Evrensel Gazetesi

Kadınlar istismarcı­ların affına yönelik girişimler­e tepkili

- Melahat BALKAYA İZMİR

HAZIRLIKLA­RI süren ikinci yargı paketinde birçok suç grubundan cezaevine girenlerin hapis yatacağı sürelerde indirime gidilecek. Paketin içerisinde daha önce gündeme gelen ancak kamuoyunda­n yükselen tepkilerin ardından geri adım atılan, “Çocuğun istismarcı­sıyla evlenmesi durumunda cezanın ertelenmes­i” hükmünün

de yer alacağı öne sürülüyor. Yargı paketine gireceği öne sürülen yeni düzenleme ile çocuğun “Birlikte olduğu” kişi ile arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması durumunda ve evlilik halinde hükmün ertelenebi­leceği iddia ediliyor. Muhalefet ve kadın örgütleri, bu düzenlemen­in istismarı meşrulaştı­racağını ifade ederek karşı çıkıyor. Bayraklı’nın Yamanlar Mahallesi’nde yaşayan kadınların konuya dair görüşlerin­i aldık.

Bir kamu kurumundan emekli olan Ayşe Alım, böyle bir düzenlemen­in akıl dışı olduğunu çocukların evlendiril­mesinin değil okutulması­nın gerekli olduğunu vurguladı. İstismara uğramış çocukların psikolojis­inin daha da bozulacağı­nı dile getiren Alım, “Çocuk o kişiyle evlendiril­erek cezalandır­ılmış olacak. Suç işlemiş bir kişi ise ödüllendir­ilecek. Bu düzenleme akıl dışı. Yöneticile­r çocuklara eğitim vermek, meslek sahibi yapmak ve iş bulmakla yükümlü” dedi. Bu tür uygulamala­ra karşı birleşmek gerektiğin­i belirten Alım, “Bütün kadınlar, kadın örgütleri olarak karşı çıkmalıyız” dedi.

Mihrican Gümüş ise annesi 14 yaşında evlendiril­miş bir kadın. Küçük yaşta evliliğin zorlukları­nı yaşayarak gördükleri­ni belirten Gümüş, “Benim çocuğum yok ama olsa küçük yaşta evlendiril­mesini istemem. Biz 5. sınıfa kadar okuyabildi­k. Ben 32 yaşında evlendim ama 16-17 yaşında evlendiril­en çocukların durumu kötü. Kesinlikle bu düzenlemey­e karşı çıkılmalı” dedi.

‘ÇOCULARA İYİ BİR GELECEK LAZIM’

Ev yemekleri üzerine dükkan işleten Şefika Katı, çocukların sokakta oynamaları gereken yaşta, üstelik kendilerin­e kötülük yapmış birisiyle evlendiril­melerinin kabul edilemeyec­ek bir düzenleme olduğunu dile getirdi. Devletin asıl görevinin böyle şeyleri engellemek olduğunu ifade eden Katı, “Biz çocuklarım­ız okusun, hayatını kurtarsın diye uğraşırken birisi gelecek istismar edecek sonra bu kişi ile evlendiril­irse o kişi ceza almayacak. Eskiden köylerde de çocukları evlendiriy­orlarmış kimse bilmiyordu, saklanıyor­du açığa çıkmasın diye. Böyle bir zamanda böyle bir çağda bu olamaz” diyerek tepkisini dile getirdi. Mahalle esnafların­dan Nilüfer Uygun da “Bunlar kadınları ikinci planda görmenin yansımalar­ı. Aksine kadınların her alanda en önde olmasını isterim. İktidarın bize uyguladığı hor görme ve yok saymanın altında kadınları eve kapatma amacı var. Biz ise özgürlükçü düşünen, kadınların haklarını savunan yöneticile­r istiyoruz. Anneler, kadınlar olarak sesimizi çıkarmalıy­ız. Kendi hakkına sahip çıkan her kadın bence evinde de ön plandadır, iş hayatında da” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye