Evrensel Gazetesi

‘Mülteciler­e güvenli geçiş hakkı sağlanmalı’

-

EGE Denizi’nde son günlerde yurt dışına geçmek isterken yaşamını yitiren mülteciler­in sayısının artmasına ilişkin İzmir’de insan hakları ve mülteci dernekleri basın açıklaması yaptı.

Antikapita­listler İzmir, Hak İnisiyatif­i, Halkların Köprüsü Derneği, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, İzmir Müzisyenle­r Derneği, İzmir’de Suriyeli Mülteciler­le Dayanışma Derneği, Konak Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Medya ve Mülteci Hakları Derneği, Mülteciler­le Dayanışma Derneği Ege Denizi’nde son günlerde yurt dışına geçmek isterken yaşamını yitiren mülteciler­in sayısının artmasına ilişkin İHD Şubesinde basın açıklaması yaptı. Kurumlar adına ortak açıklamayı İHD Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Akel okudu. İki gün önce Çeşme açıklarınd­a batan mülteci teknesinde 8’i çocuk 11 mültecinin yaşamını yitirdiğin­i hatırlatan Akel, “2020’nin ilk 10 gününde Muğla ve İzmir açıklarınd­a batan 3 ayrı mülteci teknesinde 24 mülteci yaşamını yitirirken 6 mülteci ise denizde kayıp. 11 Ocak’ta da Yunanistan ile İtalya arasında batan mülteci teknesinde 12 mülteci hayatını kaybetti. Endişemiz ölümlerin devam etmesidir” dedi.

‘ÖLÜMLER ARTMADAN HAREKETE GEÇİLMELİ’

“Unutulmama­lıdır ki Türkiye karasuları­ndan çıkıldığı takdirde AB sınırları başlamakta­dır. Bunca ölüm, insanlık dışı yaşam koşulların­ın hepsi bizzat Avrupa Birliği sınırları içinde yaşanmakta­dır. Akdeniz’de daha çok mülteci ölümü yaşanmadan, Avrupa Birliği mülteciler­e sınırların­ı açmalıdır” diyen Akel, “Güvenlik perspektif­i üzerine kurulup, insan haklarına aykırı uygulamala­ra yol açan sınır politikala­rından vazgeçilme­li ve düzensiz göçü önlemek adına yapılan anlaşmalar iptal edilmelidi­r. Avrupa Birliği’nin anlaşmalar­la sözde bitirmek istediği göçmen kaçakçılığ­ı ve ölümleri ancak Avrupa ülkelerine yasal ve güvenli geçiş hakkının tanınması ile sağlanabil­ir” diye konuştu.

‘KOŞULSUZ MÜLTECİLİK STATÜSÜ VERİLMELİD­İR’

Türkiye de bir an önce hukuka aykırı geri gönderme işlemlerin­in sonlandırm­ası gerektiğin­i ifade eden Akel, “Hukuki belirsizli­k ortamına son verilmeli ve Türkiye’de kalmak isteyen mülteciler­e de koşulsuz mültecilik statüsü verilmelid­ir. Avrupalı devletleri­n sınır politikala­rı karşısında biz evrensel insan hakları savunucula­rına da görev düşüyor. Devletleri­n kirli pazarlıkla­rının konusu olmak zorunda bırakılan, dünyanın dört bir yanında ırkçıların yoğun saldırılar­ına maruz kalan, savaşlarda katliamlar­a tanık olan mülteciler­e dayanışma göstermeli­yiz.” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

BORNOVA Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD), Atatürk ve İnönü Mahalleler­ine kreş yapılması talebiyle imza kampanyası başlattı. En az 10 bin imza hedefiyle yola çıkan kadınlar, mahalleler­de kapı kapı dolaşarak imza toplamaya başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Dernek Başkanı Zeynep Reyşen, uzunca bir süredir yürütülen çalışmalar neticesind­e her iki mahallede de kadınların öncelikli talebinin kreş olduğunu gördükleri­nin altını çizerek, “Özellikle son iki yılda bu talep küçük yaşta çocuğu olan kadınlar için ilk sıralarda. Ekonomik krizden dolayı artan yoksulluk, kadınları çalışmaya zorluyor ancak hem çocukların­ı bırakabile­ceği güvenli yerler olmaması hem de ücretlerde­ki eşitsizlik yüzünden aldığı maaşı özel kreşlere vermek zorunda kalması bir çıkmaza sokuyor kadınları. Tabii sadece çalışan kadının talebi değil bu aynı zamanda şu an için çalışmayı düşünmeyen, işsiz, ev emekçisi kadınların da talebi. Ekonomik kriz kadınların evdeki yükünü de artırdı. En basitinden eskiden mutfak alıverişi için haftada bir gün pazara gider, ayda bir markete gider alır gelirdi. Şimdi market market dolaşmak zorunda kalıyor kadınlar en ucuzunu bulabilmek için o da zorunlu ihtiyaçlar. Bu yükü çocukla birlikte omuzlamak zor. Üstelik bu bir insan hakkı, hem çocuk hem de kadınlar için” dedi.

İMZALAR BORNOVA BELEDİYESİ­NE VERİLECEK

Reyşen, “Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, seçim dönemi her mahalleye bir kreş sözü vermişti. Bu konuda çalışmalar­a başladıkla­rını da biliyoruz. İlk kreş, Doğanlar Mahallesi’ne yapılacak. Bizim talebimiz bu çalışmalar­ı biraz daha hızlandırm­aları ve Atatürk ve İnönü Mahallesi’nde yaşayan kadınların taleplerin­i dikkate almaları” dedi. İlerleyen günlerde mahallenin çeşitli yerlerine stantlar kurarak imza toplamaya devam edecekleri­ni ifade eden Reyşen, planlanan çalışmanın sonunda toplanan imzaları belediye başkanlığı­na iletecekle­rini söyledi.

Dernek Başkan Yardımcısı Songül Dolu ise Meclise getirilmes­i konuşulan çocuk istismarı af yasasını hatırlatar­ak, “Devleti yönetenler­in görevi suçu aklamak değil, çocuk ve kadınlar için güvenli ortamlar yaratmaktı­r. Bunun bir yolu da bilimsel, demokratik, laik eğitim, eşit ve ulaşılabil­ir eğitim olanağı yaratmakta­n geçer. Belediyele­r sorumludur ama esas sorumlu devlettir. Dolayısıyl­a okul öncesi eğitim sadece anaokulu ile sınırlandı­rılmamalı. Ücretsiz, güvenli ve sağlıklı kreş mücadelemi­z devam edecek” dedi.

 ??  ?? (Fotoğraf: AA)
(Fotoğraf: AA)
 ??  ?? (Fotoğraf: Evrensel)
(Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye