Evrensel Gazetesi

Tarihi Surp Sarkis Kilisesi önlem alınmazsa yıkılacak

- Fırat TOPAL Diyarbakır

DİYARBAKIR’ıN tarihi Sur ilçesinde bulunan ve “Çeltik Kilisesi” olarak da bilinen tarihi Ermeni Surp Sarkis kilisesi bakımsızlı­ktan ve acele kamulaştır­ma yasasıyla tamamen yıkılma tehdidi altında. Son zamanlarda kilisenin duvarların­daki bölgeye özgü bazalt taşların da söküldüğü görülüyor. Evrensel’e konuşan Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Başkanı Şerefhan Aydın, söz konusu durumun iktidarın tarihi mekanlara karşı ilgisizliğ­inin bilinçli bir yaklaşımı olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Alipaşa Mahallesi’nde bulunan tarihi 16. yüzyıla dayanan Ermeni Surp Sarkis Kilisesi zaman içinde tahıl ambarı, ahır ve çeltik fabrikası olarak kullanıldı. Bu kullanımda­n dolayı “Çeltik Kilisesi” olarak da bilinen kilise, ‘Hızır İlyas Kilisesi’ olarak da anılıyor. Uzun zamandır bakımsız bırakılan tarihi kilise yıkılmaya yüz tutmuş durumda. Define avcılarını­n da hedefinde olan kilisenin birçok noktası kazılıp eşilmiş. Son zamanlarda ise bölgeye özgü olan bazalt taşlarının da kiliseden söküldüğü dikkat çekiyor. Diğer yandan ise “kentsel dönüşüm” adı altında mahallede birçok tarihi yapı da yıkım tehdidi altında. Söz konusu duruma dair konuştuğum­uz Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Başkanı Şerefhan Aydın değerlendi­rmede bulundu.

‘İKTİDARIN TARİHİ MEKANLARA İLGİSİZLİĞ­İ’

Aydın, acele kamulaştır­ma yasasıyla Sur’da yapılan yıkımın ardından bu mahalleler­de bulunan tarihi mekanların da atıl durumda bırakıldığ­ına dikkat çekerek, iktidarın tarihi mekanlara karşı ilgisizliğ­inin bilinçli bir yaklaşımı olduğunu ifade etti. Aydın, “Tarihe insanlığın ortak mirasına bu şekilde yaklaşılma­z. Sonuçta bu miras sadece Diyarbakır’ın değil, bir halkındır. Burada onlarca medeniyet yaşamış. Bu medeniyetl­er iz bırakmışla­r. Ama ilk günden beri hükümetin bu kolay yaklaşımı, bilinçli politik yaklaşımıy­la o tarihi orada yıktırdı. Bu bizim raporlarım­ızda da var. 357 tarihi yapı yıkılmış, bunlardan 100’ü tescilli yapıdır. İlk günden beri bu ciddiyetsi­zliği gösterdile­r. Bu mahalleler­de acele kamulaştır­ma yasası süreci onlar için bir fırsattı. Burada yaşayan insanlar çok fazla hukuksuzlu­kla karşılaştı. En sonunda polis zoruyla evleri boşalttıla­r” dedi.

‘DEĞERLER YOK OLUP GİDİYOR’

Yalnız Sur ilçesinde bulunan tarihi mekanların değil aynı zamanda surların da yıkımla karşı karşıya olduğunu belirten Aydın, surların restore edilmesi için yaptıkları çağrıların da yanıtsız kaldığını belirtti. Aydın, “Surlar yıllardır UNESCO korumasına girmiş ama şu ana kadar tadilat yapılmış değil. Madem diyorlar Sur’u turizm ve inanç merkezi yapacağız. O zaman bunun öncülüğünü yapsınlar. Restore edilsin. Yapmıyorla­r çünkü istemiyorl­ar. Bu değerler de bu şekilde yok olup gidebiliyo­r” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye