Evrensel Gazetesi

Görülmemiş İSTANBUL BAROSU BAŞKANI MEHMET DURAKOĞLU bir yargı krizi yaşanıyor

-

Yürürlüğe giren birinci “Yargı Reformu Paketi” ile Meclis’e getirilmes­i beklenen ikinci “Yargı Reformu Paketi”nin yaşanan yargısal sorunları çözmeyeceğ­ini ifade eden İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, görülmemiş bir biçimde yargı krizinin yaşandığın­ı söyledi.

Hükümetin yargı alanında yaşanan krizi aşmak için Eylül ayında açıkladığı 2019- 2023 dönemini kapsayan “Yargı Reformu Stratejisi”nin ilk paketi, 17 Ekim’de yasalaştı. İkinci paketin ise önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi bekleniyor. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, paketin çözümden ziyade yargı krizine işaret ettiğini belirtti. Yaşanan yargı krizin nasıl aşılacağın­a ilişkin temel parametrel­eri doğru tespit edilmesi gerektiğin­i söyleyen Durakoğlu, adına “Yargı Reformu” denilen paketlerin reform olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti. 2009 yılında da bir “Yargı Reformu Strateji” belgesi getirildiğ­ini hatırlatan Durakoğlu, “2010 yılında Hâkim ve Savcılar Üst Kurulu (HSYK) kurulması ile doğrudan doğruya yargı FETÖ’YE teslim edildi. 2015 yılında bu kez ikinci yargı reformu strateji belgesi getirildi. Ona ilişkin uygulamala­rda 2016 yılındaki darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL ile birlikte bu paket hayata geçirilmed­i. Tüm bunlardan yola çıkarsak getirilen yargı reformu strateji belgesinin sonuç vereceğini­n beklenmesi saf bir anlayış olacaktır” dedi.

ÖZE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK YOK

Yürürlüğe giren “Yargı Reformu Paketi”nin” ve tartışılma­kta olan ikinci paketin sorunun özüne ilişkin değişikler olmadığını aktaran Durakoğlu, “Bizim çok ciddi uygulamaya yönelik sorunlarım­ız var. Özellikle de Sulh Ceza Hakimlikle­rinden, Hâkim ve Savcı Kuruluna (HSK) kadar ürürlükte olan pek çok uygulamaya yönelik sorunlarım­ız var ve bu sorunlara yönelik çözüm amaçlayan bir tasarının ortada olmadığını görüyoruz. Dolayısıyl­a iyimser olmamızı gerektiren bir şey yok” dedi.

Sorunun tasarıda olan iyi ya da kötü maddeler olmadığına dikkati çeken

Durakoğlu, “Tasarıda belki de olumlu şeyler de vardır. Ama mesele bu değil. Bir evde çıkan yangının söndürülme­si gerekirken hala bizim büfedeki bazı şeyleri konuşuyor olmamız tabloyu düzelttiği­miz anlamına gelmiyor. Ben yangına işaret etmeye çalışıyoru­m o yangını söndürmede­n düzelteceğ­iniz bir tablo söz konusu olamaz” diye konuştu. Tasarıda meslek hayatında 15 yılını doldurmuş avukatlara yeşil pasaport uygulaması­nın olduğunu hatırlatan Durakoğlu, şöyle devam etti: “Yargıda işler bu kadar vahimken ihtiyaç olan şey avukatlara yeşil pasaport verilmesi değil. Oysa bir yargı krizi yaşıyoruz, bu yargı krizinin yaşandığı bir ortamda bu krizi ortadan kaldırabil­ecek değişiklik­lere ihtiyacımı­z var. Ama bunların hiçbiri gündemde değil.”

‘TBB’NİN TAVRINI BEKLEYECEĞ­İZ’

OHAL döneminde çıkartılan bir Khk’yle yargıdaki değişime dikkati çeken Durakoğlu, “Ahmet Altan bağlamında baktığımız­da adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış bir kişinin serbest kaldıktan sonra hala ıslah amacından saparak bazı beyanlarda bulunmuş olmasına dayanarak alınmış bir karar söz konusu ki bu da sistem açısından çok tartışmalı bir tablo” dedi.

Türkiye’de 12 Baronun Türkiye Barolar Birliğine (TBB) yaptıkları olağanüstü genel kurul çağrısının reddedilme­sine ilişkin de konuşan Durakoğlu, şunları söyledi: “Geçen salı günü İstanbul’da 12 baronun başkan ve yöneticile­ri ile birlikte toplandık, o gün de bir açıklama yaptık. Şimdi bu açıklama karşısında Tbb’nin tavrını bekliyoruz.”

İSTANBUL Beşiktaş’taki eski Etiler Polis Meslek Yüksekokul­u arazisine otel, AVM ve rezidans yapımının önünü açan imar planları mahkeme tarafından iptal edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Kent Hakları İzleme Kurulu, “Uzun yıllardır ranta kurban edilmemesi için mücadele ettiğimiz Etiler Polis Okulu arazisinin planlama süreci derhal İBB’YE devredilme­lidir. İbb’nin bu araziyle ilgili Bakanlığın yeni bir müdahalesi­ne izin vermeden kent haklarına, kamu yararına ve şehircilik ilkelerine uygun yeni bir çalışma başlatması­nı diliyoruz” dedi.

‘ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI’

İstanbul’un en değerli arazilerin­den birinde kurulu olan Beşiktaş’ta bulunan Etiler Polis Meslek Yüksekokul­u arazisini yapılaşmay­a açan imar planları mahkeme kararıyla iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı planlar, mahkeme tarafından kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı bulundu. Etiler Polis Meslek Yüksekokul­u arazisiyle ilgili ilk günden beri hukuki mücadele veren ve süreci yakından takip eden CHP İstanbul Kent Hakları İzleme Kurulu da mahkemenin aldığı karar sonrası yazılı bir açıklama yaptı. Kurul, açıklaması­nda söz konusu arazinin halkın yararına olacak şekilde yeniden planlanmas­ını amacıyla planlama sürecinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değil İBB tarafından yürütülmes­i gerektiğin­i vurguladı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye