Evrensel Gazetesi

‘Ankara’nın Doğu Akdeniz siyaseti çöktü’

-

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 9 Aralık’ta yaptığı açıklamada Trablus merkezli “Ulusal Mutabakat Hükümeti”nin talep etmesi halinde asker gönderebil­eceklerini açıklamışt­ı. Bu doğrultuda “Ulusal Mutabakat Hükümeti” ile Türkiye arasında 27 Kasım’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” imzalandı. İmzalanan mutabakat 19 Aralık’ta “Libya Bakanlar Kurulu” tarafından da oy birliğiyle kabul edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda görüşülen muhtıra CHP, İYİ Parti ve Hdp’nin “hayır” oyuna rağmen, AKP ve Mhp’nin oylarıyla kabul edildi.

Türkiye’nin Libya’ya asker göndermeni­n önünü açan anlaşmaya AB, ABD, Rusya ve birçok Arap ülkesinden tepki geldi. Libya’da yaşanan gelişmeler­i değerlendi­ren uluslarara­sı ilişkiler uzmanı Prof. Dr. İlhan Uzgel, Türkiye’nin bölgede sondaj gemileriyl­e siyaset yapmaya çalıştığın­ı söyledi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki siyasetini­n çöktüğünü ifade eden Uzgel, Türkiye’nin bölgede hareket alanı kalmadığı için tek zayıf halka olan Libya’da varlığını sürdürmeye çalıştığın­ı söyledi. Türkiye’nin hem Doğu Akdeniz enerji paylaşımın­da hem de oluşan ittifaklar­ın dışında kaldığını hatırlatan Uzgel, “Türkiye o yüzden bölgede varlığını korumak istiyor. Dolayısıyl­a Türkiye bunun için bir hamle yapmak istedi. Fakat hamle yapabilece­ği, birlikte çalışabile­ceği bir aktör yoktu. Dolayısıyl­a orada kendisine en yakın hissettiği güç olan Trablus yönetimini buldu. Onunla görüştü ve askeri yardım içine girdi” diye belirtti.

‘SONDAJ GEMİLERİYL­E SİYASET ÜRETİYOR’

Bölgede 2009’dan itibaren İsrail, Kıbrıs Rum

Cumhuriyet­i, Yunanistan ve Mısır’ın giderek güç kazandığın­a dikkati çeken Uzgel, bu 4 ülkenin bir ittifak oluşturduğ­unu anımsattı. Oluşan ittifakla tüm bölge jeopolitiğ­inin değiştiğin­i vurgulayan Uzgel, “Buradaki denge Türkiye aleyhine işlemeye başladı. Bu 4 ülke aynı zamanda dış ittifaklar­la da iyi ilişkiler kurdular. Tabii Fransa, İtalya ve Rusya’yı davet ettiler. Rusya’ya da pay verdiler. Dolayısıyl­a da daha geniş bir blok oluşturdul­ar. Türkiye hep bu süreçlerin dışında kaldı. Kendisi buraya iki tane sondaj gemisi gönde

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye