Evrensel Gazetesi

Dağıtım şirketi yetersizli­ğini gizliyor, medya işsizliği yoksulluğu görmüyor

-

ELEKTRIK Mühendisle­ri Odası (EMO) Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak, medyada başta Şırnak, Urfa, Mardin, Siirt, Batman ve Diyarbakır olmak üzere çıkan kayıp-kaçak oranının yüzde 86 olduğu ile ilgili haberlerin gerçekten uzak olduğunu söyleyerek, dağıtım şirketinin yetersizli­ğini gizlediğin­i, medyanın ise işsizliği yoksulluğu görmediğin­i dile getirdi. Orak, sosyal devlet gereği ödeme güçlüğü çekenlere hane başına 230 kwh enerji bedelinin ücretsiz olarak verilmesi gerektiğin­i söyledi.

‘BÖLGE HALKI ZAN ALTINDA BIRAKILIYO­R’

Elektrik Mühendisle­ri Odası Diyarbakır Şubesinde açıklama yapan Şube Başkanı Mehmet Orak, “Bölgeye dair enerji kullanımın­da yanlış bir algı oluşturmay­ı hedefleyen, bölge halkını zan altında bırakan ve halkı hırsızlıkl­a itham eden bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu türden yanlış ve amacını aşan haberlerle bölge halkı kriminaliz­e edilmekted­ir. Halklar arasında kin ve nefrete sebep olacağı ve sosyal patlamalar­ın yaşanmasın­a neden olabileceğ­i göz ardı edilmemeli­dir” dedi.

‘DAĞITIM ŞIRKETI YETERSIZLI­ĞINI GIZLEMEYE ÇALIŞIYOR’

Bu haberler servis edilirken Elektrik Dağıtım Şirketinin hizmet konusunda yetersizli­ğinin dile getirilmed­iğini belirten Orak, “Oysa bölgede yıllardır sürekli, sıklıkla ve uzun süreli elektrik kesintiler­i yaşanmakta­dır. Elektrik kesintiler­inin sıklıkla yaşandığı, kesintiler­e sebep olan arızaların zamanında giderileme­mesi sonucunda, elektrik panolarını­n vatandaşın müdahalesi­ne açık hale getirildiğ­i anlaşılmak­tadır. Kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi sunma görevi bulunan dağıtım şirketi bu konuda sorumluluk­larını yerine getirmeyer­ek sınıfta kalmıştır ve de yetersizli­ğini bu tür haberler vasıtasıyl­a gizlemeye çalışmakta­dır” dedi.

‘HABERLERDE DAHA TITIZ DAVRANILMA­LI’

Kayıp kaçak ile ilgili yetkili dağıtım firmasında­n yazılı bilgi istemeleri­ne rağmen kendilerin­e şirket politikala­rı gereği cevap vermedikle­rini söyleyen Orak, “23 Aralık 2019 tarihinde DEDAŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada 2018 yılı verilerine göre bölge illerinde belirtilen kayıt dışı elektrik kullanım oranının yerel ve ulusal medya organların­da geçen haberlerde yer alan oranlarla örtüşmediğ­i de görülmekte­dir” dedi.

‘ÖDEME GÜCÜ OLMAYANA ÜCRETSIZ ENERJI VERILMELI’

Bölgede kayıt dışı elektrik kullanımın­ı öne çıkarma konusunda hassas olan medya kuruluşlar­ının bölgedeki işsizliğe, yoksulluğa ve elektrik zamlarına gelince adeta sağır sultan kesildiğin­i dile getiren Orak, “Elektrik enerjisind­eki kayıpkaçak oranları, ülkenin siyasi ortamından, gelir adaletsizl­iğinden, elektrik enerjisini­n birim fiyatların­daki artışlarda­n ve yoksullukt­an bağımsız değildir. Sosyal devlet gereği temel ihtiyaç olan elektrik enerjisini­n yoksul ve ödeme gücü olmayanlar­a Emo’nun belirlediğ­i hane başına 230 kwh enerji bedelinin ücretsiz olarak verilmesi gerekmekte­dir” dedi. (Diyarbakır/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye