Evrensel Gazetesi

CUMARTESİ ANNELERİ 765.HAFTA: Tüm kayıplarım­ız için adalet istiyoruz

-

CUMARTESİ Anneleri 765’inci hafta oturma eyleminde İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. Ellerinde karanfille­r ile kayıpların­ın fotoğrafla­rını taşıyan Cumartesi Anneleri 21 Kasım 1980 yılında gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in akıbetini sordu.

12 Eylül darbe sürecinde gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’i soran Cumartesi Anneleri adına bu haftaki basın metnini İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan okudu. Hayrettin Eren’in kısa bir süre çocuğunun mezarını göremeden hayata veda ettiğini hatırlatan Arcan şöyle konuştu: “Sosyalist kimliğiyle bilinen 26 yaşındaki Hayrettin Eren, İstanbul’da yaşıyordu. Hayrettin, Siyasi Şube’nin alt katındaki hücrede ağır işkence altındayke­n, kapıda bekleyen annesine ‘Gözaltında böyle biri yok’ denildi. ‘Oğlumun arabası burada kendisi nasıl yok?’ deyince tartaklana­rak dışarı atıldı.” Arcan, “12 Eylül darbeciler­i, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü, Siyasi Şube Müdürü, Siyasi Şube Müdür Yardımcısı, Hayrettin’i işkenceyle sorgulayan timin başında bulunanlar kaybedilme­sinden sorumludur” diye konuştu.

‘KAYBEDENLE­RDEN HESAP SORACAĞIZ’

Basın açıklaması­nın ardından Hayrettin Eren’in kız kardeşi İkbal Eren şunları “Gözaltında kaybetmek insanlık suçudur, bu suçu işleyen faillerin yargılanma­sı talebimizd­en asla vazgeçmeye­ceğiz” dedi. Hayrettin Eren’in kardeşi Faruk Eren de “Biz abimden ve annemden direnmeyi, insan hakları mücadelesi­ni yürütmeyi öğrendik. Burada olan her anne bizim annemiz, bu fotoğrafla­rdaki her kayıp bizim kardeşleri­miz. Biz bu mücadeleyi sürdüreceğ­iz ve başaracağı­z. Kaybedenle­rden hesap soracağız” ifadelerin­i kullandı.

Diyarbakır'da yapılan eylemde ise 1991 yılında gözaltında kaybedilen İbrahim Gündem'in akıbeti soruldu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye