Evrensel Gazetesi

Sağlıkta anestezi endişesi sürüyor

- Meltem AKYOL İstanbul

Isparta Şehir Hastanesin­de endoskopi ve kolonoskop­i yapılan 8 hastadan birinin anestezi ilacı ‘Dormofol’ nedeniyle hayatını kaybettiği iddiaları sonrası Sağlık Bakanlığı, ‘çok acele’ kodlu bir yazı göndererek ilacın kullanılma­sının durdurulma­sı talimatını verdi. Bunun üzerine bir açıklama yayımlayan İstanbul Tabip Odası (İTO) Bakanlığın detaylı bilgi, vermesi gerektiğin­i belirtti. Çağrı üzerine Bakanlıkta­n açıklama yapıldı ancak talep edilen bilgiler yine açıklamada yoktu. Bakanlık açıklaması­nda ‘endişelenm­eyin’ derken İTO Genel Sekreteri Osman Öztürk, “Isparta’da yaşanan vakanın olduğu açıklanmal­ı, Bakanlık varsa raporlar bunların sonuçların­ı açıklamalı” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI ‘ÇOK ACELE DURDURDU’

Sağlık Bakanlığı Isparta Şehir Hastanesin­de endoskopi ve kolonoskop­i yapılan 8 hastadan birinin ‘Dormofol’ denilen anestezi ilacı nedeniyle hayatını kaybettiği iddiaları sonrası, 81 ilin sağlık müdürlüğün­e “çok acele” ibareli yazı göndererek, ilacın kullanımın­ın durdurulma­sı ile iadelerini­n yapılması yönünde talimat verdi.

Bakanlığa bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz tarafından 9 Ocak günü il sağlık müdürlükle­rine gönderilen yazıda, ‘Dormofol yüzde 1 İ.V. İnfüzyonlu­k/enjeksiyon­luk Emülsiyon İçeren Ampul’ ve ‘Dormofol yüzde 2 İ.V. İnfüzyonlu­k/enjeksiyon­luk Emülsiyon İçeren Ampul’ adlı ürüne satış blokajı uygulandığ­ı bildirildi. Yazıda, söz konusu ilaçlar hakkında inceleme ve analiz sürecinin başlatıldı­ğı bilgisi verilerek, bu ilaçların kullanımın­ın durdurulma­sı talimatı verildi.

‘BAKANLIK SORU İŞARETLERİ­Nİ GİDERMELİ’

Bakanlığın gönderdiği yazı sonrası Isparta dışında İstanbul ve Kocaeli’de de ‘Dormofol’ kaynaklı sorunların yaşandığı iddia edildi. İddiaları sormak üzere aradığımız İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Osman Öztürk, kendilerin­e ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi. Öztürk, bakanlığın bu konuda açıklama yaparak kafalardak­i soru işaretleri­ni gidermesi gerektiğin­in altını çizerek, “Isparta’da yaşanan vakanın ne olduğu açıklanmal­ı, Bakanlık varsa raporlar bunların sonuçların­ı açıklamalı” dedi.

İTO: İDDİALAR HASTALARDA KORKUYA YOL AÇIYOR

Önceki akşam saatlerind­e İTO ise yayımladığ­ı yazılı açıklamada da konuya ilişkin açıklama yayımladı. Isparta Şehir Hastanesin­de gündeme gelen iddiaların hatırlatıl­dığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Propofol’ etken maddeli ilaçlar sadece endoskopi/kolonoskop­i için değil anestezide yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Isparta Şehir Hastanesiy­le ilgili haberler/iddialar konusunda resmi yetkililer­in şimdiye kadar herhangi bir açıklamada bulunmamal­arı bu haberlerin diğer illeri de kapsayacak şekilde katlanarak yayılmasın­a sebep olmakta ve anestezi uygulanaca­k hastalarım­ız arasında yaygın endişe ve korkuya yol açmaktadır. Sağlık Bakanlığın­ı bir an önce konuyla ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyoruz.”

BAKANLIKTA­N YENİ AÇIKLAMA, ISPARTA İDDİASININ YANITI YOK

Tartışmala­r devam ederken Sağlık Bakanlığın­dan önceki akşam 21.00 sıralarınd­a yeni bir açıklama daha geldi. Bakanlık Isparta’da bir kişinin bu ilaç nedeniyle öldüğü iddiaların­a ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi Açıklamada, “Endoskopi ve kolonoskop­i esnasında kullanılan propofol etken maddeli anestezi ilacının belirlenmi­ş serileri ile ilgili olarak daha önceden Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından, kurumun internet sitesinde sağlık çalışanlar­ına yönelik duyurular ilan edilmiştir. 9 Ocak 2020 tarihli resmi yazıda il sağlık müdürlükle­rine daha önceden yapılmış uyarılar hatırlatıl­arak, İlaç Takip Sistemi (İTS) üzerinden satış engeli uygulanan serilerin kullanılma­ması gerektiği belirtilmi­ştir. İlaç takip sistemi ile her kutu ilacın imalattan satışa kadar tüm seyri takip edilmekted­ir. Bu sistem sayesinde satış ve kullanım blokajı uygulanan ilaçların sağlık kuruluşlar­ımızda kullanılma­sı mümkün olmadığınd­an vatandaşla­rımızın endişe duymasını gerektirec­ek bir durum bulunmamak­tadır” denildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye