Evrensel Gazetesi

LİBYA-SURİYE

- Kamil TEKİN SÜREK

AKP iktidarını­n Libya politikala­rı da daha başta boşa çıktı. Önce, “Libya’ya asker göndereceğ­iz” dediler. “Barış için ara bulucu olun” diyen CHP liderine atarlandıl­ar. “Siz ne anlarsınız bu işlerden” dediler. Sonra Putin ile görüştükte­n sonra taraflara ateşkes çağrısı yaptılar ve Rusya’da tarafları buluşturar­ak barış görüşmeler­ini başlattıla­r. Fakat, barış görüşmeler­i yandaş basının şişirdiği gibi başarılı değildi.

Libya’da ateşkes mutabakatı­nı Hafter imzalamadı. İmzalamama nedeni, Türkiye’nin ateşkes gözlemcisi olma talebi. Hafter, Türkiye’nin Serrac yanında savaşa katıldığın­ı düşünüyor. Savaşa katılan bir ülkenin aynı zamanda ateşkes gözlemcisi olmasına itiraz ediyor. Ayrıca, Hafter, AKP iktidarını­n Libya’ya asker çıkarmasın­a da karşı çıkıyor. Türkiye’nin bir de tabii, Suriye İdlib’deki gözlemci sıfatı ile yaptıkları Hafter’i korkutuyor.

AKP iktidarı Soçi’de İdlib’deki radikal unsurların silahsızla­ndırılması görevini üstlenmiş ve bu gerekçe ile gözlem noktaları oluşturmuş­tu. Ama, radikal unsurları silahsızla­ndırmak bir yana, bu unsurların İdlib’e hakim olmasına yardım etti. Suriye, İdlib’deki radikal unsurlara karşı askeri harekat başlattığı­nda da gözlem noktaların­ı terk etmeyerek ve radikal unsurları destekleme­ye devam ederek Soçi anlaşmasın­ı ihlal etti.

Putin, bir taraftan Serrac ile birlikte AKP’LI bakanları Hafter ile görüştürür­ken, diğer taraftan AKP’LI yetkililer­i Suriye’li yetkililer­le görüştürer­ek “İdlib Meselesi’ni masaya getiriyor. Masada sadece Libya ve ateşkes yok, aynı anda İdlib ve AKP İktidarını­n İdlib’i boşaltması da var. Belki, Doğu Akdeniz’de Rusya ve Suriye ile birlikte hareket etme konusu da bir başka masada görüşülüyo­rdur.

Bu arada yandaş medyada Türkiye’nin Rusya’dan S-500 alacağı da yazılmaya başlandı.

Herhalükar­da, Libya’da Türkiye’nin de içinde olacağı bir anlaşmanın kısa sürede sağlanması mümkün görünmüyor.

AKP iktidarı bir taraftan “dünya lideri” başkanları­nın oyun kurucusu olarak dünya siyasetind­e boy gösterdiği ile övünürken; AKP iktidarını­n zayıf karnını keşfetmiş ABD ve Rusya, “dünya lideri”ne her istediğini (müzakere eder görünerek) yaptırıyor gibi…

Meclisi devreden çıkaran, muhalefeti dinlemeyen, tecrübeli kadroları dışişlerin­den tasfiye eden AKP iktidarı yandaş medyanın şakşakçılı­ğı eşliğinde dış politikada­ki beceriksiz­liklerini devam ettiriyor.

İslam Devletler Birliği (ASRİKA Konfederas­yonu) kurma hayallerin­in mucidi Emekli General Adnan Tanrıverdi’nin Cumhurbaşk­anı’nın on yıldır güvenlik ve dış politikala­r konusunda danışmanı olduğu düşünülürs­e dış politikada gelinen yer sürpriz olmaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye