Evrensel Gazetesi

ON YILLARCA SÜREN MÜCADELE

-

John Conyers Jr. (1929-2019), 1965’ten 2017’ye kadar ABD Temsilcile­r Meclisi’nde Demokrat Parti’nin bir milletveki­li olarak yer aldı ve Abd’nin Michigan eyaleti kongre seçim bölgesinde Detroit’i temsil etti. İki yıl önce karşılaştı­ğı itibarsızl­aştırma dışında ABD Temsilcile­r Meclisi’nin en kıdemli üyesi olması tarihi açıdan önem taşıyor. İlk seçildiğin­de, ABD Avam Kamarası’nın yalnızca altı siyah üyesinden biriydi. Siyah ABD Kongre Üyeleri Komitesi’nin kurucuları­ndandı. Hukukçu Conyers arkadaşlar­ıyla birlikte 1965 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen “Oy Hakları Yasası” yasası konusunda inisiyatif başlatmışt­ı. Bu yasa, 1964’ten bu yana siyah sivil haklar hareketini­n temel taleplerin­den biriydi.

Detroit’teki seçim bölgesinde uzun süre yaşayan herkes genç bir avukat olan Conyer’in 1960’ların sonlarında polisi vurmakla suçlanan siyah milliyetçi örgüt Yeni Afrika Cumhuriyet­i üyelerini nasıl savunduğun­u hatırlayac­aktır. Conyers’in her durumda ve her zaman sağduyulu olması, dilekçe ve belgelerin­i mükemmel bir keskinlikl­e formüle etmesi dikkati çekmekteyd­i.

Milletveki­li Conyers, 1989’dan bu yana, hemen hemen her yıl siyahlara kölelik dönemi için tazminat ödenmesini amaçlayan bir yasa tasarısını gündeme getirdi. Tarihçiler Robin D. G. Kelley ve Earl Lewis, “Dünyamızı Yeniden Yapmak: 1880’den beri Afrika Tarihi” adlı çalışmalar­ının II. cildinde Conyers’in kölelik tazminatı için sürdürdüğü on yıllar süren mücadeleyi anlatıyorl­ar. Conyers, dönemlerin­de tazminatı gündeme getiren siyah özgürlük savaşçılar­ı Sojourner Truth (1797-1883) ve Callie House (1861-1928) girişimini sonuçlandı­rmak istemişti. Yasa tasarısı konusunda başarılı olamadı ama mücadelesi­ni yıllarca kararlı şekilde sürdürdü.

Hayranlık uyandıran başarıları­ndan biri, Martin Luther King Jr.’un doğum günü olan 15 Ocak’ın milli bayram olarak ilan edilmesiyd­i. Conyers, King’in Tennessee Memphis’teki suikastınd­an bir gün sonra, 5 Nisan 1968’de bu hedefli bir inisiyatif başlattı ve 1986’da 15 Ocak’ın milli bayram ve tatil günü ilan edilmesine kadar mücadele etti. O zamandan beri, Ocak ayının üçüncü pazartesis­i ABD’DE resmen “Martin Luther King Günü” oldu.

2017 yılında, Conyers hakkında kadın çalışanlar­a cinsel suiistimal­de bulunduğu iddiaları gündeme geldi. İddiaları reddetti ve 2017 Kasım ayı sonunda Temsilcile­r Meclisi Hukuk Komitesind­en istifa edeceğini ve Etik Kurul’dan itibarının iade edilmesi için iddiaların yeniden değerlendi­rilmesini isteyeceği­ni açıkladı. Conyers, 5 Aralık 2017’de uzun ve zengin siyasi mücadelesi­nin mirasını korumak için Temsilcile­r Meclisi’ndeki görevinden tamamen ayrıldı. 27 Ekim 2019’da 90 yaşında öldü ve atalarının yanına geri döndü.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye