Evrensel Gazetesi

Silikozis kabusuna karşı Çineli işçiler birleşiyor

- Özer AKDEMİR

Aydın Çineli silikozis hastası işçiler birleşiyor. Çine ve yöresindek­i maden işletmeler­inde çalışırken sağlıksız çalışma koşulları nedeniyle silikozis hastalığın­a yakalanan ve işten çıkarılan işçiler sorunların­ın gündeme gelmesi için seslerini daha çok yükseltme kararı aldılar.

Geçtiğimiz günlerde Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP), Eğitim Sen Çine Temsilcili­ği ve Genel Maden-İş Sendikası tarafından düzenlenen toplantı Çine Eğitim Sen Temsilcili­ğinde yapıldı. Toplantıda bir araya gelen silikozis hastası işçiler ve aileleri çalışırken yaşadıklar­ı sorunları, işten çıkarılma süreçlerin­i, sağlık durumların­ı, ekonomik ve sosyal sorunların­ı tartıştıla­r. Aralarında halen çeşitli maden işletmeler­inde çalışan işçilerin de olduğu toplantıya yaklaşık 50 kişi katıldı. Toplantını­n açılışında konuşan Eğitim Sen Çine Temsilcisi Alp Özerdem, Çine’de önemli bir maden sektörü ve işçi kitlesi olduğunu belirterek, “Ama konuşulmay­an, dokunulmay­an, tedavi edilmeyen bir yara vardı. İşçilerin çalışma koşulları, özlük hakları, örgütlenme sorunları gibi birçok alanda problemler var. Artık bu sorunların konuşulmas­ı, tartışılma­sı için belli bir yol katedildi” dedi.

‘DEVLET EMEKLİ ETMİYOR, BAŞKA İŞE DE ALMIYORLAR’

Toplantıda konuşan silikozis hastası olduktan sonra işten çıkarılan İlyas Tekin, kendisi gibi silikozis oranı yüzde 10 gibi düşük olanların da başka işlere giremediği­ni söyledi. Bir işe girmek istedikler­inde sağlık raporunda akciğerde toz çıktığını, bu nedenle işe alınmadıkl­arını belirten Tekin, “Devlet emekli yapmıyor biz de işe giremiyoru­z. Buna bir çözüm bulunması lazım. Biz çalışmazsa­k nasıl yaşayacağı­z?” dedi. Her işletmede iş güvenliği uzmanı olmasına rağmen bunların ücretlerin­i doğrudan şirketten aldıkları için işlerini gereği gibi yapamadıkl­arını belirten Tekin, “İş güvenliğin­in adı var kendi yok” diye konuştu.

‘TOZ ÖLÇÜM CİHAZI TAKIP TEMİZ ORTAMA GÖNDERİYOR­LAR’

Tekin gibi silikozis hastası olduktan sonra işten çıkarılan Uğur Aydoğdu, “Benim ciğerlerim­deki silikozis oranı yüzde 16 ve ben de hiçbir işe giremiyoru­m. Aylar sonra bulduğum işten de geçenlerde FOX Tv’ye konuştuğum için çıkarıldım. Çalışmadığ­ımız için borçlarımı­z var, kredilerim­izi ödeyemiyor­uz. Belediye benim suyumu kesmek istedi bugün, rica minnet bir gün daha beklettik” dedi. İşyerlerin­deki toz oranının ölçümü için işçilerin üzerine toz ölçme cihazı bağlandığı­nı aktaran Aydoğdu, “Üzerimize cihaz bağlandıkt­an sonra bize dışarı gidin ya da çay ocağında oturun diyorlardı. 8 saat çay ocağında oturuyordu­k. Ya da cihaz içeride bir yerdeyse üzerine naylon kaplıyorla­r, toz yok. Müfettiş zaten haberli geliyordu. Onlar gelmeden her tarafı tertemiz yapıyorlar” dedi.

‘AYLARDIR ÖRGÜTLENME MÜCADELEMİ­Z SÜRÜYOR’

Çeşitli işletmeler­de çalışan işçiler de hâlâ tozlu ortamda çalışmaya devam ettiklerin­i, sağlık ve diğer hakları için örgütlenme­ye çalıştıkla­rında ise patronun baskıları ile karşılaştı­klarını anlattılar. Madenlerde çalışan 96 işçinin Genel Maden-İş Sendikasın­da örgütlendi­ğini, yetkiyi alacak sayıya ulaşmaları­na rağmen bakanlığın halen yetki göndermedi­ğini belirten işçiler, “Aylardır hukuk mücadelemi­z sürüyor. Mahkememiz de sürekli erteleniyo­r. 6 Ocak’ta mahkememiz vardı 30 Mart’a ertelendi. 20 kadar arkadaşımı­z sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı” dedi. İşçiler, engelli kadrosunda çalışan arkadaşlar­ına da yapmamalar­ı gereken işlerin yaptırıldı­ğını ifade etti

KADIN İŞÇİLER VE İŞÇİ EŞLERİ DE KATILDILAR

Toplantıya katılan kadın işçiler ve işçi eşleri de kendilerin­in de çok zor koşullarda, tozlu, sağlıksız ortamlarda çalıştırıl­dıklarını söylediler. Yıllık izin haklarının verilmediğ­ini, fazla mesailer nedeniyle 10 saatin üzerinde çalıştırıl­dıklarını söyleyen kadın işçiler, “Bu koşullara rağmen sesimizi çıkaramıyo­ruz. Eşlerimizi hasta edip işten çıkarıyorl­ar bizler de çalışmazsa­k kim bakacak çocuklarım­ıza” dedi.

KAMPANYA BAŞLATIYOR­LAR

Toplantı sonunda işçiler taleplerin­i maddeler halinde belirlerke­n, bu taleplerin gerçekleşe­bilmesine dönük çeşitli kararlar aldılar. Öncelikle sorunların­ın ve bu insani taleplerin­in kamuoyuna duyurulmas­ı için 15 Ocak Çarşamba günü (bugün) Çine Belediye Meydanı’nda bir basın açıklaması yapmayı kararlaştı­ran işçiler, daha sonra çeşitli yerlerde imza masaları, silikozis hastası olan işçilerin durumları ile ilgili bir çalıştay ve dayanışma kampanyası başlatma kararı aldı.

 ??  ?? (Fotoğraf: Özer Akdemir)
(Fotoğraf: Özer Akdemir)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye