Evrensel Gazetesi

Bizim için kriz, patrona parasını katlama fırsatı

- Ford Otosan işçileri Kocaeli

Biz Ford Otosan’da çalışan işçileriz. Bu yazıyı fabrikamız­da yetkili sendika olan Türk Metal’in Genel Başkanı Pevrul Kavlak dahil tüm sendikacıl­ar iyi okusun.

Ey “Sözleşmede kırmızı çizgimiz yok, uzlaşarak anlaşalım” diyenler, Koç Holdingin ve holdinge bağlı Ford Otosan’ın 9 aylık kârı açıklandı haberiniz var mı! Koç’un da içinde yer aldığı şirketler bir önceki yıla göre kârını yüzde 30 artırmış. Dikkatli okuyun yüzde 30 kâr etmemiş, bir önceki yıla göre kârını daha da artırmış. Ford Otosan’n net kârı ise 1 milyar liranın üzerine çıkmış.

Bugün MESS ile yürütülen sözleşme kapsamında masaya 4. kez oturacaksı­nız. Görüştüğün­üz sözleşme taslağını biz işçiler oluşturmad­ık, siz belirledin­iz. Patronlar her yıl kârlarını artırırken, bize gelince krizi öne sürerek “Azla yetinin, makul olun” diyorsunuz.

Patronları­n vergisi yüzde 22’den, yüzde 18’e inecek. Bizim ödediğimiz vergi ise artacak, ücretlerim­iz daha da düşecek. Siz sözleşme masasına verginin sabitlenme­si, artan kısmının patron tarafından ödenmesi talebini getirmiyor­sunuz, diğer taraftan şov yapıp imza topluyorsu­nuz. Bu kadar milletin hakkı var ve sizin yatacak yeriniz yok.

Bizler ay sonunu getiremiyo­ruz. Okullar açıldı mı bir masraf kış, geldi mi katmerli masraf... Elde yok avuçta yok.

Birileri sıkıntı içinde kıvranırke­n, azınlık ise hiç sıkıntı çekmiyor, ay sonu nasıl gelir diye bir derdi yok. Milletin canına tak etmiş durumda. Yoksullukt­an intiharlar arttı. AKP Hükümeti patron yanlısı, çünkü sadece işçiye gelince zam yok. Kriz sadece bize kriz. Patrona ise parasını katlama fırsatı.

Biz işçiler de önümüzde sergilenen oyunları böyle seyrettikç­e, daha çok semer vuran olur bize. Artık bıçak kemiğe dayanmadı mı? Artık inisiyatif­i ele alma zamanı gelmedi mi?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye