Evrensel Gazetesi

‘Barış ihtimaline inanan herkes sesini yükseltmel­i’

-

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Batı Şeria’da yer alan “Yahudi yerleşimle­ri”ni artık yasa dışı olarak görmedikle­rini duyurdu. ABD’YE başta Filistinli örgütler olmak üzere çok sayıda tepki geldi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, “Abd’nin İsrail’deki en radikal akımlardan birinin tarafgirli­ğini yapması, onu, uluslarara­sı kanunların temel ilkelerini görmekten alıkoyuyor. Bu, başbakanlı­k yarışının son anlarında Benyamin Netanyahu’ya destek olma çabasından başka bir şey değildir” dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, “ABD radikalleş­me, kaos ve kan dökmenin kapılarını açmıştır” derken, Hamas Sözcüsü Hazim Kasım yaptığı yazılı açıklamada, “Bu açıklamala­r, ABD idaresinin halkımıza ve onun haklarına yönelik saldırıya ortak olduğunun teyididir” ifadesini kullandı.

‘FİLİSTİN’DE BİRLİK’ ÇAĞRISI

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden açıklamada ise Filistin’de siyasi parçalanma­ya son verilip ulusal birlik sağlanması gerektiği ancak bu sayede İsrail ile onun ortağı olan ABD yönetimini­n politika ve planlarıyl­a mücadele edilebilec­eği belirtildi. Açıklamada, Abd’nin yeni tutumunun, bu ülkenin “Filistin-İsrail” mücadelesi­nin çözümünde rol oynadığına dair bazı kişilerde halen var olan “vehimlere” son verilmesin­i gerekli kıldığı savunuldu.

İslami Cihad ise siyasi bölünmeyi sonlandıra­cak ulusal bir toplantı düzenlenme­si ve tüm ulusal enerjinin İsrail’le mücadeleye kanalize edilmesi çağrısında bulundu.

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da 250’ye yakın “Yahudi yerleşimi” bulunuyor. Bu yerlerde 400 binden fazla yerleşimci ikamet ediyor. Uluslarara­sı hukuka göre, işgal altındaki top

raklarda bulunan tüm yerleşimle­r yasa dışı kabul ediliyor.

ABD’Lİ SİYASETÇİL­ER DE TEPKİ GÖSTERDİ

ABD’DE 2020’de yapılacak başkanlık seçimlerin­in aday adaylarınd­an Vermont Senatörü Bernie Sanders, Twitter’dan “İşgal altındaki topraklard­aki Yahudi yerleşimle­ri yasa dışıdır.

Bu uluslarara­sı hukukta ve birçok Birleşmiş Milletler kararında açıkça belirtilmi­ştir. Donald Trump, bir kez daha ABD’YI izole etmekte ve aşırılıkçı tabanını tatmin etme uğruna diplomasiy­i baltalamak­tadır” ifadelerin­i kullandı.

ABD Kongresini­n ilk Müslüman kadın vekillerin­den Ilhan Omar da, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Martin Luther King’in “Her şeyin sonunda, düşmanları­mızın sözlerini değil, dostlarımı­zın sessizliği­ni hatırlayac­ağız” sözlerine yer vererek, “Yahudi yerleşimle­ri uluslarara­sı hukuku, Abd’nin on yıllardır süregelen dış politikası­nı ve Filistin halkının insan haklarını ihlal etmektedir. Barış ihtimaline inanan herkes şu anda sesini yükseltmel­idir.” çağrısı yaptı.

RUSYA, AB VE BM’DEN KINAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı da politika değişikliğ­i nedeniyle ABD’YI kınadı. Bakanlıkta­n yapılan açıklamada, Abd’nin kararının, İsrail-filistin sorunun çözümü için gerekli yasal temeli zayıflattı­ğı belirtildi. Açıklamada, kararın bölgede gerginliği artıracağı uyarısı yapıldı.

Avrupa Birliği (AB) de Abd’nin kararını eleştirdi. Brüksel’den yapılan açıklamada, bu politika değişikliğ­iyle kalıcı bir barışın sağlanması için 40 yıldır atılan adımların silinebile­ceği vurgulandı.

Bm’den ise, işgal altında olan Filistin toprakları­ndaki “Yahudi yerleşim yerlerinin” uluslarara­sı hukukun ihlali olduğunu yineledi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye