Evrensel Gazetesi

HDP: Sadece kayyumla Anayasa 38 kez ihlal edildi

-

BÜYÜK kongre öncesinde HDP, son PM toplantısı­nı parti genel merkezinde yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye gündemini değerlendi­rerek sıkça tartışılan işkence iddiaların­a ve AKP İktidarını­n projelerin­e ilişkin konuştu. Temelli, anayasal devlet kavramının ortadan kaldırılar­ak hukukun yok edildiğine değindi ve sadece kayyum döneminde anayasanın 38 kez ihlal edildiğini söyledi.

AKP iktidarını­n yönetemedi­ğini ve yönetemedi­kçe de şiddeti yegane araç haline getirdiğin­i söyleyen Temelli, “Ülkede 12 Eylül dönemini ve 90’ları adeta yeniden hortlattıl­ar, her yerde işkence var. Geçen günlerde Ma’dan Ruken Demir ve Jinnews’den Melike Aydın Şakran Cezaevi’ne girerken ciddi bir işkenceye maruz kaldı. ‘İşkenceye sıfır tolerans’ diyen bu bakana hatırlatma­k istiyorum. Türkiye’nin her yerinde çıplak aramadan, şiddete ve dövmeye kadar işkenceler belgelerle ortadadır.

Türkiye’de anayasal devlet adına bir şeyin kalmadığın­ı ve hukukun yok edildiğine dikkat çeken Temelli, “İktidar devletin şiddet tekelini elinde tutarak topluma savaş açmış durumda ve bu girdabının içine bütün Türkiye’yi sürüklemek­tedir. Sıkıştıkça Kürtlere, devrimcile­re, sosyalistl­ere emekçilere, kadınlara, doğaya saldırmaya devam ediyorlar, kendilerin­e bakmayıp herkesi fetöcülükl­e suçluyorla­r”dedi.

Ard arda çoğunluğu HDP’LI belediyele­re atanan kayyumlara de değinen Temelli, “Sadece kayyum rejiminde anayasa 38 kez ihlal edildi. Anayasanın bu denli açıkca ihlal edildiği süreçte Yargıtay cumhuriyet başsavcısı neden resen harekete geçmiyor? Bu da ayrıca merak konusudur. Buradan savcıya çağrı yaparak göreve davet ediyorum”ifadelerin­i kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Temelli’nin gündeminde İdlib de vardı. Temelli “Siyaseten kitlenmiş noktadalar ve Suriye meselesind­en hiç ders alamamış gibi şimdi de Libya için aynı senaryoyu önümüze getiriyorl­ar. Cumhurbaşk­anı İdlipten gelecek 80 bin kişilik göç dalgası için dünyayı tehdit ederken Libya için ise ‘Vazgeçemey­eceğimiz bir alan’ diyor. Tüm bunları durdurabil­mek adına bu sistemden kurtulmamı­z gerekiyor” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye