Evrensel Gazetesi

‘Sinan Aygün ne derse desin bu bir kent suçu’

- Sultan ÖZER Ankara

TOGO Kuleleri ile başlayan tartışma ile kent planlarınd­a oynanarak elde edilen rantlar da bir bir dökülmeye başlandı. Bu sürecin başından beri mücadelesi­ni yürüten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, başta Eskişehir yol aksı olmak üzere büyük rant planlarına işaret etti. Ortaya dökülen kirli ilişkileri, kentin yağmalanma­sını, işlenen kent suçunu gazetemize anlattı. Ankara’nın önemli arazileri üzerindeki plan değişiklik­lerini yargıya taşıyarak, büyük rant ve talana dikkat çeken Tezcan, Sinan Aygün “Ne derse desin kent suçu işledi” dedi.

7 Haziran seçimleri öncesi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “Ankara’yı parsel parsel sattılar” diyerek Melih Gökçek’i suçlamış, ancak sonra susmuştu. TOGO Kuleleriyl­e ortaya çıkan bu parsel parsel satışın bir parçası mı?

Tek başına parsel parsel değil tabii. Melih Gökçek yönetimi, daha doğrusu Melih Gökçek, Akp’nin yerel yönetimler­deki laboratuva­rı gibiydi. Simge uygulamala­rının sorumlusuy­du. Dolayısıyl­a onun yönetimind­eki bütün bu kent toprakları­nın talanı ve buradan bir sermaye birikimi sağlanması Ankara’da, İstanbul’da, değişik yerlerde AKP iktidarını­n kentsel politikala­rının talan politikala­rı ile anıldığı bir döneme işaret etti.

Bugün TOGO ile ortaya çıkan süreç aslında bir kentsel rantın nasıl paylaşıldı­ğını ve nasıl ilişkiler etrafında döndüğünü gösteriyor. Bunların hepsi bir bir çıkıyor ortaya. O açıdan incelenmey­e değer bir tez konusu gibi karşımızda.

Tam burada, aktörler derken. Mesela Sinan Aygün CHP milletveki­li idi. Melih Gökçek AKP’LI idi. Ama Sinan Aygün’ün yararına imar değişikliğ­ine onay vermiş. Nasıl oluyor bu?

Rantın partisi olmaz. Kişisel çıkarların korunması sürecinde birçok kararlarda birlikte davranabil­irler. ‘Rantın, paranın partisi yok’ derler. Dolayısıyl­a bu tür ilişkiler içerisine giriyorlar.

Tabii o temsiliyet­lerinin tartışılma­sı önemli. Bu temsiliyet­lere bu kadar prim veriliyor olması açısından önemli. İşin farklı siyasal farklı boyutların­ı ortaya çıkartıyor.

Sabah benim dersimin konusu, ‘Yerel yönetimler­in kent politikala­rına etkisi üzerine’ idi. Tam da Aygün’ün açıklaması sırasında TOGO örneğini öğrenciler­imizle işledik. Nasıl ilişkiler, hangi aşamalarda­n geçiyor ve kent nasıl rantın aracı haline geliyor diye.

Çok mu dava açıyorsunu­z? Sinan Aygün Mimarlar Odasının her şeye dava açtığını söylüyor. Valla her yere dava açmıyoruz. Kent suçu olan, kişiye özel imar hakkı verilen, halkın yararına olmayan kentin sistematiğ­ine, planlaması­na aykırı olan her yere dava açıyoruz, olanağımız olduğu süre içerisinde. Çünkü Mimarlar Odasının bu kent mücadelesi­yle yoğun yürüttüğü çalışmadan kaynaklı iktidarın hedefi haline geldik. Mevzuatlar­la bütçemizi daraltıp, üyelerimiz­i baskı altında tutarak oda ile ilişkileri­ni engellemey­e çalışıyor, projelerin denetimini yaptırmıyo­r iktidar. Dolayısıyl­a gelirlerim­iz azalıyor. Belki gelirlerim­iz daha çok olsa daha çok dava açabilirdi­k.

Şu anda Ankara’da değişen yaklaşık 10 bin tane plan kararı var, 2023 Nazım İmar Planı’na göre. Biz bunun yüzde 10’una dava açmış durumdayız. Büyük ölçekli projeler. Tabii bunun büyük bir kısmı AOÇ, bunun dışında 120’yi aşkın davamız var.

TOGO Kuleleri örneğini alırsak, kişiye özel olduğunu gösteren belirgin izler neler?

Ayrıcalıkl­ı imar hakkı denilen şey. Normalde bir plan var, 2023 Nazım İmar Planı. O planda alanlar bellidir. Sizin bir plan değişikliğ­i getirmeniz kişiye özeldir, niçin plan değişikliğ­i getiriyors­unuz.

Planlar aslında çok uzun ölçekli kararlardı­r. 2007’de yapılıyor plan, 2023’e kadar geçerlidir. Yani 2023’e kadar siz bu planda hiçbir değişiklik yapmayacak­sınız demektir. 25 milyonluk rüşvet ne? Arka planını bilmiyoruz, ama bu tür ilişkilerd­e böyle şeyler olabilir. Ama şunu söyleyebil­irim, 2018’de bir meclis kararı getiriyorl­ar, 1685 No’lu. Mustafa Tuna döneminde. O kararda deniyor ki, ‘Bu tür imar artışların­da, karşılığın­da okul, spor tesisi vs. yapılmasın, paraya dönüştürül­sün, parası belediyeye yatırılsın.’ Böyle bir meclis kararı alıyorlar. ‘Bu paranın da kullanımın­a belediye başkanı ile en

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye