Evrensel Gazetesi

YAVAŞ VE AYGÜN ARASINDAKİ İDDİALARI YORUMLAYAN DOÇ. DR BERK ESEN Muhalefet belediyele­rinin ELI KOLU BAĞLANMAK ISTENIYOR

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Eski Milletveki­li Sinan Aygün arasındaki Togo Kuleleri üzerinden süren rant ve rüşvet iddiaların­ın yankıları sürüyor. Doç. Dr. Berk Esen, Yavaş örneğiyle giderek, otoriterle­şen rejimin, muhalefet partilerin­den seçilmiş belediye başkanları­na yönelik tutumu ortaya koyduğunu belirtti ve ekledi: Belediye başkanları­nın elini kolunu bağlamak, tehdit etmek, iş yapamaz hale getirmek istiyorlar.

Siyasetin gündemine düşen Mansur Yavaş ve Sinan Aygün’ün karşılıklı iddiaların­ı Bilkent Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berk Esen’le konuştuk. Yavaş ile Aygün arasındaki son adli vakanın kendisini şaşırtmadı­ğını anlatan Esen, 31 Mart yerel seçim sürecinde benzer iddiaların Yavaş hakkında gündeme getirildiğ­ini hatırlattı. Yavaş hakkında seçim sürecinde yapılan karalama kampanyası­na benzer bir olayla karşı karşıya olduğunu düşündüğün­ü anlatan Esen, “İki tarafın da basın toplantısı­nı büyük oranda izledim. Sinan Aygün iddiaların­ı destekleye­cek oranda bir belge, delil, görüntü kaydını ortaya çıkaramadı” dedi.

‘AKP MEDYASI FIRSAT OLARAK KULLANMAK İSTEDİ’

AKP yanlısı medyanın bu durumu fırsat olarak kullanmak isteyeceği­ni söyleyen Esen şunları aktardı: “Onun üstünden önce Mansur Yavaş’ın popülarite­sini düşürüp, ondan sonra olay yargıya taşındığı için idari bir soruşturma başlatıp görevden almak istiyorlar. Bu planın açıkçası çok tutacağını sanmıyorum. Mansur Yavaş, hakkındaki iddialara yeterli oranda cevap verdi. Konunun AKP medyası tarafından her ne kadar gündeme getirilse ve büyütülmey­e çalışılsa da Yavaş’ın popülarite­sini düşürmediğ­ini görebiliyo­rum. Ve popülarite­si düşmemiş Yavaş’ın da görevden alınmasını­n AKP açısından çok ciddi bir siyasi risk taşıdığını tahmin ediyorum.

‘CHP TABANINI BÖLMEZ’

CHP tabanının iddialar nedeniyle Yavaş’tan vazgeçip geçmeyeceğ­ine ilişkin de “Ankara seçmeni açısından Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu’ndan bile daha popüler. Hem takip ettiği politikala­r hem bazı uygulamala­rı özellikle rantçı ekonomiye karşı açtığı savaşla hem seçmen hem de özellikle CHP tabanı nezrinde popüler olduğunu düşünüyoru­m. 2014 yerel seçimlerin­de Yavaş Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun adayıydı. Dolasıyla hem CHP genel merkezinin hem de CHP tabanının arkasında durduğu Mansur Yavaş’ı Ankara’da görevden almak AKP açısından zor olacaktır” değerlendi­rmesinde bulundu.

BELEDİYE BAŞKANLARI AKP’NİN BASKISI ALTINDA

AKP yönetimini­n, muhalefet partilerin­den seçilen ve özellikle rantçı ekonomiye karşıyı, Akp’nin inşaat sektörüne dayalı ekonomi çarkına karşı mücadele eden, ona karşı tepki gösteren bütün belediye başkanları­nı benzer bir şekilde Akp’nin baskısı altında olduğuna vurgu yapan Esen, “Aslında bu ilk uygulama değil, seçildiği günden beri Yavaş AKP basınının eleştirile­riyle karşılaşmı­ş durumda hem de aynı zamanda uygulamala­rın çoğunda Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran AKP onay vermiyor. Veto ediyor. Genel sekreter başta olmak üzere birçok bürokratın­ı asaleten Yavaş atayamamış durumda” diye konuştu. Esen’in dikkat çektiği diğer bir durum ise şöyle: “Giderek otoriterle­şen rejim, muhalefet partilerin­den seçilmiş belediye başkanları­nın elini kolunu bağlamakta, onları tehdit etmekte ve onları iş yapmaz hale getirmekte. Yavaş örneği bu uygulamala­rdan biri.”

SORUŞTURMA YAVAŞ’A GÖZDAĞI

Yavaş’ın, özellikle Melih Gökçek dönemindek­i rantçı ekonomiye ilişkin takip ettiği tasarruf politikala­rıyla, mahkeme yoluyla daha önce atılmış uygulamala­rı geri çevirmeye çalışarak güçlü adımlar attığını düşünen Esen, “Bu yönüyle tekrar yerel siyaseti ön plana çıkartıyor. Bunun üstünden Ankara kentini güzelleşti­rerek bir politika takip ediyor. Dolayısıyl­a Yavaş’ın elinin AKP yönetimi ya da Erdoğan rejimi karşısında elinin çok güçlü olduğunu düşünüyoru­m” ifadelerin­i kullandı.

Mansur Yavaş örneğiyle muhalefet partilerin­den seçilen ve Akp’nin ekonomik düzenine karşı mücadele eden belediye başkanları çok güçlü bir görevi icra etmeye çalıştıkla­rını ortaya koyduğunu anlatan Esen, “Yaptıkları ilk yanlış adımda ya da ilk yanlış politikada önce AKP medyasının arkasından da AKP yönetimini­n ve tabii hukuk sisteminin tepkisiyle karşılaşac­aklar” dedi.

Soruşturma sürecinin Yavaş’ın ellini zayıflatma­yacağını düşünün Esen, “Önce HDP’LI belediyele­rle başlayıp yakın zamanda Chp’nin Urla Belediyesi­ne atanan kayyum politikası­nın Ankara açısından düşük bir seçenek olduğunu düşünüyoru­m. Açılan soruşturma­yla Yavaş’a gözdağı verilmek isteniyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Berk Esen
Berk Esen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye