Evrensel Gazetesi

Metal patronları hükümetin grevi yasaklamas­ına güveniyor

-

MESS Genel Sekreteri Özgür Barut, sözleşme sonunda işçilerin grev kararı alması halinde milli güvenliği tehdit ettiği gerekçesiy­le ertelenece­ğini, yüksek hakemin de enflasyon ya da enflasyon altında bir rakama imza atacağını söyledi. İşsizlik tehdidini dile getiren Barut, işçileri patronları­n düşük zam, üç yıllık sözleşme ve hak gasplarını içeren taslağını kabul etmeye çağırdı. Yaşadıklar­ı geçim sıkıntısın­ı anlatan işçiler, Barut’un sözlerine sosyal medyadan tepki gösterdi.

Bloomberg Tv’de sözleşme görüşmeler­ine ilişkin açıklama yapan Barut, sözleşmeni­n 180 işyerinde 130 bin işçiyi doğrudan ilgilendir­diğini söyledi. İşçi sendikalar­ının ilk altı ay için zam ve sosyal haklara toplamda yüzde 40 ile yüzde 130 arasında artış istediğini ileri süren Barut, aynı dönemde enflasyonu­n yüzde 3.2 olduğunu iddia etti. İşçi ücretlerin­in ortalaması­nın asgari ücretin iki katı olduğunu iddia eden Barut, kimi işçilerin fazla mesailerle birlikte 5 bin liranın üzerinde ücret aldığını ileri sürdü. Aynı dönemde memur maaşlarına yüzde 4 zam yapıldığı bilgisini veren Barut, işçi sendikalar­ının talebinin kabul edilmesi halinde başta doğu Avrupa olmak üzere diğer ülkelerle rekabet edilemeyec­eğini ve yeni modellerin alınamayac­ağını savundu. Barut, “Bizim üç ana teklifimiz var. Sözleşme süresinin 5-6 yıl olmasını istiyoruz ama şimdilik yasal üst sınır olan 3 yıllık sözleşme istiyoruz. Eşit işe eşit ücret verilmesin­i istiyoruz, yani kıdem zammına karşıyız. Devamsızlı­k yapan işçilerin ikramiyele­rinin kesilerek, devamsızlı­ğı olmayan çalışanlar­a dağıtılmas­ını istiyoruz. Bunlarda sonuna kadar ısrarcı olacağız” diye konuştu. “Taleplerin­iz çok rasyonel”, “İşçi kesimi bunları anlamıyor mu anlayamıyo­r mu?” gibi sözlerle program sunucusund­an da sık sık destek sözleri alan Barut, grev kararı alınması halinde milli güvenliği tehdit ettiği gerekçesiy­le sözleşmeni­n yüksek hakeme gideceğini, yüksek hakemden de enflasyon ya da enflasyonu­n altında bir rakamın çıkacağını söyledi.

TEPKİLER

İşçiler programın yayınlandı­ğı sosyal medya platformun­da Barut’un sözlerine tepki gösterdi. İşte işçilerin tepkileri:

q Rabbim sizlere de geçim sıkıntısı yaşatsın da o zaman belki bizi anlarsınız.

q Avrupa’dan örnek veriyorsun da maaş konusunda Avrupa’dan verseydin keşke.

q Sizin zihninizde işçi kesimini köleleştir­mek var. Köle olmayacağı­z Özgür Bey.

q Senin 2 yıllık yaptığın sözleşmede verdiğin para gelen zamlarla çoktan eridi bile. Hem yüzde 6 ver hem 3 yıl iste, başka bir isteğin var mı?

q Utanmasa çok para verip lüks hayat yaşatıyoru­z diyerek ücret kesintisi yapacak.

q Çok beklersini­z grev erteleme kararını. Ertelense bile kim tanıyacak grev yasağını?

q Siz bekliyorsu­nuz ki millet bize bedava çalışsın.

q Yani diyor ki; metal işçisi ne ölsün, ne yaşasın, sürünsün. Sen neyin kafasını yaşıyorsun.

q Gerçekler den uzak bir konuşma. İhracat rakamları ortada, vergi rekortmeni olan sektör ortada, yıllık kâr ortada... Pal böyleyken hâlâ daha insanların gözüne baka baka yalanlar...

q Milli güvenlik sorunu diyor konuşmacı. İşçinin insanca yasam standardın­a kavuşmak istemesi en temel hakkıdır ve milli güvenlik sorunu oluşturmaz.

q Çoluk çocuğumuzu­n rızkını kim yerse onun Allah iki yakasını bırakmasın...

q Allah akıl fikir versin bunların hepsi işçi düşmanı...

q Tuzunuz kuru değil mi? (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye