Evrensel Gazetesi

AKP’NİN ANKARA DÜKALIĞI’NDAKİ ‘PANDORA’NIN KUTUSU’ AÇILDI

-

Eski İTO Başkanı Sinan Aygün’ün, Ankaraeski­şehir yolunda, eski Togo ayakkabı fabrikasın­ın arsasına inşa ettiği “Togo Kuleleri” inşaatının mühürlenme­sini, “32 kısım tekmili birden” bir skandala dönüşerek, günlerdir izliyoruz.

Ankara Büyükşehir Belediyesi­nin (ABB) mahkeme kararını uygulayara­k inşaatı mühürlemes­ine, Aygün “Belediyeni­n görevliler­i benden 25 milyon TL rüşvet istedi” diyerek karşı atağa geçti. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi de Sinan Aygün’ün bu inşaatta ‘FETÖ’ firarisi bir zatla (ağabeyi üstünden) ortak olduğunu ve Aygün’ün FETÖ’CÜ ortağının hisseleri karşılığın­da para yatırdığın­ı öne sürerek, “terör finansörlü­ğü” ve “Terör örgütüne yardım”la suçlayarak savcılığa başvurdu.

TOGO KULELERİNİ­N AYNASINDA GÖRÜNENLER

Evet Aygün ve belediyeni­n karşılıklı suçlamalar­ının özeti böyle ama biraz daha yakından bakıldığın­da inşaat rantının ve arkasındak­i organize işlerin nasıl yürüdüğü de kanıtlarıy­la ve itiraflarl­a ortaya saçıldı! “Togo Kuleleri” rant vurgununda; 1- 12 bin metrekarel­ik arsanın üstüne 18 bin metrekarel­ik bir inşaat izni alınmasınd­an sonra adım adım “kot farkı”, inşaat hakkının 1.5’ten 2.1’e çıkarılmas­ı ve “Sonra hallederiz” denilerek katlar çıkıldığı ve bunun 125 bin metrekarey­e kadar çıkarıldığ­ı anlaşıldı.

2- Sinan Aygün’ün, Togo Kulelerini­n inşaatını yapan firmanın ve Ankara Büyükşehir Belediyesi­nin avukatının aynı kişi olduğu, (Avukat bunu doğruladı) anlaşıldı.

3- Mahkemenin inşaatı durdurma kararının avukat tarafından sümen altı edildiği, dolayısıyl­a böyle bir mahkeme kararının olduğunu Mansur Yavaş’ın belediye başkanı seçilmesin­den dört ay sonra öğrendiği öğrenilmiş oldu.

4- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı­nın kendisiyle görüşmeye gelen yetkililer için “Benden 25 milyon TL rüşvet istediler” iddiasını ortaya atan Sinan Aygün’ün, pazartesi günü yaptığı basın açıklaması­nda, “Benden kimse rüşvet istemedi” diyerek suç duyurusund­an vazgeçtiği belgelendi.

5- Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Togo Kuleleri” inşaatında 975 milyon Tl’ye varan yolsuzluğu­n, Arınç’ın Melih Gökçek’e yönelik “Ankara’yı parsel parsel FETÖ’YE peşkeş çektiniz” suçlamasıy­la bağlantılı olduğu görüldü.

6- Sinan Aygün’ün “Benden 25 milyon TL rüşvet istendi” iddiasını yıldırım hızıyla değerlendi­ren İçişleri Bakanlığın­ın, kayyumlar ve AKP belediyele­rinde ayyuka çıkan yolsuzluk ve rant suçlamalar­ını umursamadı­ğı halde Aygün’ün iddiasının incelenmes­i için derhal bir müfettiş görevlendi­rdiği hayretle ve açıkça görüldü.

ZENGİN ARABASINI DAĞDAN AŞIRIYOR YOKSULUNKİ DÜZ YOLDA ŞAŞIRIYOR

“Togo Kuleleri” böylece; kentlerin merkezinde ya da yeni değer kazanan bölgelerin­de mantar gibi yükselen gökdelenle­rin nasıl yükseldiği­ni, kimlerin elinin kimlerin cebinde olduğunu, yerel yönetimler­in ve AKP hükümetler­inin 17 yılda ihale yasasını neden 160 kez değiştirdi­ğini de göstermiş oldu. Bu arada merkezi hükümet ve belediye meclisleri­nin, büyük inşaat firmaların­a rant bağlamak için Akp’nin sistemi nasıl emme basma tulumba gibi çalıştırdı­ğını gördük.

Ve tabii “Togo Kuleleri” skandalı ile büyük inşaat firmaların­a yasa, hak-hukuk tanımadan, adım adım milyarlık rantlar sağlanırke­n, gecekondus­una tapu almak için on yıllardır uğraşan ve “Bana oy verin tapular cebinizde” diyen yerel ve merkezi siyaset erbabının her seçimde yeniden istismar ettiği vatandaşın bir türlü tapusuna ulaşamadığ­ını da hatırlattı hepimize!

Dahası bütün bu rant peşkeşinin, hiçbir yasa ve hak-hukuk kaygısı gözetilmed­en yapıldığın­ı da gösterdi “Togo Kuleleri” skandalı.

PANDORA’NIN KUTUSU’NDAN YENİ SORULAR DA ORTALIĞA SAÇILDI

“Togo Kuleleri” skandalıyl­a, Akp’nin Abb”deki marifetler­inin içinde olduğu “Pandora’nın Kutusu” açılmıştır.

Ortaya çıkan gerçekler ışığında şu sorular da cevaplanma­ya muhtaçtır:

- ABB, Melih Gökçek’in ve Akp’nin yaklaşık çeyrek yüzyıllık “Ankara dükalığı”nın, “FETÖ’YE parsel parsel peşkeş çekilen araziler” suçlaması başta olmak üzere “Togo Kuleleri” benzeri 79 dosyayı (Sinan Aygün kendisini korumak için de olsa benzer 79 dosya daha olduğunu hatırlattı) da açacak mıdır?

- Sinan Aygün, elindeki son koz olan “Benden rüşvet istediler” iddiasında­n vazgeçip kendisini “Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­a emanet ettiği”ni söyledi. Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın Abb’nin yetkilerin­i çiğneyerek Aygün’ü (ve onun gibi rantçıları) koruyan bir karar alması ya da düzenleme yapılmasın­ı istemesi karşısında hükümet ne adım atacak?

Gelinen yerde İçişleri Bakanlığı, Sinan Aygün’ün “Benden rüşvet istediler” iddiasını ciddiye alarak, alelacele müfettiş görevlendi­rmiştir. Dolayısıyl­a İçişleri Bakanlığı bunun muhalif belediyele­re müdahale etme, belediyele­re kayyum atama hevesiyle bağlantılı olup olmadığı gibi önemli sorunları da ortaya atmış bulunmakta­dır.

Öyle anlaşılıyo­r ki, önümüzdeki dönemde muhalif yerel yönetimler­in; Akp’nin son çeyrek yüzyıla dayanan büyük kentlerdek­i belediyele­rde yaptıkları yolsuzluk, rüşvet, yandaşlara rant paylaşımıy­la hesaplaşma­dan ilerleme şansı yoktur.

Bu da önümüzdeki dönemde yerel yönetimler­in siyasi mücadeleni­n önemli alanlarınd­an birisi olacağı anlamına gelmektedi­r.

 ??  ?? Fotoğraf: Mimarlar Odası
Fotoğraf: Mimarlar Odası
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye