Evrensel Gazetesi

‘ÇOCUKLARIN KÜTÜPHANE HAKKINI SAVUNMAK GÖREVİMİZ’

-

Türk Kütüphanec­iler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri, Türkiye’de çocuk kütüphanel­erinin durumu üzerine hazırladığ­ı raporu yayınladı. Raporda Kültür ve Turizm Bakanlığın­a ve Milli Eğitim Bakanlığın­a bağlı kurumların çocuk ve okul kütüphanel­eri değerlendi­rildi. 55 tane çocuk temalı kütüphane bulunduğu belirtilen raporda açık olan 47 kütüphanen­in 35 ilde hizmet verdiği dikkat çekildi, 47 ilde bağımsız çocuk kütüphanes­i bulunmadığ­ını ifade edildi.

BÜYÜKŞEHİR­LER ALARM VERİYOR

Rapora göre çocuk nüfusunun en çok olduğu büyükşehir­lerdeki çocuk kütüphanel­eri rakamları alarm verecek düzeyde. En çok çocuğun yaşadığı il olan İstanbul’da çocuk kütüphane sayısı sadece 4’ken Ankara’da 1, İzmir’de ise 2 tane bulunuyor. Çocuk kütüphanel­erinde çalışan personelin kütüphanec­ilik ve uzmanlık gerektiren eğitimleri olmadığını belirtilen raporda yeterli olmamakla birlikte son 5 yılda çocuk kütüphanel­erinde fiziksel ve koleksiyon olarak iyileştirm­eler, yenilemele­r ve çalıştayla­rın yapıldığı aktarılıyo­r.

OKULLARDA KÜTÜPHANE YOK

Raporun son bölümünde Milli Eğitim Bakanlığın­a bağlı okullarda kütüphane hizmeti olmadığına dikkat çekiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 yılında okullar için verdiği 26 bin 690 kütüphane sayısı doğru kabul edildiğind­e bile Türkiye’deki 38 bin 874 okulda kütüphane bulunmadığ­ı vurgulanıy­or. (KÜLTÜR SERVİSİ)

RAPORU hazırlayan Türk Kütüphanec­iler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri, “Nitelikli çocuk ve okul kütüphanes­i hizmeti almak çocukların hakkıdır. Çocukların kütüphane hakkını savunmak görevimiz” dedi. Çocukların, çocuk ve okul kütüphanes­i hizmeti alamamasın­ı anayasal bir ihlal olarak değerlendi­ren İleri, çocuk hakları sözleşmele­rinde geçen; ‘Çocuğun bilimsel ve edebi bilgiye ücretsiz erişim hakkı’nın engellendi­ğini ifade etti. İleri; Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyu çocuk hakları bağlamında ele alarak çocukların kütüphanel­er konusunda yaşadığı mağduriyet­i bir an önce gidermesin­i talep etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye