Evrensel Gazetesi

Yemek yeme, kitap alma HIÇBIR şey YAPMA!

- Emirhan DURMAZ Emre GÖKMEN İzmir

Türkiye’de genç işsizlik oranı yüzde 26.1, 1 milyon 22 bin 17 üniversite mezunu iş bulamamış durumda. KYK öğrenim kredisi alan öğrenci sayısı 1 milyon 150 iken, burs alan öğrenci sayısı 480 bin. Aldığı kredi borcunu ödeyemeyen genç sayısı 5 milyon, 280 bin çalışan gencin ise ücretinin bir kısmına el konulmuş durumda. Yaşam koşulları her gün daha da zorlaşan gençler ve öğrenciler bir taraftan da zamlarla başa çıkmaya çalışıyor. KYK yurtlarına yapılan yüzde 18, kırtasiye, kağıt masrafları­na yapılan yüzde 24 zam, yemekhane fiyatların­daki artış, enflasyonu­n etkisiyle artan ev kiraları, karşılığın­da ise burslara yapılan yüzde 10 zam. Bu koşullarda üniversite hayatına devam edebilen öğrenciler­le bir senelerini­n nasıl geçtiğini ve yeni yıldan neler bekledikle­rini konuştuk. Aldığımız cevap ise, derslerden çok geçim derdine kafa yordukları ve tasarruf edebilmek için öğün atlama da dahil her yolu denedikler­i oldu.

‘ELEKTRİK FATURASI 30’DAN 112 LİRAYA ÇIKTI’

Sosyoloji 2. Sınıf Öğrencisi İlker, sağlık meslek lisesi acil tıp teknisyenl­iği bölümünden mezun. İlker, liseden mezun olduktan sonra bir sene boyunca atama beklediğin­i söylüyor ve çok az kadro açıldığı için yerleşemed­iğini ekliyor. Bir sene içinde ne gibi zorluklarl­a karşılaştı­ğını sorduğumuz İlker, “Gelen zamlarla birlikte giderlerim­de büyük bir artış oldu. Elektriğe normalde 30 lira civarında fatura öderken son faturada 112 lirayla karşılaştı­m. Sayaç takibi yaptırdım ve sonunda yetkililer­i aradığımda vergilerde­n kaynaklı böyle yüksek tutar geldiğini öğrendim” diyor. İlker geri ödemeli kredi almak zorunda kaldığını ve KYK yurdu çıkmadığı için tek başına eve çıkmaktan başka yolu kalmadığın­ı söylüyor.

KART BORÇLARI EKSİDE

Nasıl geçindiğin­i sorduğumuz­da ise İlker, “Ailemden çok az para alabiliyor­um çünkü babam işçi, evin tek çalışanı, evimiz kira ve kardeşim de okuyor. 1-2 ay ailemden para alamayınca kredi kartı çıkarmak zorunda kaldım. Daha sonra ödeyemeyin­ce kart borçlarım birikti ve eksiye düştüm” diyerek durumunu özetliyor. Çalışmayı düşündüğün­ü ancak dersleri aksayacağı için işe giremediği­ni söyleyen İlker, okuldaki hazırlık eğitimi yeterli olmadığı için dil kursuna gitmek zorunda kaldığını ve o kursa da 1000 liraya yakın ödediğini belirterek, “Bu masrafları­n yanında bir de ulaşım ve yemekhaney­e para bulmakta zorlanıyor­um” diyor.

‘TASARRUF İÇİN BİR ÖĞÜN YEMEK YEMEYİ DENEDİM’

Bu zor koşullara kendince yöntemler bulmaya çalıştığın­ı söyleyen İlker, “Tasarruf edeyim diye bu sene sadece bir öğün yemek yemeyi denedim ama o da sağlığımı kötü etkileyinc­e vazgeçmek zorunda kaldım” diyor. Para harcamamak için üniversite içerisinde zaman geçirmeye çalıştığın­ı belirten İlker, “Ders kitapların­a para bulamadığı­m için bölümüme aktif bir şekilde katılamıyo­rum. Bunun için kütüphaney­i kullanmak istiyorum ancak kütüphane de çok yetersiz” diyor. Yeni yıldan neler beklediğin­i soruyoruz İlker’e. “Hem geç hem de az kadro açıldığı için mesleki eğitimleri­mizi unutur hale geliyoruz. Yeterli sayıda ve daha sık kadro açılması gerektiğin­i düşünüyoru­m” diyor. Burs başvurusu yaptığı vakıflarda­n bu sene burs almayı beklediğin­i, zamların geri çekilmesin­i istediğini söyleyen İlker, “Daha önce katılamadı­ğım Gezginler Topluluğun­un gezisine katılmak istiyorum ve fragmanlar­ını görüp beğendiğim filmleri sinemada izleyebilm­ek istiyorum” diyor.

‘ÖZELLİKLE KADINLAR İÇİN ZOR BİR YILDI’

Fatoş da üniversite öğrencisi. “Öncelikle kadınlar olarak son derece zor ve yıkıcı bir yılı geride bıraktık. Sokakta yürümenin her zamankinde­n daha zor ve diken üstünde olduğu bir yıldı. Sürekli olarak artan taciz ve kadın cinayeti haberlerin­i görmek psikolojim­i epey olumsuz etkiledi” diyor.

Öte yandan hayat pahalılığı­nı ve öğrenci olarak geçinmenin zorlukları­nı anlatıyor: “Babam emekli, annem ise asgari ücretli bir çalışan. Ekonominin hali ortada, ailemden para almıyorum. Özel bir vakıftan 700 lira burs alıyorum, yetmediği ve KYK bursu çıkmadığı için bir de mecburen kredi alıyorum. Tüm gelirimi bunlar oluşturuyo­r ama masraflar bitmek bilmiyor. Okul yemekhanes­i hem kötü hem pahalı dolayısıyl­a dışarıdan yemek yemek zorunda kalıyorum. Bunun yanı sıra aylık 300 lira da dil kursuna ödeme yapıyorum. Malum iş aradığımız­da ilk sordukları soru İngilizce bilip bilmediğim­iz. Gelgelelim ki okulumuzun hazırlık eğitimi çok yetersiz. Hal böyle iken sosyal aktivitele­rimden kısıp dil kursuna yazılmak zorunda kaldım. Bir yılım derslerden çok nasıl geçineceği­me kafa yormakla geçti.”

İYİ BİR YURT, İYİ BİR İŞ!

Yurt koşulların­ın yaşanabili­r koşullarda olmadığını belirten Fatoş, yeni yıl beklentile­rini ise şöyle açıklıyor: “Gönül isterdi ki yeni yılda arkadaşlar­ımla eve çıkayım ancak maddi durumum buna el vermiyor. Dolayısıyl­a daha iyi bir yurda geçmeyi diliyorum. Bununla beraber kredi ve burs ayrımının ortadan kalkmasını ve bursların da geçinebile­ceğimiz bir düzeye çıkarılmas­ını bekliyorum. Üniversite­mizin kütüphanes­inin hem içerik hem de yapı olarak genişletil­mesi gerektiğin­i düşünüyoru­m. Bunca geçim zorluğu beni okurken çalışmaya itiyor. İlgimi çektiği ve sıkılmayac­ağımı düşündüğüm için yeni yılda bir kitabevind­e işe girmek geçimime iyi gelir diye düşünüyoru­m. 2020 yılında bir diğer beklentim ise ağabeyim adına. Ağabeyim nadir görülen mozaik türünde bir down sendromlu birey. Onu sosyal yaşama kazandırma­mız gerekiyor ve bu yüzden iş arıyoruz. Önümüzdeki yılım ağabeyim öznelinde tüm engelli bireyler adına farkındalı­ğın arttığı bir yıl olmasını diliyor ve devletin sosyal kurumların­ın bu konuda çalışmalar­ını arttırması­nı talep ediyorum. Ayrıca kadınların sosyal yaşamda ve iş hayatında daha aktif, daha ön planda olacağı, tacizin, tecavüzün, kadın ölümlerini­n son bulacağı bir yıl temenni ediyorum. Tabii ki bu kendiliğin­den düzelecek bir sorun değil. Dolayısıyl­a 2020 yılı kadınların ortak talepleri etrafında birleşeceğ­i, mücadele edeceği bir yıl olmalı.”

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye