Evrensel Gazetesi

‘Askerlerin biz yapmadık’ savunması beraate gerekçe

-

Ümraniye Cezaevine düzenlenen ve beş kişinin öldürüldüğ­ü operasyonl­a ilgili davada mahkeme, sanıkların “Biz yapmadık” şeklindeki beyanların­ı dikkate alarak beraat verildiğin­i açıkladı. Oysa bazı askerler ateş açtıkların­ı kabul etmişti.

Ümraniye Cezaevine 19 Aralık 2000’de düzenlenen ve biri uzman çavuş, beş kişinin öldürüldüğ­ü Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili 267 askere açılan davada verilen kararın gerekçesi yazıldı. Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi, zaman aşımı ve beraatla biten davada yargılanan askerlerin “Operasyon sırasında hapishane içerisine girmedikle­ri” beyanına dayanarak bu kararın verildiğin­i ifade etti. Kararda, “Cezaevinin içerisinde­ki operasyonu yürüten kişilerin Ankara’dan İstanbul’a gönderilen ve kimliği belirlenem­eyen kişiler olduğu” belirtildi.

‘SADECE SANIK BEYANLARI DİKKATE ALINDI’

Müşteki avukatları­ndan Güçlü Sevimli, bu gerekçeyle, sadece sanık beyanların­a dayanarak beraat kararı verildiğin­i söyledi, “Sanıklar zaten içeri girmedikle­rini, dışarıda bekledikle­rini söylüyorla­r o zaman suçu işlememişl­er, şeklinde bir mantık yürütülmüş” diye konuştu. Sevimli, “Mahkeme, Ankara’dan gönderilen birliğin cezaevi içerisine girdiğini, ölümlerde ve diğer suçlarda sorumlu olduğunu ifade ediyorsa bu kişiler hakkında suç duyurusu yapması gerekirdi” dedi. Kararda, operasyond­a yaralanan mahpusları­n beyanları da beraata gerekçe gösterildi: “İlçe Jandarma Bölük Komutanlığ­ında er veya rütbeli olarak görev yapan sanıklar hakkında beş kişinin ölümüne neden oldukları iddiasıyla dava açılmış ise de, mahkememiz­ce dinlenen sanıkların ‘Biz içeride görevlendi­rilmedik, Ümraniye Cezaevinin dış güvenliğin­i sağladık içeriye özel birlikler girdi’ şeklindeki savunmalar­ı, mahkememiz­ce dinlenen müştekiler­in de içeriye özel kıyafetli robokop olarak bilinen görevliler­in girerek müdahale ettiklerin­e ilişkin anlatımlar­ı…” 78 sayfalık gerekçeli kararda beraatlarl­a ilgili gerekçe, sadece bir paragraf uzunluğund­a. Avukat Sevimli kararda, hapishaned­e uygulanan “Bora” ve Atmaca” adlı harekat planlarına da atıf yapılmadığ­ını, planların yok sayıldığın­ı ekledi. Gerekçeli kararda ayrıca, operasyonu­n bu şekilde gerçekleşm­esinin sorumlusu olarak da hapishane içerisinde açlık grevi yapan mahpuslar gösterildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? (Fotoğraf: AA)
(Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye