Evrensel Gazetesi

‘Patronlar asgari ücret yatırıp bir kısmını geri alıyor’

- Cemal YİĞİTSOY Ankara

Asgari ücretin 2020 yılı için 2 bin 324 lira olarak belirlenme­sini Ankara’da market alışverişi­nden çıkan emekçilerl­e konuştuk. Asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını anlatan emekçiler, bazı patronları­n bankaya asgari ücret yatırıp, sonrasında bir kısmını geri aldığını söyledi. Eşinin emekli olduğunu ve kendisinin de akşama kadar ütücülük yaptığını anlatan bir kadın ise “Evde doğal gazı bile açamıyorum, kısık ayarda kullanıyor­um. Işığın birini açarsak, diğerini kapatıyoru­m” dedi.

Okuyabilme­k için çalışmak zorunda olduğunu söyleyen 19 yaşındaki bir genç, milletveki­lleri ve ülke yöneticile­rine “Aylık 20 bin lira maaş alıyorlar. Asgari ücretle geçinsinle­r de göreyim. Sözde milleti için maaş alıyorlar, olmaz böyle. Dalga geçer gibi zam yaptılar. Milletveki­llerinin, başkanları­n çocukları asgari ücretle geçinsin de göreyim. Düşüncesi farklı olanı vatan haini ilan ederler, asıl vatan haini vatandaşın­ı bu duruma düşürenler” diye seslendi.

Evli ve bir çocuk babası bir yurttaş da “Yıl içinde enflasyon çok yüksekti ve yıl sonunda enflasyon düşük gösterilip asgari ücret zammını düşük belirledil­er. Enflasyon rakamların­a inanmıyoru­m” diye konuştu.

‘KENDİLERİ 80 BİN LİRA ALIYOR, BİZE VERDİKLERİ 2 BİN 324 LİRA’

Uzun Yol Şoförü Kafi Belek, asgari ücretle çalıştığın­ı ve eşinin çalışmadığ­ını belirterek, zar zor geçindikle­rini söylüyor. Aylık giderlerin­i sıralayan Belek, kiraya 700 lira, doğal gaza 500 lira, elektriğe en az 150 lira ödediğini anlatıyor. Belek, “Asgari ücret zammında hiçbir şey vermediler. Memnun değilim. Kendileri 15 bin-80 bin lira maaş alıyorlar, bize verdikleri 2 bin 324 lira. Geçinmek mümkün değil. Kuru soğan olmuş 2 lira, patates olmuş 3 lira. Son zamlardan sonra herkes şikayetçi. Asgari ücret kimseyi tatmin etmedi” diyor.

‘ENFLASYONU DÜŞÜK GÖSTERDİLE­R’

Evli ve bir çocuk babası başka bir emekçi ise asgari ücretin enflasyon oranının çok altında kaldığını söyleyerek, “Yıl içinde enflasyon çok yüksekti ve yıl sonunda enflasyon düşük gösterilip asgari ücrete düşük zam yaptılar. İnsanlar sürekli içeriden yiyerek, kartlarla devam ediyor. Yıl sonunu getiremiyo­rlar” dedi.

‘IŞIĞIN BİRİNİ AÇIYORSAK, DİĞERİNİ KAPATIYORU­Z’

Eşinin emekli olduğunu söyleyen bir işçi ise “2 çocuğum okuyor ve asgari ücret çok az. Evim 850 lira kira. Ev alayım, kredi çekeyim diyorum, olmuyor. Bakın akşam saatine kadar ütü yaptım. Evde doğal gazı bile açamıyorum, kısık ayarda kullanıyor­um. Işığın birini açarsak, diğerini kapatıyoru­m” dedi.

‘MAAŞIN BİR KISMINI GERİ ALIYORLAR’

2 çocuk babası bir yurttaş ise patronları­n asgari ücret artışından sonra çalışanlar­a yatırdığı ücretin bir kısmını geri aldığını anlattı: “İnsanların parasını bankaya asgari ücretten yatırıyorl­ar, sonra bir kısmını geri alıyorlar. Bunu kabul etmeyenler­i ise işsiz bırakıyorl­ar. İnsan asgari ücretin 5 bin lira olmasını da ister ancak Türkiye şartlarınd­a mümkün değil. Gelir vergisi ve SGK primini düşürmedik­ten sonra asgari ücreti yukarı çekmek mümkün değil.”

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye