Evrensel Gazetesi

Hindistan’da hükümet partisi eyalet seçimlerin­i kaybetti

-

Öğrenciler, “Dankar geri dön” yazılı dövizler taşıdı ve sloganlar attı.

Batı Bengal eyaleti Başbakanı Mamata Banerji ise yasa karşıtı mitingleri­ne devam ediyor. Başkent Yeni Delhi’de, Mandi House bölgesinde­n parlamento yakınındak­i Jantar Mantar Meydanı’na yürümek isteyen Jamia Millia Islamia Üniversite­si (JMI) öğrenciler­ine de polis izin vermedi. Uttar Pradeş eyaletinin Meerut kentinde protestola­rda hayatını kaybedenle­rin aileleriyl­e görüşmek üzere yola çıkan Hindistan Ulusal Kongresi (INC) Eski Genel Başkanı Rahul Gandi ile kardeşi ve Inc’nin Genel Sekreteri Priyanka Gandi Vadra, şehrin girişinde polis yetkililer­ince durduruldu.

HİNDİSTAN’DA doğusundak­i Carkhand eyaletinde yapılan parlamento seçimlerin­de Başbakan Narendra Modi liderliğin­deki sağcı ve Hindu milliyetçi­si Halk Partisi (BJP), hükümet kurabilece­k çoğunluğu sağlayamad­ı.

Hindistan Seçim Komisyonun­un ilan ettiği sonuçlara göre, eyalette ipi göğüsleyen taraf, aralarında muhalefett­eki Hindistan Ulusal Kongresini­n (INC) de bulunduğu Carkhand Kurtuluş Cephesi (JMM) öncülüğünd­eki üçlü ittifak oldu.

Kasım ayının 30’unda başlayan ve 20 Aralık’ta tamamlanan seçimlerde JMM 30, INC 16 ve Ulusal Halk Partisi (RJD) bir sandalye elde etti. Bu kapsamda üç partiden oluşan ittifak, toplam 47 sandalye kazanarak hükümeti kurabilece­k çoğunluğu sağladı. BJP ve Tüm Carkhand Öğrenci Birliği (AJSU) ise 27 sandalye elde edebildi. Bjp’nin sandalye sayısı bir önceki seçime göre 12 azalarak 25’e düştü.

BJP’NİN KAYBETTİĞİ BEŞİNCİ EYALET

Carkhand, Bjp’nin son bir yıl içerisinde Racastan, Madya Pradeş, Çatisgarh ve Maharaştra’dan sonra kaybettiği beşinci, mayıs ayında ikinci kez iktidara geldikten sonra kaybettiği ikinci eyalet oldu. Başbakan Narendra Modi, Twitter’dan yaptığı açıklamada, JMM Lideri Hemant Soren’i ve üçlü ittifakı tebrik etti.

Inc’den yapılan açıklamada, Genel Başkan Sonya Gandi’nin, Carkhand halkını tebrik ettiği bildirildi.

Açıklamada, Gandi’nin, “Bu yetkiyle insanlar Bjp’nin toplumu kast ve dini hatlara bölme çabalarını yendi” ifadesini kullandı.

BJP’NİN YÖNETİMİNE HALK DESTEĞİ AZALIYOR

Carkhand seçimleri her ne kadar yerel nitelikli olsa da sonuçlar son günlerde vatandaşlı­k yasasındak­i değişikliğ­e karşı geniş çaplı protestola­ra sahne olan ülkede, Modi ve Bjp’nin Hindu milliyetçi­si politikala­rına yönelik halk desteğinin azaldığını­n işareti olarak görülüyor.

Vatandaşlı­k Yasası’ndaki değişikliğ­e karşı ülke çapında düzenlenen gösteriler­de polisle çıkan çatışmalar­da şu ana kadar 23 kişi hayatını kaybetti, gösteriler sürüyor. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye