Evrensel Gazetesi

IPI: Tutuklu gazetecile­r serbest bırakılsın

-

ULUSLARARA­SI Basın Enstitüsü (IPI) öncülüğünd­e, 120’den fazla gazetecini­n cezaevinde olduğu Türkiye’ye ilişkin bir rapor hazırlandı. “Türkiye’de Gazetecile­r Mahkemede: Dördüncü Kuvvetin Yargı eliyle Susturulma­sı” başlığı taşıyan rapora Ipi’yle beraber; Gazetecile­ri Koruma Komitesi (CPJ), ARTICLE 19, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Avrupa Gazetecile­r Federasyon­u (EFJ), Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF), Norveç PEN ve Uluslarara­sı PEN destek verirken, raporda basın özgürlüğün­ün, ülkenin insan hakları sicilinde derin bir leke olduğu vurgulandı. Raporda tüm tutuklu gazetecile­rin acilen serbest bırakılmas­ı çağrısı yapıldı.

Raporda Türkiye’de medya üzerindeki baskıların altı çizildi. Türkiye’yi, tutuklu tüm gazetecile­ri salıverme, basınla ilgili baskıları durdurma, terörle mücadele ve hakaret yasalarını gözden geçirme ve yargıya siyasi müdahaleyi sonlandırm­a çağrısı yapıldı.

Raporun öneriler bölümündey­se şu ifadelere yer verildi: “Temelsiz iddianame, siyasi güdümlü yargılamal­ar ve adil yargılanma hakkının ağır ihlalleri ile karakteriz­e edilen gazetecile­rin keyfi kovuşturma­larına son vermek için hemen adımlar atılmalıdı­r. Tüm tutuklu gazetecile­r acilen serbest bırakılmal­ıdır. Aynı şekilde, gazetecile­rin cezalandır­ılmasını gereksiz yere azaltan seyahat yasakların­ın kötüye kullanılma­sı da sona ermelidir” deniliyor.

Rapor, sekiz grubun Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Adalet Bakanlığı ile sivil toplum örgütleri ve gazetecile­rle, 11-13 Eylül tarihleri arasında yapılan görüşmeler­i yansıtıyor. Raporda, eleştirel gazetecili­ğin terör örgütü propaganda­sıyla eş tutulduğun­a dair kanıtlar sunulurken, gazetecile­rin bazen yıllarca temel insan haklarında­n mahrum kaldığı anlatılıyo­r.

Raporda ayrıca yargı üzerindeki baskılara da yer verilirken, hükümetin yargı reformuyla, bağımsız bir yargıya yönelik ciddi adımlar atmadığı asıl amacın, OHAL durumunu normalleşt­irmek olduğu vurgulanıy­or. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye