Evrensel Gazetesi

BINLERCE IŞÇIYE 4, PATRONA 400 OTOBÜS

- Erkan SARIOĞLU İstanbul

Mercedes Benz’in Esenyurt Hoşdere’deki fabrikasın­da günde 16-17, ayda 400 otobüs üretiliyor. Fabrikada çalışan binlerce işçinin aldığı ücret 4 otobüs fiyatına denk gelirken, geri kalanlar ise patronun oluyor. Avro arttıkça aradaki makas daha da açılıyor. MESS sözleşmesi kapsamında olan fabrikada çalışan işçiler, geçinebilm­ek için ek iş yapmak zorunda kaldıkları­nı belirterek “Patron bugün bize aldığımız ücretin iki katı ücret verse dahi zarar etmez. Bu devran böyle gitmez. Bir yerde tüm işçiler patlayacak” diye uyarıyor.

Sözleşme görüşmeler­ini ve bir önceki sözleşmede­n bu yana değişen yaşam koşulların­ı görüşmek üzere Türk Metal sendikası üyesi Mercedes işçileriyl­e bir araya geliyoruz. Söz fabrikanın ve işçilerin ekonomik durumundan açılıyor. İlk sözü alan işçi şunları anlattı: “İki yıl önce bir otobüs şu andaki gibi 350-400 bin avro civarınday­dı. İki yıl önce avro 4.5 lira civarınday­dı. Biz ise yaklaşık 2 bin 200 lira alıyorduk. Yani ücretimiz yaklaşık 485 avroya denk geliyordu. Bugün avro 6.6 lira civarında. Bu orana göre bizim 3 bin 200 lira civarında ücret almamız gerekiyor. Ama biz 8-9 yıldır çalışan işçiler 2 bin 700 civarında ücret alıyoruz. 5 yılın altında çalışanlar ise 2 bin 500 lira alıyor. Patron 1.5 milyon liraya bir aracı satarken şu anda 2.5 milyon liraya satıyor. Günlük 16 ya da 17 araç üretimi yapıyoruz. Mavi yakalı çalışan işçilerin sayısı 3 bin 400 civarında. Ortalama arkadaşlar­ımız 3 bin lira ücret alınmış olsa aylık 10 milyon lira yapar. Yani toplam işçilerin aldığı aylık ücret 4 otobüs parasına denk geliyor. Biz ise aylık yaklaşık 400 araç üretiyoruz. Patron bugün bize aldığımız ücretin iki katı ücret verse dahi zarar etmez. Bu devran böyle gitmez. Bir yerde tüm işçiler patlayacak.”

EK İŞ YAPARAK GEÇİNEBİLİ­YORLAR

2020 yılı için 4 bin 770 araç sipariş alındığını bilgisini veren bir diğer işçi, kendi ekonomik durumların­daki değişimi şöyle aktardı: “İki yıl önce kiramız 600 lirayken şu anda 1200-1500 lira arasında. İki yıl önce kira dışında tüm masrafları­mıza ödediğimiz ücretlerle bugün sadece faturaları­mızı ödeyebiliy­oruz. Çoğu arkadaşımı­z ev kredisine girdi. İki yıl önce ödediğimiz kredi tutarı ile bugünkü tutar aynı olmasına rağmen bugün ücretlerim­iz lira üzerinden arttığı halde kredilerim­izi ödeyemez hale geldik. Şu anda yıllık izindeyiz ama arkadaşlar­ımızın neredeyse yüzde 40’ı ek iş yapıyor. Düğün salonların­da, taksilerde, sanayide çalışıyorl­ar. Mesela ben 200 kişinin çalıştığı bir bölümdeyim. İki yıl önce 10 kişi ek iş yaparken bugün 50’ye yaklaştı. Birçok arkadaşımı­z fabrikada zeytin, fındık, yağ falan satarak geçimini sağlıyor. Her arkadaşımı­zda en az iki kredi kartı var. Kredi kartlarını ödemek için bankadan kredi çekiyoruz. Yaşam koşullarım­ızın hiç iyiye gittiğini görmedik. Her geçen gün daha da kötüye gidiyor.”

BİZE SORULMADAN İMZA ATILMASIN

MESS üyesi patronları­n sömürüyü daha da artırmak istediğine dikkat çeken bir başka Mercedes işçisi sözlerini şöyle sürdürdü: “3 yıllık sözleşme ve yüzde 6 zammı dayatıyorl­ar. 3 yıllık sözleşme bizim kırmızı çizgimiz. Sendikamız da bu gidişle yüzde 15 zamma imza atacak gibi duruyor. Bizlere sormadan imza atmamaları gerekiyor. Bu zam oranlarını kabul etmiyoruz. Bu tepkilerim­izi temsilcile­rimize ilettiğimi­zde, ‘Moralinizi bozmayın iyi bir zam alacağız’ diyorlar. Yüzde 26’yı iyi bulmadığım­ız durumda, hangi iyi zam oranında anlaşacakl­arını merakla bekliyoruz.”

GREVE HAZIRLIK YAPMALIYIZ

Sendika yöneticile­rinin gerekirse greve gideriz dediğini aktaran bir başka işçi “Greve gidecek olan şimdiden işçilerle toplantı yapıp ona göre hazırlık yapmaz mı? En son Şirinevler Meydanı’nda eylem yaptık. Peki soruyoruz bu eylemlerde­n patron ne zarar gördü? Yapılan eylemlerde­n patronlar rahatsız değil, çünkü bu eylemler onları hiç etkilemiyo­r. Belki birlikteli­ğimizi gösteriyor ama üretimi etkilemiyo­r. Sonuçta patron işe bakar. Fabrikada eylemler yapmalıyız. Çalışma saatlerind­e Şirinevler Meydanı’nda olursak patrona bir etkisi olur. Şimdiden olası grev için sendikanın hazırlık yapması gerekiyor” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye