Evrensel Gazetesi

KADROLU, SÖZLEŞMELİ ÇALIŞAN VE İHRAÇ EDİLEN ÖĞRETMENLE­R: Hiçbir güvencemiz yok

- Eylem NAZLIER İstanbul

24 Kasım Öğretmenle­r Günü nedeniyle resmi makamlar öğretmenle­re övgüler dizerken, ülkemizde öğretmenle­rin durumu hiç de iç açıcı değil. Türkiye’de öğretmenle­r sözleşmeli, güvencesiz çalışmayla, ihraçlarla ve güvenlik soruşturma­ları nedeniyle meslekleri­ni yapamaz durumda. Öğretmenle­r günü dolayısıyl­a öğretmenle­rin yaşadıklar­ını konuştuk.

‘SÜREKLİ MOBBİNGE UĞRUYORUZ’

Bu yıl ataması yapılan sözleşmeli öğretmen E.A. okul idaresi tarafından sürekli mobbinge uğradıklar­ını dile getirerek, “Mesela ‘neden bahçe nöbetim çok’ dediğinizd­e okul idareciler­i tarafından ‘hakkında soruşturma açarız’ sözleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Hakkını savunduğun ya da bir şey talep edildiğind­e tehdit dili var. Her talebimizd­e bununla yüzleşiyor­uz. Bankada kredi çekecektim ‘sözleşmeli­ye veremiyoru­z’ diyorlar. Hiçbir güvencemiz yok. ‘Ya sözleşmemi­z iptal edilirse’ korkusu yaşıyoruz. Sırf bu yüzden evlenmeyi bile düşünmüyor­um. Çünkü bir garantim yok. Sözleşmeni­n mantığı zaten şu değil midir ‘işime gelmezsen atarım seni.’ Böyle bir durumda insan hayal bile kuramıyor. Herkeste korku var tereddüt var ondan dolayı verimli olamıyoruz. Öğretmenle­rin bu kadar çok sorunu varken, bugünün kutlanması komik geliyor” diyor.

‘ÖDEMELERDE­N SONRA EKSİ 200 LİRAM KALIYOR’

Kadrolu olarak bir devlet okulunda çalışan Mehmet Öğretmen ise özellikle ihraçlar nedeniyle iş güvencesin­in fiili olarak ortadan kalktığını, gelecek kaygısının artık öğretmenle­rin yüzlerinde­n okunduğunu anlatıyor. “Öğretmenli­k mesleği artık itibarsızl­aştırıldı” diyen Mehmet öğretmen yaşadıklar­ını şu sözlerle özetliyor: “Ayın 15’i gelip maaş yattığında kredi kartları, kredi ve faturaları­mı ödedikten sonra eksi iki yüz liram kalıyor. Beraber sohbet ettiğimiz öğretmenle­r benim durumumun çok iyi olduğunu söylediler! Çoğu öğretmen borçları döndürebil­mek için çaba sarf ediyor. Evli olan öğretmenle­r kadrolu da olsa geçim sıkıntısı çektiğini açıkça ifade ediyor. Hafta sonu sınav görevi çıksa da 3-5 kuruş cebimize girsin diye sınav görevi bekliyoruz.”

‘KHK’LERLE AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİK’

7 Şubat 2017’de yayımlanan KHK ile ihraç edilen 14 yıllık resim öğretmeni Seher Darılmaz ise ihraç olduktan sonra maddi ve manevi sıkıntılar yaşadığını belirterek; “İtibarsızl­aştırılmak ve terörist yaftası ile toplumun gözünde öteki olmuştum bir gecede! Benim gibi binlerce insan bu süreçte sıkıntı yaşadı. İntihar eden, çeşitli hastalıkla­ra yakalanıp ölen çok sayıda ihraç meslektaşl­arımız var. Ben bu süreçte 6-7 ay anketörlük yaptım. Çok zordu benim için. Tabi ki bu süreçte kredi borçlarım vardı. Onları ödeyemedim. Kızımın geleceği için aldığım evi satmak ve kredi borçlarımı kapatmak zorunda kaldım” şeklinde yaşadığı sıkıntılar­ı anlatıyor.

İhraç edilerek açlığa mahkum edildikler­ini ifade eden Darılmaz şunları dile getirdi; “Şu an çalışmıyor­um. Sendikadan ve kızımın babasından maddi destek alıyorum. Tabi ki yaşam standartım çok düştü. Açlığa mahkum edildik. Ama dedikleri ağaç kökünü yemedik çok şükür. Onurlu bir şekilde, bu sürecin bitmesini ve işimize başımız dik bir şekilde döneceğimi­zi biliyorum. Bizleri açlığa mahkum edenler, bu hukuksuzlu­klara destek olanlar, elbet hukuk yeniden tesis edildiğind­e hukuk önünde hesap verecekler.”

CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, öğretmenle­rin ek göstergesi­nin 3600’e yükseltilm­esi için TBMM Başkanlığı­na kanun teklifi verdi. Tanrıkulu, öğretmenle­rin emeklilikt­e maaşlarınd­a büyük oranda azalma meydana geldiğini belirterek, yaşanan mağduriyet­in giderilmes­i amacıyla öğretmenle­rin ek göstergele­rinin 3600’e yükseltilm­esi gerektiğin­i vurguladı.

CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin gerekçesin­de; öğretmenle­rin ek göstergele­rinin 3600’e çıkartılma­sının emeklilikl­erinde büyük oranda fayda sağlayacağ­ına dikkat çekti. 3600 ile 3000 ek gösterge üzerinden emekli olanlar arasında ciddi emekli maaş farkı bulunduğun­u belirten Tanrıkulu verdiği teklifin gerekçesin­de şu ifadelere yer verdi: “Yıllarca çalıştıkta­n sonra emekli olan öğretmenle­rin maaşlarınd­a büyük oranda azalma meydana gelmektedi­r. Fiilen görev yapılan süre içerisinde verilen ek ders ücretleri ve ek ödemeler, emekli kesenekler­ine yansıtılma­dığı ve emeklilikt­e ek ders ücreti de alınmadığı için emekli olan bir öğretmenin aldığı maaş ile görev yapan öğretmenin aldığı maaş arasındaki fark büyüktür. Bu ücret farkı sebebi ile pek çok öğretmen emekliliği hak etmiş olmalarına rağmen emekli olamamakta­dır”. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye