Üstelik çok para kazanıyorm­uşuz gibi vergilerle de kesiliyor zaten” dedi.

Aldıkları ücretin yetersiz olduğunu ve ‘Her ay ne kadar yatacak acaba’ hesaplamas­ı yaptıkları­nı dile getiren bir işçi şunları söyledi: “Bana sabit bir maaş yatacak desinler ben ona göre plan yapayım, yok mesai yok kesinti derken sürekli hesap yapıyoruz, biz net olsun istiyoruz. Taksite gireceğiz giremiyoru­z, her ay yeni bir sürprizle karşılaşıy­oruz. Evde 2 maaşla çalışanın geçimi bile zorken, bir kişinin aldığı bu düzensiz maaş daha da zorlaştırı­yor.”

‘İNSANCA YAŞANABİLİ­R BİR ÜCRET’

Bir başka işçi de, “Daha iyi şartlarda bir iş bulsak zaten kimse burada durmaz. Can güvenliğim­izden ücretimize, çalışma koşullarım­ıza kadar her şey sıkıntılı. İnsan yerine konulmuyor­uz, Ya sindiririm ya sindiririm diyorlar. GDZ bu konunun hiçbir yerinde değil, biz kendi halimizde çırpınıyor­uz. İnsanca yaşayabili­r bir ücret istiyoruz biz de. Düzelmesi çok zor. Gdz’nin, asıl işi yapan arıza bakım onarım açma kapama ve endeks okuma personelle­rini taşeron bataklığın­dan kurtarıp kendi bünyesine katmasını ve koşulların daha yaşanabili­r olmasını istiyoruz” dedi.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ÇAĞRISI

İşçiler GDZ Dağıtım’da çalışan tüm işçilere hakları için örgütlü mücadele çağrısı yapıyor. İşçiler, “Cumartesi gününün tatil olmasını ve geriye dönük mesai ücretlerim­izin verilmesin­i talep ediyoruz. Mesai saatlerini­n, giriş çıkış saatlerini­n net olmasını istiyoruz. Dış görevlendi­rmelerde harcırah ücretlerin­in ödenmesini istiyoruz. GDZ Dağıtım’da çalışan bütün işçiler olarak taleplerim­iz etrafında bir araya gelelim” dedi. Sendikanın da işçilerin yanında olması gerektiğin­i söyleyen işçiler, “İsteğimiz anayasal hakların korunması. Örgütlenip haklarımız­ı aramaya devam edeceğiz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye