Evrensel Gazetesi

MUTABAKAT RESMI GAZETE’DE

-

LIBYA ile imzalanan mutabakat muhtırasın­ın onayının da aralarında yer aldığı dört yasa Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi.

Libya ile imzalanan ve yasayla onaylanmas­ı uygun bulunan Güvenlik Ve İşbirliği Mutabakat Muhtırası, Libya’da polis ve askeri sorumluluk­ları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulması, Türkiye tarafından eğitim, danışmanlı­k, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği verilmesi, talep edilmesi halinde Türkiye ve Libya’da müşterek bir savunma ve güvenlik iş birliği ofisi kurulması gibi konuları içeriyor. (HABER MERKEZI) rip bunun üzerinden siyaset yürütmeye çalışıyor” diye konuştu.

‘AB TÜRKİYE’NİN KARŞISINDA’

Avrupa Birliği’nin de bölgede Türkiye’nin karşısında olduğunu belirten Uzgel, şöyle devam etti: “AB orada Yunanistan, Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail ile çalışıyor. Yine Akdeniz’in iki önemli gücü Fransa ve İtalya burada. Fransa ve İtalya’nın hem Akdeniz’de hem de Libya’da önemli yatırımlar­ı var. Doğal olarak da hem Akdeniz’de hem de Libya’da Türkiye’nin tam karşısında bir pozisyonda yer alıyorlar.”

‘ROLLER DEĞİŞTİ’

Libya’da yaşanan sorunların Türkiye-rusya ilişkileri­ne olası yansımalar­ını da değerlendi­ren Uzgel, Türkiye ve Rusya’nın burada doğrudan karşı karşıya geldiğinin altını çizdi. Rusya’nın bölgeye paralı askerler gönderdiği­ni sözlerine ekleyen Uzgel, şunları söyledi: “Ama iki ülke de açıkçası bunu pek dert etmiyor. Biliyorsun­uz Rusya ve Türkiye daha önce de Suriye’de karşı karşıya gelmişti. Ama bunu bir şekilde tolere ettiler. Rusya bir şekilde Türkiye’yi sahada tutmaya çalıştı. Şimdi iki ülke Libya’daki rollerini değiştirdi­ler.” (İstanbul/ma)

 ??  ?? Fotograf: DHA
Fotograf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye