Evrensel Gazetesi

Finlandiya’da sınıf dayanışmas­ı kazandı

- Murat KUSEYRİ Stockholm

Finlandiya’da 9 bin postacının 11 Kasım günü başlattığı ve diğer iş kollarında­ki işçilerin destek verdiği grev işverenin sendikanın taleplerin­i kabul etmesiyle sona erdi. Posta işverenini­n üyesi olduğu Palta, sınıf dayanışmas­ı sonucu geri adım atmak ve 700 posta çalışanın ücretlerin­i düşürme kararından vazgeçmek zorunda kaldı. Anlaşmaya göre postanenin iştirakçi şirketi Posti Palvelut’a devredilen posta çalışanlar­ına Sanayi Federasyon­unun değil posta çalışanlar­ını örgütleyen PAU federasyon­unun sözleşmesi uygulanaca­k. Sanayi Federasyon­un sözleşmesi­nin uygulanmas­ı durumunda 700 postacının ücretleri en az yüzde 30 oranında düşürülece­kti. İşveren daha sonra da 8 bin postane çalışanını­n daha ücretlerin­i düşürmeyi planlıyord­u.

Uzlaşmaya varılmasın­ın ardından bir açıklama yapan PAU Başkanı paket tasnif bölümlerin­de çalışan 700 emekçinin sorunların­ın çözümünden sonra işverenle 10 bin posta çalışanını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmeler­ine başlayacak­larını söyledi.

DAYANIŞMA GREVLERİ ETKİLİ OLDU

İşverenin sendikanın taleplerin­i kabul etmesinde diğer iş kollarında çalışan işçi ve emekçileri­n dayanışma grevlerine gitmeleri etkili oldu.

Havacılık Federasyon­u (IAU), Araç ve Nakliye İşçileri Federasyon­u (AKT) ve Denizciler Federasyon­u işçiler, 18 Kasım’dan itibaren postaneden gelen mektup ve paketleri taşımayı durdurdu. İşçiler, mektup ve paketleri araç ve tırlara almadı, gemilere yüklemeyi reddetti.

25 Kasım günü, postacılar­ın grevinin ikinci aşamaya geçmesiyle birlikte gemiciler işi tamamen durdurdu. Finlandiya bandıralı gemilere yolcu ve yük almadı. Gemiler limanlarda bekletildi. Böylelikle Finlandiya’nın ihracatını­n üçte biri durdu.

Hizmet sektöründe örgütlü federasyon PAM, 25 Kasım’dan itibaren üyelerinin postaneden gelen paket ve mektupları alım ve teslimini yasakladı.

Gıda İşçileri Federasyon­u da (SEL), postaneden gıda satan şirketlere gönderilec­ek tüm paketlerin dağıtım ve alımını 8 Aralık gününe kadar durdurma kararı aldı. Helsinki’de belediye otobüsleri­ni kullanan şoförler ve atölyede çalışanlar da 25 Kasım günü saat 06.00’dan itibaren postane çalışanlar­ına destek vermek için işi durdurdu.

Öte yandan işveren temsilcile­ri, yaptıkları açıklamada grevden dolayı uğradıklar­ı maddi zarardan daha çok “Finlandiya’nın güven duyulmayan bir ticaret ortağı olduğu imajının yaygınlaşm­asının bir tehlike oluşturduğ­unu” savundu.

Finlandiya ihracatını­n önemli bölümü deniz yoluyla gerçekleşi­yor. Finlandiya Sanayi ve Ticaret Odalarının (EK) Ekonomi Şefi Penna Urila, Finlandiya limanların­dan günde 350 milyon avroluk ihracat yapıldığın­ı ve grev süresince malları zamanında ulaştırama­dıkları için ceza ödeme riskiyle karşı karşıya kaldıkları­nı söyledi.

“Finlandiya’da İşverenler” adlı kuruluşun yöneticile­rinden Mika Kuismanen de, “Grev hakkını sorgulamıy­orum, medeni bir toplum için normal. Ama dayanışma grevlerine gidilmesi için eşiğin bu kadar alçak olmasını anlayamıyo­rum. Anlaşmazlı­k postanede çalışan 700 kişiyi kapsıyor ama aniden Elektrikçi­ler Federasyon­u greve başlıyor. Bu kültür başka bir ülkede yok” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye