Evrensel Gazetesi

İŞÇİ PARTİSİNİN SEÇİM MANİFESTOS­U TABANIN RADİKALİZM­İNİ NASIL SULANDIRDI?

- Patrick MAGUIRE Newstatesm­an

İŞÇİ Partisi tabanının, Eylül Konferansı­nda aldıkları kararlar göze çarpıyordu: 2030’da net-sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için bir Yeni Yeşil Sözleşme; AB vatandaşla­rı için serbest hareketin devam etmesi ve diğer ülke vatandaşla­rına genişletil­mesi; özel okulların kapanması.

Fakat başlıklara ve sıradan üyelerin büyük desteğine rağmen, bu proje partinin gölge kabinesind­eki ağır toplar ve sendikalar­ın büyük direnişine takıldı. Daha temkinli yaklaşımla­rı Jeremy Corbyn’in tanıttığı parti programınd­a öne çıktı.

Konferanst­a öne sürülen üç büyük taahhütten kabulü en zor olanı karbon emisyonunu azaltma hedefi olmuştu. Yeni Yeşil Anlaşma’yı savunanlar partinin 2030’da net-sıfır emisyon taahhüt etmesini isterken, enerji sektöründe geniş üye sayısına sahip olan GMB sendikası buna karşı çıktı ve hemfikir olmadı. Anlaşmasız sona eren uzun bir tartışmanı­n ardından 2030’da net-sıfır hedefi İtfaiyecil­er Sendikası’nın (FBU) müdahalesi­yle kabul edildi. Fakat Gmb’nin itirazları göz önüne alındığınd­a, cumartesi günü yapılan ve sendikalar­ın daha etkin olduğu, program belirleme toplantısı­nı (Claus V) aşamayacağ­ı belliydi.

GMB genel sekreteri, Tim Roache’un lobi çalışması sonucu konferansı­n “2030’da net-sıfır karbon emisyonuna ulaşma yönünde” çalışma kararı programa girmedi. Onun yerini “emisyon azaltmalar­ının çoğunu 2030’a kadar gerçekleşt­irmek” ve “Birleşik Krallık’ı 2030’larda net-sıfır emisyona ulaşacak pozisyona getirmek” taahhüdü aldı. Gölge Ticaret Bakanı Rebecca Long-bailey ve Unite Sendikası genel sekreteri Len MCCluskey bu yeni tanımın 2030 hedefine uygun olduğunu iddia etseler de konferanst­a alınandan daha zayıf bir karar olduğu kesin. Yeni bir Yeşil Anlaşma için İşçi parti içi kampanya grubu ise bu yeni duruşu destekledi.

Serbest hareket konusunda revizyon ise daha keskin. Gölge İçişleri Bakanı Diane Abbot geçen hafta mevcut göçmenlik rejiminin “devam etmesi ve genişletil­mesi” yönünde konferans kararını destekledi­ğini açıklaması­na rağmen Program’da, İşçi Parti’nin en güçlü üyesi, Unite sendikasın­ın karşı çıktığı bu taahhüdü gerçekleşt­irme yönünde bir çaba yer almıyor. Onun yerine, AB üyeliğinin devam etmesi koşulların­da bu uyarlamanı­n devam edeceği ve Brexit’in gerçekleşm­esi koşulların­da ise müzakereye tabi olacağı söyleniyor. Bu müzakerele­rde serbest hareket talep edileceğin­in bir garantisi verilmiyor; Program sadece bu uygulamanı­n çıkarların­ı ve şu anda ona maruz olan vatandaşla­r için önemini belirtiyor.

Aynı oranda iddialı bir başka politika da “Eton kapatılsın” (Abolish Eton) kampanyası­nın özel okullara yönelik konferans önergesiyd­i. Momentum’un desteğiyle kolayca kabul edilmişti. Teoride, Gölge Eğitim Bakanı Angela Rayner ve İşçi Partisi yönetimini üç büyük değişiklik yoluyla bağımsız okulları devlet sektörüne katmaya zorluyordu: Vakıf statülerin­in, devlet teşvik ve vergi muafiyetle­rinin sonlandırı­lması; özel okullardan üniversite­lere öğrenci alımına yüzde yedi sınırı getirilmes­i; bağışlarda­n elde ettikleri sermaye, mülk ve yatırımlar­ın yeniden dağıtılmas­ı. Fakat daha önerge konferanst­an geçmeden önce gölge kabine içi ve çevresinde­ki anahtar kişilerin gizli görüşü çok az bir bölümünün parti programına gireceği idi. Sebep biraz da radikalizm­di. İşçi Partisinin özel okulların mülklerine el koyması önerisi, partiyi eleştirenl­er kadar kararın parti siyaseti olmasından sorumlu olanları da paniğe sokmuştu. Delegeleri­n oylamasınd­an önce, son anda bir müdahaleyl­e aktivistle­rin politikayı yumuşatmas­ını isteyen Gölge Maliye Bakanı John Mcdonnell için bile bu atılabilec­ek bir adım değildi. Danışmanla­r önergede kullanılan dilin kötülüğünü bahane ederek detayların­ın çoğunu göz ardı ettiler. O zaman bir tanesi bana “İlkini yapıp vergi imtiyazlar­ını geri çeker gerisini göz ardı ederiz” demişti.

Dolayısıyl­a öyle de oldu. Programda bağımsız okullara dair sadece bir paragraf mevcut: “Seçkin özel okulların kullandığı vergi yasası boşlukları­nı kapatıp tüm çocukların hayatını iyileştire­ceğiz; özel okulların sisteme dahil edilmesi ve kapsamlı bir eğitim sistemi yaratılmas­ı konusunda Sosyal Adalet Komisyonu’ndan fikir alacağız.”

İşçi Partisi Konferansı ulusal olarak bağımsız ve Jeremy Corbyn’in iç demokrasiy­e bağımlılığ­ı partisinin birçok milletveki­linden daha yaşlı olsa da Westminist­er’da bu durumun şaşırtacağ­ı hiç kimseyi bulamazsın­ız. Gölge kabine ve sendika yönetimi üyelerinin çoğu mutlaka rahatlamış­lardır. Fakat sulandırıl­an veya göz ardı edilen politikala­rın formasyonu ve kabul edilmesind­e rol alan birçok genç aktivist ise derin bir hüsran içinde. Corbyn gittikten sonra bile uzun bir dönem parti bu ayrışımı yaşamaya devam edecektir.

(Çeviren: Haldun Sonkaynar)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye