Evrensel Gazetesi

Gazetecile­rin yüzde beş fazla mesai faizine iptal

-

Anayasa Mahkemesi, gazetecile­re fazla çalışma ücretlerin­i zamanında ödemeyen işverenler­in bu ücretleri geçecek her gün için yüzde 5 fazlasıyla ödemesini öngören kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. CHP Milletveki­li Utku Çakırözer “Patronları­n teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğün­ün önüne kondu” dedi.

Bakırköy 13. İş Mahkemesi, ödenmeyen fazla çalışma ücreti ile fazla çalışma ücretinin günlük yüzde 5 fazlası olan alacakları­nın tahsiline karar verilmesi talebiyle açılan alacak davasında itiraz konusu kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına vararak Anayasa Mahkemesin­e (AYM) başvurdu.

İtirazı inceleyen AYM kararı Anayasa’ya aykırı bularak iptaline karar verdi. AYM, gününde ödenmeyen normal ücretlerin günlük yüzde 5 fazlasıyla ödenmesine ilişkin hükmün iptal istemini ise reddetti.

AYM: İŞVERENE KÜLFET

Bakırköy 13. İş Mahkemesi yüzde beş faizin gazetecile­re ayrıcalık tanıdığı ve bunun eşitlik ilkesini zedelediği­ni ileri sürdü. İtirazı değerlendi­ren AYM gazetecile­rin ücretlerin­in güvence altına alınması gerektiğin­i savundu ancak sınırlaman­ın orantılı bir tedbir olup olmadığını­n değerlendi­rilmesi gerektiğin­i ifade etti. Kararda, yüzde beş fazla ödeme kuralının çok yüksek meblağlara ulaşabildi­ği ve işverene aşırı bir külfet getirdiği belirtildi.

Türkiye’deki enflasyon ve faiz oranları dikkate alındığınd­a söz konusu kuralın orantılı olamayacağ­ını ifade eden AYM, bu nedenle kuralın ölçülülük ilkesini ihlal ettiğini belirtti. İptal edilen uygulama dört üyenin karşı oyuna karşılık oy çokluğuyla alındı.

ÇAKIRÖZER: MADDE HABER ALMA HAKKININ GÜVENCESİY­Dİ

CHP’LI Milletveki­li Utku Çakırözer de, iptal kararına ilişkin “Patronları­n teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğün­ün önüne kondu” diyerek bir açıklama yayımladı. Çakırözer açıklamada “Bu madde gazetecile­rin halkın haber alma hakkına

tam olarak hizmet edebilmesi­nin güvencesiy­di” dedi. Çakırözer şöyle devam etti: “İktidarın ve işverenler­in ağır baskısı altındaki gazetecile­rin ücret hakları ellerinden alındı. Gazeteci kovmak kolaylaştı. Zaten işsizliğin en çok yaşandığı mesleklerd­en biri olan gazetecili­kte işsizlik daha da artacak”

Kararın; hükümete yakın medyada kapsamlı işten çıkarmalar­ın yaşandığı bir dönemde alındığına dikkat çeken Çakırözer, Meclisteki tüm partilere basın ve ifade özgürlüğün­ün daha fazla yara almaması için derhal yeni bir kanuni düzenleme yapılması çağrısında bulundu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye