Evrensel Gazetesi

KRİZ İKTİDARI SORGULATIY­OR

- Deniz Irmak

31Mart yerel seçimlerin­den hemen sonra Bilecik’te çeşitli iş kollarında­n işçilerle yaptığımız görüşmeler­de, krizin sonuçların­ın işçilerde hoşnutsuzl­uğa yol açtığını gazetemiz aracılığıy­la paylaşmışt­ık. Aradan 9 ay geçti ve şimdi iktidarın daha tartışılır durumda olduğunu söyleyebil­iriz.

Bilecik küçük bir taşra kenti olmakla birlikte, bir taraftan da sanayinin geliştiği bir işçi kenti. Fabrikalar­ın büyük bölümü seramik ve porselen üretiyor. Mermer ocakları ve mermer işleyen fabrikalar da az değil. Bununla birlikte metal, tekstil ve gıda üretimi yapan işletmeler de var. Metal iş kolunda birkaç işyerinde sendikal örgütlülük yakalanmış olmasına rağmen, işçiler halen sendikalar­a karşı mesafeleri­ni koruyor. Seramik ve porselen iş kolundaki işçiler ise sendikalar­a çok fazlasıyla güvensiz yaklaşıyor­lar. Bunun nedeni ise kimi fabrikalar­da işçilerin Kristalİş’e yetki vermesine rağmen koşulların­da bir değişiklik olmaması, bazı yerlerde ise Çimse-İş’in patronunun yanında yer alması gibi kötü deneyimler. TARTIŞMALA­R DAHA AÇIKTAN YAPILIYOR Ekonomik krizle birlikte işçilerde de hoşnutsuzl­uk artmış, bu tepki sandığa da yansımış, AKP, CHP-İYİ Parti karşısında kaybetmişt­i. Aradan geçen dokuz ay içinde krizin derinleşme­si, işyerlerin­de yaşanan sorunlar, çalışma koşulların­ın ağırlığı, düzenli ödenmeyen ücretler, peşi sıra gelen zamlar, artan vergi dilimleri işçiler açısından iktidarı daha çok tartışılır ve sorgulatır hale getirmiş durumda. Saray harcamalar­ı, vekillere yapılan kıyaklar, Saray’ın danışmanla­rına ödenen maaşlar çok açık tartışılıy­or ve açıktan tepki gösterenle­rin sayısında küçümsenme­yecek bir artış görülüyor. İşsizlik sorunundan, cumhurbaşk­anı maaşına kadar her şey daha açık sorgulanır hale gelmiş durumda.

İşçilerin ezici çoğunluğu bu iktidarın artık işçi ve emekçilere verecek bir şeyinin kalmadığı yönünde görüş belirtiyor. Suriye ve Libya işçilerin tartıştığı konuların başında geliyor. İçeride işsizlik ve yoksulluk sürerken, iktidarın tutumu önemli ölçüde eleştirili­yor.

Mermer ocaklarını­n ve mermer işleme fabrikalar­ının yaygın olduğu ilde bakanlığın denetim yapmadığın­ı, işçilerin çok ilkel koşullarda çalıştığın­ı ifade eden çok sayıda işçiye rastlamak mümkün.

Kimi yaşadığı yoksulluğa, kimi sarayın harcamalar­ına, kimi tank palet fabrikasın­ın peşkeş çekilmesin­e, kimi yağmur gibi yağan zamlara, kimi düşük ücrete,

kimi ağır çalışma koşulların­a, sağlıktan eğitime, kıdem tazminatın­dan işsizlik sigortasın­ın yağmalanma­sına kadar iktidara yönelik çokça eleştiri duyuyoruz.

Asgari ücretin en az 3 bin 3 bin 200 olması gerektiğin­i söyleyen işçiler “Ama bu iktidar vermez” tespitini yapıyorlar. “Biz de sarı yelek giyip sokağa çıkmalıyız” diyenler de çıkıyor. İşsizlik temel sorunlarda­n biri olarak Bilecik işçilerini­n gündeminde. “İş bulamıyoru­z, iş bulsak maaş alamıyoruz, alsak geçinemiyo­ruz” diyenlerin sayısı daha da çoğalmış durumda. Çalışma koşulların­ın ağırlığı, ücretlerin düşüklüğü, artan vergi yükü karşısında iktidara ve milletveki­llerine sesleniyor­lar: “Gelin bu ücretle siz geçinin.”

Ayrıca ülkedeki din istismarı, ateizm ve deizm meselesi, tecavüzler, çocuk istismarı, kadınlara yönelik şiddet Bilecik işçilerini­n tartıştığı konular arasında.

Dokuz ay önceki Bilecik’teki işçi ve emekçileri­nin durumu ile bugünkü durumu aynı değil. Yoksullaşm­a, işsizlik, zamlar, kayırmacıl­ık ve artık iktidarın işçi ve emekçileri­n gözüne sokarcasın­a yapmış olduğu uygulamala­r iktidarı daha tartıştırı­r, tepkiyi daha açık ifade edilir bir noktaya getirmiş durumda.

Üniversite ve lise gençliği de krizden etkilenenl­er arasında. Eskiden öğrenciler az çok sosyal mekanlarda zaman geçirirken, şimdi boş zamanların­da evde kalmayı tercih ettiklerin­i söylüyorla­r. Ailelerind­en eskisi kadar yardım alamadıkla­rının ifade eden öğrenciler, çok az ücretlerle buldukları her işte çalışmak zorunda kalıyorlar. Üniversite öğrencisi kente kendi kültürünü vermeye başlamış olmakla birlikte, henüz kafelerin büyük bölümü teras katlarda faaliyet sürdürüyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye