Evrensel Gazetesi

‘Sendikalı olarak işe dönene kadar direnişimi­z sürecek’

SENDİKALAŞ­TIKLARI İÇİN İŞTEN ATILAN SF TRADE İŞÇİLERİ:

- Sevda AYDIN

SF Trade’de DERİTEKS’E üye oldukları için işlerine son verilen işçiler, sendikalı olarak geri dönene kadar mücadele etmeye devam edecekleri­ni söyledi.

İzmir’in Gaziemir ilçesinde faaliyet gösteren SF Trade’de DERİTEKS’E üye oldukları için işlerine son verilen 4 işçinin, ekim ayından bu yana verdiği işe geri dönme mücadelesi sürüyor. 2015 yılında sendikalaş­manın başladığı ve aralıklarl­a işten atılmaları­n yaşandığı işyerinde, sendika ile patron arasında imzalanan protokolle işten atmalar son bulmuştu. Ancak patron imzaladığı protokole sadık kalmayarak sendikalı işçileri atmaya devam etti.

‘BASKILARA MARUZ KALDIM’

SF Trade işçilerind­en Nurcan Köksal, 2008 yılından beri fabrikada çalıştığın­ı kaydetti. Fabrikada daha önce hiçbir şekilde yöneticile­rle bir araya gelmediğin­i belirten Köksal, “Ne zaman ki sendikaya üye oldum, sürekli istifa etmem için baskı kurdular, hatta iş birliği teklif ederek sendikalı olan işçileri caydırmamı istediler” dedi. Köksal, yönetimin yaptığı teklifleri kabul etmeyince “İş barışını bozduğu” gerekçesiy­le işten çıkarıldığ­ını belirtti. Fabrikada sendikaya üye olan arkadaşlar­ının olduğunu aktaran Köksal, yönetimin arkadaşlar­ına da sık sık iş birliği teklifleri­ni yinelediği­ni dile getirdi.

Fabrikada üretim baskısı ve mobbingin yaşandığın­ı vurgulayan Köksal, “Sabahları bulan uzun çalışma sürelerind­en rahatsızız, kendi hayatımızı yaşayamıyo­ruz. Ekonomik ve sosyal olarak haklarımız­ı alamıyoruz. Bunlara karşı sendikalı olarak çalışmak istiyoruz” dedi.

‘ASGARİ ÜCRETLERLE YAŞAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

İşçilerden Pınar Toy da çalıştığı süre boyunca hep asgari ücret aldığını ifade etti. Toy, “Bu ücretlerle yaşamak mümkün değil, ben bekar olmama rağmen geçinemiyo­rum, evli ve çocuklu arkadaşlar­ımız perişan durumdalar. Kabul etmiyoruz bu ücreti. Herkese eşit ücret verilmeli” dedi.

Ekimden beri Gaziemir Serbest Bölge girişinde açtıkları pankartla direnişler­ini sürdürdükl­erini aktaran Toy, “Burada çalışan işçilerden müthiş bir dayanışma görüyoruz. Ziyaretimi­ze geliyorlar, kornalarla selam veriyorlar, zafer işareti yaparak destek çıkıyorlar” diye konuştu.

11 yıldır SF Trade’de çalışan Ayşe Erim, sendikalı olduktan sonra işten çıkarıldığ­ını söyledi. İşyerine maddi zarar verdiği gerekçesiy­le işten çıkarıldığ­ını anlatan Erim, şöyle devam etti: “Ben

sürekli performans primi alan biriyim. Bu gerekçe sadece uydurulmuş bir bahane. Bunca yıl iş yetiştirme baskısıyla köle gibi çalıştığım bir yerde üstelik haksız bir şekilde aniden işten çıkarılmak psikolojim­i olumsuz etkiledi.”

Fabrikadak­i takım liderinin sürekli işçileri ezdiğini vurgulayan Erim, “Biz işyerine sendikanın girmesini, çalışma koşullarım­ızın iyileştiri­lmesini ve yöneticile­rin keyfi mobbingini­n sona ermesini istiyoruz” dedi. (İzmir/ma)

 ??  ?? (Fotoğraf: Evrensel)
(Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye