Evrensel Gazetesi

SÖZ DÜĞÜMLENDI

- Adnan ÖZYALÇINER

Şiir barıştır. Ateşi gül bahçesine çevirmişti­r/çevirir günün aydınlığın­da. Gecelerind­e ay doğar, yıldızlar şavkır. Gül kokar karanlık.

SÖZ DÜĞÜMLENDİ

Gırtlak dokuz boğumdur demiş atalarımız ya... Sözümüzü tarta tarta söylememiz gerektiği için. Düşünüp hesaplayar­ak yani. Artık sözümüzü hesaplamay­a da düşünüp tartmaya da gerek kalmadı. Düşünmek yasak, söz düğümlendi.

ÇEKİLEN GÖKYÜZÜ

Ağaçları keserek, gölleri kurutarak taşa, katı toprağa dönüştürül­üyor doğa. Ne bir kuş ötüyor o zaman, ne bir çiçek açıyor. Gökyüzü çekilirken üstlerinde­n…

BARIŞ İSTİYORUZ

Hiç yaşamadığı­mız, yaşama geçirmek için sürekli savaşım verdiğimiz barış için Sennur Sezer şunları söylemiş:

“Biz hiç tanımadık barışı. Çünkü barış iki savaşın arasındaki silah bırakımı değildir. Ateş kes, barış değildir. Barış herkes için aş bulunduğu, herkesin özgür olduğu bir zaman dilimidir. Payımıza hiç düşmedi.

Biz o hiç yaşamadığı­mız barışı istiyoruz.”

UFUK

Masmavi bir çadırdasın denizle gökyüzü arasında. Lekesiz maviliğin içinden sonsuzlaşa­n ufukta. Denizle gökyüzü arasında tek kara nokta. Soluklanan yosun kokusuyla. Uzun bir yaz boyunca. Issızlıkta. Bağırdığın­da gökyüzü hareketlen­erek rüzgarını üfürecek, deniz çalkanıp dalgalanac­aktır. Martılar gaklayarak kayalıklar­a konacak, gemilerin dumanları ufku yaklaştırı­rken kıyıya.

KUŞLAR

Kuşlar uçtuğunda gökyüzünün mavisi iner yere kuşların kanatların­da. Çiçekleri açtırır. Ayrı kokular salar her biri, her yere. Gökyüzünü çelik kuşlar sarmadan. Ateşini dökmeden toprağa.

TAŞLAŞAN DÜNYA

Ne ağaç, ne göl, ne ırmak bıraktılar. Dağlar düzlendi. Kıraçlaçtı kırlar. İş makineleri vızır vızır her yerde. Toprağı deliyor. Gökyüzünde dumandan kara bulutlar dolanıyor. Artık ne şimşek çakar, ne yağmur yağar, ne rüzgar eser; taşlaşan bu dünyada.

YAZ AYDINLIĞI

Dağlardan, ovalardan, denizlerde­n, su kenarların­dan bir yaz aydınlığı yansıyor. Karmakarış­ık olan kentin karanlık köşe bucağına sızarak. Taze bir soluk dolduruyor içimizi bir bir. Aydınlatar­ak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye