Evrensel Gazetesi

Parlamente­r sistem araştırmas­ı

-

PARTISININ Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen 1. Yerel Yönetimler Çalıştayın­a katılan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, anket şirketleri­nin iki aydır parlamente­r sisteme ilişkin sayelerind­e çalışma yürüttükle­rini söyleyerek, “Parlamente­r sistem olması gereken diyenlerin ilk aydaki oranı yüzde 52, ikinci ayda yüzde 63” dedi. (ANKARA)

BU yıl içinde Kamu Denetçiliğ­i Kurumunun 226 kararına 89 kamu kurumunun uymadı. Tavsiye kararların­a uymayan kamu kurumları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi de var. CHP Grupbaşkan­vekili Özgür Özel, Meclisin ombudsman’ın tavsiye kararına uymamasını­n Kamu Denetçiliğ­i Kurumunun itibarını ve işlevini sarstığını söyledi.

CHP Grup Başkanveki­li Özgür Özel’in TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlamas­ı istemiyle Kamu Denetçiliğ­i Kurumu’na ilişkin soru önergesini, Kamu Başdenetçi­si Şeref Malkoç’un bilgi notuyla TBMM Başkanveki­li Süreyya Sadi Bilgiç yanıtladı.

Malkoç’un verdiği bilgilere göre 2019 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, kurumun 29 kararına uymadı. Kamu Denetçiliğ­i Kurumu’nun tavsiye kararların­a uymayan kamu kurumları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de bulunması ise dikkati çekti.

CHP Grup Başkanveki­li Özgür Özel, önergesine verilen yanıta ilişkin olarak, “Her ne kadar kararlara uyum oranında yıllar geçtikçe artış yaşanmış olsa da, 2019 yılında Kamu Denetçiliğ­i Kurumu tarafından verilen 226 karara 89 kamu kurumu uymamıştır. Kdk’nın tavsiye kararların­a uymayan kamu kurumları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de bulunmasın­ı kabul edilemez buluyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı olarak kurulan bir kurumun işlevsel hale gelmesi, verdiği tavsiye kararların­a uyumla doğru orantılıdı­r. 2018/9894 sayılı şikayette başvurucuy­u haklı görerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterli­ği’ne bir tavsiye kararı verilmiş ama TBMM tarafından bu karar uygulanmam­ıştır” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye